Hej igen !
Jeg har lige kikket i bogen Sønderjyllands Fugleliv læst afsnittet om ringmærkning af Vang Lind.
Der kan man læse at ca. 16% af den ringmærkede sønderjyske bestand er af denne variation. Hvor imod i resten af landet ligger den på 2-5 %
mvh snygaard
Hej
I forlængelse af Søren Nygaards indlæg kan jeg fortælle, at den hvide ungedragt og de kødfarvede ben skyldes et recessivt ("underlegent") gen, der kun kan komme til udtryk hos unger, hvor begge forældrefugle er bærere af genet. For at de typiske kendetegn kommer til udtryk skal en unge have genet for polskhed fra begge forældre.
Eks. A forælder 1
normal polsk
forælder 2
normal normal/normal normal/polsk
polsk normal/polsk polsk/polsk
Eks. B forælder 1
normal polsk
forælder 2
polsk normal/polsk polsk/polsk
polsk normal/polsk polsk/polsk
I eks. A ser begge forældre normale ud, selvom de er bærere af genet for polskhed, og rent statistisk vil hver fjerde af deres unger være polsk.
I eks. B er forælder 1 af normal udseende, medens forælder 2 er polsk. Statistisk vil hver anden af parrets unger være polsk.
Når ungerne vokser op kan deres ”polskhed” stadig ses ved, at såvel deres ben som næbbet er betydeligt lysere end hos de normale svaner.
Bogen om Sønderjyllands fugleliv, som Søren Nygaard omtaler, udkom i 1986 og omtaler forholdene som de viste sig i undersøgelser fra 1979 til 1985/86, og det er korrekt, at der dengang var en betydeligt større frekvens af polske unger i den sønderjyske bestand af Knopsvaner end i resten af landet. Idag er det dog også her i landsdelen uhyre sjældent at se polske unger. Således mindes jeg kun at have set 2 i år og ellers skal jeg adskillige år tilbage, før der dukker observationer op i min hukommelse.
Mvh.
Bjarne
Hej igen
Hmmm, beklager men tabellen over genkombinationer blev vist en smule "fortegnet" ved overførslen til Netfugls server. Beklager :-(
Mvh.
Bjarne
Hejsa ...
Man kan vel godt kalde denfor atypisk når der er tale om en genetisk variant..
Hvis denne farvevariant er recesiv, skal begge forældre have den skjult,før der kan komme en unge af denne farvevariant.
Se nedenstående link.
http://www.forpus.dk/DAR.html
Med venlig hilsen Peter
Hej igen
Det var nu ikke for at komme ud i lange gen diskussioner jeg skrev kommentaren, men blot fordi jeg synes billede infoen ville være mere rigtig hvis der stod Polsk svaneunge i stedet for atypisk!
Hvis det nu f.eks. Havde været en albino solsort ville der jo nok stå albino solsort og ikke atypisk solsort eller er jeg helt forkert på den?
Ps. Jeg ser stadig mange polske svaneunger i det østlige Sønderjylland.
Mvh Søren
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.