Nej kirgisiske Lammegribbe er generelt nysgerrige væsner. Denn fugl havde sammen med 18 andre gribbe (flest Himalayagribbe) netop fortæret to Argali Får (Marco Polo)... To ulve havde nedlagt fårene og DE luskede væk da en ven passerede åstedet. Vi kunne kun optælle det antal gribbe i området, men ikke desto mindre var de istand til at æde næsten rub og stub af de to nedlagte Får. Vi ved at ulvene har taget en andel, men hovedparten er altså blevet fortæret af gribbene. Efter tre timer var der kun knogler tilbage af fårene! Dvs de har indtaget flere kg kød hver især - og de så altså stadig sultne ud som billedet viser.
TRE timer... så det er altså ikke noget med at planlægge at hente eller bygge et fotoskjul dagen efter. Det går HURTIGT!
Det er ikke min erfaring at Lammegribbe er specielt sky. Denne fugl afsøgte dagligt sammen med tre andre artsfæller højderyggen, og mange gange iagttog jeg dem tættere på end dette billede viser. Ovenståender er blot medtaget fordi jeg syntes det var en cool horisontal positur. Jeg har mange billeder (og ikke kun af denne fugl) af Lammegribbe der langsomt glider forbi på 10-15 meters afstand. Har mange billeder hvor vingerne ikke engang kan være i rammen... Måske jeg skulle begynde at medbringe vidvinkel til Lammegribbene.
I bjergene er Lammegribben en trofast følgesvend, og jeg bilder mig ind at de fleste Lammegribbe er umådeligt nysgerrige... De kan snildt undgå nærkontakt, men som sagt har jeg oplevet det snesevis af gange - at Lammegribben kommer hen imod mig og IKKE omvendt. Ja Lammegribbe, Er sågu nysgerrige!
Et område som ovenstående rummede noget af det vildeste og rå natur, jeg nogensinde har set. Meget lille artsdiversitet, og hovedparten af disse i et simpelt samspil af prædatorer og byttedyr. Hvad vi iagttog var tilstedeværelsen af mange (8) Sneleoparder, Ulve (vi iagttog 7 uden at kigge efter dem), mange rovfugle - og så MANGE byttedyr: Hundredevis af Argali og endnu flere Ibex.
Når jeg er ved den lange godnathistorie, vil jeg ikke undlade at fortælle at Bjørn Svendsen havde oplevelsen af to ulve der jagede og nedlagde en Ibex. De kom ned af skråneingen og jagtede Ibexen, bed sig fast og lagde det ned. Bjørn var chokeret (det er altså på ingen måde en rar ting at overvære; det er råt og brutalt, og personligt har jeg aldrig forstået hvorfor nogle rejsende synes det kunne vær "fedt" at se en Løve/Leopard/Ulv nedlægge et bytte. Det er langtfra min natur at opleve noget sådan og jeg bryder mig ikke om det - men jeg forstår at sådan er det...). Ulvene fik øje på ham og luskede væk. Bjørn - ikke Bjørnen :) - gik hen til Ibexen som han naturligvis troede var død. Blev overrasket da den sprang op og løb væk. Den var hårdt såret, og det var ganske modbydeligt at iagttage den de følgende dage (og ja, vi prøvede at fange og aflive det stakkels dyr - men brug af våben er forbudt for andre end folk med licens).
Bjørn overværede det hele på 40 meters afstand! og i flere minutter. Chokeret naturligvis, og ingen billeder af seancen... jeg fortalte ham, at DET nok kunne have været interesant, og at jeg kender naturfotografer som ville sælge højre arm for at overvære et sådan scenarie! Men ærlig talt kan jeg godt li hans reaktion, og ikke at instinktet bare havde taget over, og han havde hevet kameraet op og fyret løs. Istedet... med håndkikkert kigget ulvene dybt i øjnene og set noget meget få mennesker har oplevet. Totalt råt...
Området er formiddabelt, og vil indgå som et af mine favoritsteder de kommende år. Jeg har drømmen om at få nogle helt specielle billeder i kassen - og ikke kun af Ulve...
Fuglelivet var udover de mange rovfugle generelt artsfattigt. 3000 meters højde på et snefattigt og overmåde vindblæst plateau (sneen falder lavere) og jeg havde i mange år hørt om disse vildtrige nedbørsfattige bjergplateauer hvor store flokke af Ibex og Argali Får samles. Det er RIGTIGT! Vi så flokke af Brandts Mountain Finches, lidt Great Rosefinch, Bjergirisker, Bjerglærker, lidt duer, etc. Fuglene overvintrer lavere og nede ved Issyk Kul søen, men der er der til gengæld også mange!
Nå... det blev til en længere svada...beklager. Men nogle gange oplever man steder og ting som overgår enhver forestilling. F.eks at jeg netop nu hvor jeg skriver dette en Azurmejse på besøg der hopper rundt ved bordet på min overdækkede altan - den er fløjet ind via et et vindue der står 20 cm åbent!
God og grøn Jul til alle.
Venlig hilsen
Michael
NYSGERRIGHED
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Fem-stjernet ¤¤¤¤¤ beskrivelse fra barsk ødemark,
MICHAEL, som de færreste oplever.
Ikke kød udlagt af firhjulstrækker, intet skjul,
men det gamle Spil mellem ULV, MENNESKE, BYTTE
og efterflg. Gribbe kalas.
Jeg forestiller mig, at LAMMEGRIBBENE siden hedenold
har holdt godt øje med både jagende Ulve og de skindklædte, to-benede jægere.
(Også jægerne og Ulve skelede nok til hinandens
nedlæggelse af stort bytte - der bli'r jo altid noget tilovers,
jfr. Skåne hvor nedlagte Vildsvin o.a., der brækkes op
på stedet, medfører mad/indvolde til Glenter og Ørne).
______________________
Kongeørne blev efterstræbt, mens Lammegribben -
ådselæder, u/prangende fjer, uegnet til 'falke'jagt -
nok blev ladt i fred.
Dens NYSGERRIGHED over for MICHAEL og frænder er
måske en gammel tilbøjelighed over for både 2-
og 4-benede jægere, der kunne fremskaffe dødt vildt
i større el. mindre portioner.
NB:
Som bekendt har andre Gribbearter i Afrika og Indien tilpasset sig mennesker og bysamfund ganske intimt, fx. ved slagterier. Som kuriosum kan nævnes beretninger om tårne, hvor døde Indere henlagdes øverst for at blive indtaget af Gribbe, og indgå i Det store Kredsløb.
Nå, ja - Rødhals indfinder sig jo også ved havegravningen
for at finde en Orm eller Puppe.
_______________
ENGLISH
MICHAEL mentions that Bearded V. displays CURIOSITY
in Kyrgyszstan.
This attachment to humans in the wilderness, could
be an old propensity to closely observe hunting Wolves
and Man
and subsequently enjoy the remnants of big prey.
Cf. some African and Indian Vulture species closely
associated with human activities, e.g. abattoirs or
certain Indian morgues.
Fine report, MICHAEL, about Wolves and the bearded Dragon.
Best rgds ......... C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.