Det står der i Cramp (Handbook og the birds of the Western Palearctic), og det gentages stort set i den nye "Fågelguide", der yderligere viser 1-års fugle med mørkt på spidserne af alle halefjer.
Når jeg lader tankerne gå tilbage til observationer af arten i Mellemøsten er det dog slående, at stort set alle har haft hvid krone. Dette passer nok ikke helt med aldersfordeling, da man indenfor småfugle må regne med en høj andel 1-års i forhold til adulte, men det er kun tanker og spekulationer.
Formentligt er aldersbestemmelse af arten ikke helt godt kendt? Stenpikkerne varierer jo en del.
Omkring race spurget flere omkring punktet, og her kommer vi næppe sagen meget nærmere. Det nævnes i Cramp at ernesti fra Mellemøsten har større næb og oftere mørkt på yderste halefjer,samt kraftigere blåsort dragt. Informationere i kilden antyder dog, at informationerne om f.eks. haletegningen er modstridende.
Arten er, når man ser dem i udbredelsesområdet, en af dem, man sjældent får nærgransket ordentligt, da den er let bestemmelig, og der er så meget andet, der bestemmelsesmæssigt skal klares på stederne.
Her er altså en del at undersøge i fremtiden. Indtil videre må vi glæde os over denne uventede art, på et ikke uventet tidspunkt, da netop overgangen mellem juni og juli næsten hvert år har budt på solide overraskelser far alle verdenshjørner.
Måske ER der faktisk en forskel fra fugle i Mellemøsten og fra Nordafrika.
Jeg har set mange helsorte fugle i Marokko og Tunesien- også ynglefugle om foråret- men har aldrig set arten i Mellemøsten.
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:npvpyrWWYXcJ:home.clara.net/ammodytes/wheatear.htm+White-crowned+Wheatear+(Oenanthe+leucopyga)+england+1982&cd=1&hl=da&ct=clnk&gl=dk
Fandt dette link på google.
Tuesday May 11th 2010
White-crowned Black Wheatear, Oenanthe leucopyga
Italy
1 at Capo Murro di Porco to 16th May, the 1st record for Italy.
Picture (source: www.ebnitalia.it)
Sakset fra Tarsiger
Beskrivelse: Bemærk de brunlige svingfjer, der virker let slidte, og brunere end de sorte ryg- og dækfjer samt tertiærer. Dette siger 2k, ad en 3k+ ville have haft sortere svingfjer, af farve som tertiærer, ryg og dækfjer.
Netop dette foto viser IMO en meget sort vinge som tyder på adult...hele dragten fremstår iøvrigt forbløffende pæn for en fugl hvis totale fældning burde begynde om 5 minutter.....
Som FRANK Destings fotos viser, fik
ROSKILDE Festivalen en improviseret
satellit i sommervejr ved Saltbækvig.
Også dér med paparazzi og elitens
notabiliteter som MUNCK, ROLF, KLAUS
(jfr. foto), STIG K. og TIM A.,
DOF's svar på det nylige Top 20-møde?
_____________________________
Ikke så sært:
§§§§§§§§§§§§§
NOK har Orientsejler & -braksvale, Krølt.
Pelikan, Phyll. m/Bryn, Sneppeklirer og
sydlige Stenpikkere + Natravn vist sig i
DK...
NOK æstimerer eksperter sandsynligheden for
nye arter inden for Kongerigets grænser...
NOK har Hvidkronet S. angiveligt vist sig
een gang på spansk terr. (dvs. i 'nabolag'),
i UK og måske spontant i Tyskl. ...
MEN,
modsat disse eksotiske TRÆKfugle, regnes den
Hvidkronede for STANDfugl!
____________________________
HVIDKRONET er en 'sand' Ørken-våner, undgår
vegetation.
Altså ikke underligt, at den indfinder sig
på sten i landets regnfattigste region - når
vejret er Hot...
Den forudser potentialet i en kommende
opvarmning og satser på netop Vestsjælland?
Uanset dens motiver, er det forhåbentlig
ligeså usandsynligt som et kommende besøg
af Korsikansk Spætmejse,
at den atter bliver x'et i DK inden for de
nærmeste 50 år, i.e. før A.D. 2060.
__________________________________
Stor Tak for Fin dokumentation af Hvidkronet
som aktuel dansk kystfugl,
og af Fuglefolket i Festival stemning!
KH og Smil ............. C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Her er et foto, hvor det venstre ben ses i hele sin længde. Det er korrekt, at fuglen ofte trak dette ben ind, og det sås også når fuglen letter. I mine øjne diskriminerer det overhovedet ikke fuglen som spontan, hvilket er søgt betvivlet under de talrige kommentarer andetsteds.
Ligesom med mange andre sjældne fugle, vil denne selvfølgelig også blive underlagt "fangenskabs-mistanken".
At fuglen tilsyneladende har ondt i det ene ben kan være en indikation af, at den har haft en fortid bag tremmer, da undslupne fangenskabsfugle jo ofte har skader på ben og/eller næb.
Man kan således næppe helt udelukke, at den aktuelle fugl er undsluppet. Jeg synes dog umiddelbart at det mest fornuftige er at placere fundet som en vild fugl i kategori A (og jeg har altså ikke selv set fuglen!).
Imidlertid har Tyskland et fund af arten placeret i kategori D. Jeg ved ikke hvorfor deres fund ikke er i A, men det er nu nok værd lige at høre dem ad...
Kloge ord fra Sebastian.
Med en afrikansk standfugl (allerhøjst kort-distance strejfugl) er sandsynligheden for at fund på f.eks. Malta eller S.Italien er spontane, da langt større end hvis en eksemplar træffes i N.V.Europa.
Måske tænker Sebastian på den interessante artikel i British Birds, hvor autenticeten af det gamle britiske fund af Rødhalset Natravn diskuteres.
Det ligeså usædvanlige danske fund nævnes også....og denne art er dog en decideret trækfugl.
Nej, nej, tro endelig ikke at jeg vil vove mig ud i en vurdering om berettigelsen af at fundet bør placeres i kategori A eller ej, men det er påfaldende at selve dette væsentlige spørgsmål først er blevet nævnt idag i en enkel kommentar (Palle J.)
Jeg havde forventet at LANGT flere havde nævnt muligheden af et IKKE spontant fund i lighed med hvad jeg ville forvente ved et evt. dansk fund af Hærfuglelærke, Gul Daddelbørge, Kronet Sandhøne eller Prærieugle.
Fint billede, Klaus.
Selvom en skriver "... spar os for det burfugl crap" under et andet billede, synes jeg da, at det ville være relevant at se det venstre ben godt. Der er jo trods alt tale om et af de største hit i landet, så der er vel ikke en detalje, der er for lille, til at man må tale om den.
Russel Slack associerer i "Rare birds where and when" det engelske fund fra foråret 1982 med til dels spredningstræk af ungfugle, men også, at der var nogle specielle vejrforhold netop dette forår. Det var en periode med et atypisk tørt og solrigt vejr, som var forårsaget af en varm luftstrøm med sin oprindelse i det Nordlige Afrika… Den første uge af juni var den varmeste i 35 år (Slack s. 18 fra linje 10)
Slacks fremragende bog nævner desuden flere fund af Sørgestenpikker, der siden er underkendt, da netop Hidkronet Stenpikker ikke kan udelukkes. Der er mange fund fra Middelhavsområdet,og til og med
kanariske Øer og Kap Verde. Skulle ma sammenligne med andre arter kunne det være stationære eller højst strejfende/korttrækkende arter fra Middelhavsområdet som Høgeørn, Ensfarvet Stær og Sardinsk Sanger. Alle har tidligere nået Danmark, der synes at ligge giftigt for netop "uventede" gæster fra den vestlige halvdel af Middelhavsområdet.
Eventuel skade ved benet ser naturligvis også hos mange vildfugle. Der er ikke tegn som burstødning eller unirmalt slid eller mærkelige farveringe på denne fugl. Den bør tilfredsstille SU´s krav angående, at hvis en fugl ikke viser tegn på fangenskab, og fundet forekommer rimeligt (omend her meget uventet) bør det ikke være en hindring for placering i Kategori A. Jeg imødeser en tidskrævende sagsbehandling for udvalget, som ved Ensfarvet Stær, omend bestemmelsesdelen forhåbentligt går lidt kvikkere:).
Til benskaden og almindelig filosoferen. Hvem siger at en omstrejfende vagrant - hvor gammel den så end er (teoretisk kan sådanne fugle have været i omløb heroppe i årevis før de opdages efter at have søgt hid i deres ungdom) - skal være helt perfekt? Jeg kan ikke lade være med at sammenligne det lidt med den tendens i samfundet der er til at alt skal være ungt og smart og lugtefrit - ensrettet. I sin tid indkøbte Real Madrid ikke Ronaldino. Han så for underlig ud, havde overbid og var langhåret. Han gik til de lidt mere rebelske FC Barcelona i stedet. The rest is history.
Hej Klaus,
smiler lidt over din sammenligning 'ungt og smart og lugtfrit' og tænker at på eet sæt bevider dit foto jo denne tendens i samfundet: hår på benene er klamt, ihvertfald hos hunner, og her lever denne fugl da op til tidens krav.......:-)
Hej Peter m.fl.
"Det her er også en opfølgning på tråden under Hvidstrubet Spurv fra fugleognatur.dk
Det er på ingen måde en ny diskussion som bliver startet op. Alle fuglekiggere stiller som det første, når de står overfor en sjældenhed/uventet observation, sig selv spørgsmålet om i hvor stor grad der er tale om en vild fugl. De fleste fuglekiggere med flere års erfaring gør dette nærmest per automatik. Da alle har set og hørt om almindelige arter, fx som Bogfinke med burfugle ringe.
Umiddelbart syntes jeg at diskussionen omkring Stenpikkeren let bliver for simplificeret. I første omgang mener jeg ikke det er verificeret om fuglen havde et decideret dårligt ben, endvidere hvad årsagen er til dette!
Dernæst er der i NV Europa ganske rigtigt kun et godkendt fund som Peter opridser fra England 1982. Men samtidigt bliver det forbigået, at der er 5 fund af Hvidkronet/Sørgestenpikker fra England og Irland.
Vedrørende vejrforhold, havde vi ganske rigtigt en noget kedelig Maj set med en fuglekiggers øjne. Men hvis vi ser længere imod øst havde de varme, 30 grader som strakt sig op til Finland, hvor der også var en del spændende observationer i perioden.
Når vi skal til at tale om ankomst dato for en fugl der er opdaget, vil der altid være en usikkerhedsfaktor. Ankom den ugen før, dagen før eller har den strejfet omkring siden ankomsten for 3 uger siden? I netop de dage Stenpikkeren var på plads var der varmt i DK, den varmeste juli dag i 4 år, men har det overhovedet nogen betydning set i en større sammenhæng? Fx kan det nævnes at der lige nu d. 7.7. er hedebølge i Sydeuropa med op til 40 graders varme.
Der er masser af spørgsmål at rejse og alene det, at undersøge vejrforhold lokalt og globalt vil være et studie i sig selv.
Med venlig hilsen Thomas
Andrea Corso fra Sicilien meddeler i e-mail, at et influx af sydlige arter ramte Middelhavsområdet i maj, og at man derfor ville kunne forvente fund af sådanne fugle i Nordeuropa senere på sæsonen.
Foruden stenpikkeren har en Ørkendompap de sidste dage huseret på Öland.
Naturligvis skal det granskes, om en sjælden
fugl forekommer spontant el. ej.
I tilfældet HVIDKRONET, der er en højst
u-almindelig burfugl i og uden for EU,
og i tilfældet Saltbæk Vig ikke bærer spor
af typiske burskader,
kan diskussionen vel AFLYSES.
1.
Ingen kan vel i fuld alvor sandsynliggøre,
at de forskellige europæiske forekomster
skulle stamme fra bur-udslip!!
2.
Fx Måger og Svaler kan (med KLAUS ovenfor!)
trives udmærket, i.e. bjerge føden, med et
skadet ben,
UDEN at de erklæres 'burfugl'.
Den Hvidkronede syntes mobil og velnæret og
udmærket i stand til at klare sig selv,
også i DK, og vel også i regnvejr...
NB: Den er iøvrigt tilpasset rigtig store
temperaturudsving i ørkenmiljøet.
3.
HVIS nu Sneppekliren, Orientsejleren
el. den Gråvingede M. havde et fortykket
ben el. anden skavank ??????
VH og Smile .............. C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.