Fuglen her har forbavsende ligheder med flere af de Lundsangere jeg har set i Goa Indien. Fuglen virker meget grønlig, og den gule strube/øvre bryst, tyder på at dette er en Grøn Lundsanger (ssp. nitidus) . Det trækker ikke ned at den tilsyneladende har et ekstra vingebånd, omend dette er meget svagt.
Jeg har ikke set Vestlig Lundsanger (ssp. viridanus) se ud på denne måde.
Det skal siges at begge former forrekommer i Goa, og de fugle jeg bestemte der (ca. 20% af alle Lundsangere), var på kombination af kaldet og dragten.
Mvh RS
Kunne fotograf eller ringmærker svare på, om fuglen var så grøn i felten, som det ser ud til her?
Er det tilfældet må der være om en god kandidat til landets første Grøn Sanger, som også antydet af Rasmus.
Jeg har set mit materiale af Lundsanger og Grøn Sanger igennem (en del fotos, bl.a. serier af Grøn Sanger, indfanget på yngleplads og velvilligt stillet til rådighed fra Arnoud B van den Berg og Ahnnu Jännes.
Alle Lundsangere om foråret har en gråtonet, oliven overide, hvidt øjenbrun og underside, højst med et meget svagt anstrøg af gråligt beige. Normalt ser man kun det bageste vingebånd - og det kan til og med være afslidt (i ene eller begge vinger). Kun meget sjældent ses lidt rester af det meget svage på mellemste dækfjer, der undertiden ses på fugle efteror og vinter.
Grøn Sanger varierer en del. De svagest farvede ligner meget Lundsanger, men normalt er der et grønnere anstrøg, eller enkelte, grønne fjer (kan være fældning; nogle af billederne er klart af ynglefugle fra juli). Alle har noget gult i øjenbrynet - især foran øjet.
Gennemsnits-fugle har grønoliven overside, klart grønnere end den gråoliven hos Lundsanger, og gult i øjenbryn til ned på brystet. Dette kan være svagt, men er altid tilstede. Ofte ses kun partier af gult - som forreste del af øjenbryn, bystsider m.v., men gult skal der være. Og det har en Lundsanger tilsyneladende ikke om foråret.
De kraftigst farvede er næsten skovsangerrgrønne og har meget tydelig gult i såvel øjenbryn som på brystet. Kryds en Skov- med og Lundsanger, så har du sådan én! Det gule har en lidt anden tone end hos Skovsanger, lidt ala ung Blåmejse.
Den indfangne fugl fra Skagen synes at opfylde kriterierne for, hvordan en Grøn Sanger bør se ud i felten. Svenskerne havde for at par år siden en forårsfugl, men her er vel gået DNA i den? Den færøske efterfugl blev godkendt på en kmobination af dragt og DNA, så vidt jeg husker.
Kaldet fra Lundsanger lyder to-tonet, og ligger tit meget på Hmes Sangers hyppigste kald: lidt ala Hvis Vipstjert "tse-lee". Man hører konstant dette kald, når man bevæger sig rundt i Nepal eller i Rhajastan, hvor de to arter overvintrer.
Grøn Sanger kalder i de fleste tilfælde med et tre-tonet "tse- tsii - lee": den ekstra tone giver kaldet en lettere slubrende karakter; kommer man direkte fra områder, hvor der er mange Lundsér er det påfaldende, hvor anderledes fuglene i Goa opfattes. Og dragtcheck viser, at de fleste netop er Grøn Sanger. En stor fordel ved at anvende indenrigtfly i Indien - med Lundsanger helt frisk i bærret lander man få timer efter i Goas tropevarme for at rense knoppen med grønsangerkald.
Kaldet kunne det altså også være spændende at høre, om man har hørt på denne fugl.
Iøvrigt tæller det helle ikke fra, at fuglens mørke på issen ser ud til at gå helt frem til næbroden, så øjenbrynenene ikke svagt går over panden - som det tit ses hos vestlige Lundsangere. Dette er en mindre karakter, der måske kan interessere.
en fugl, der ligner denne fugl meget, blev fanget på Ottenby for godt et år siden. Dens identitet diskuteres fortsat, og da man ved Ottenby mente, at man stod overfor en Grøn Sanger, blev der indsamlet fjer fra fuglen til DNA undersøgelse. Om man herhjemme bifalder metoden ved jeg ikke.
Men det kan undre, at denne fugl tilsyneladende blev lidt negliceret, når man nu konstaterer, hvorledes andre sjældne fugle ved Skagen i foråret er blevet promoveret. Grøn Sanger er i akkurat samme sjældenhedskategori som Gulgrå Værling, hvorfor en afvigende fugl indenfor Lundsangergruppen burde have haft samme opmærksomhed. For nogle vil en stor forskel være, at Grøn Sanger for det meste regnes som en race af Lundsanger - en art, der jo er regelmæssig i Danmark - og ikke en selvstændig art. Det er der dog særdeles gode argumenter for (yngleområde og vinterkvarter adskiklt fra andre former indenfor komplekset - konstante dragtforskelle - kaldforskelle) - og i øvrigt bør det aldrig spille ind på en håndtering, om en fugl er en art eller en race. Den er et individ, der fortjener samme opmærksomhed uanset raritetsgrad.
billeder af den svenske fugl kan blandt andet ses her:
http://www.hoglandsobsar.se/galleribilder/lundsangare_2030529_1_1.jpg
og her
http://www.club300.se/Gallery/ViewImage.aspx?imageID=4901
Jeg har ret svært ved at se farver og kontraster på de fotos, som er taget af denne fugl (inklusive ovenstående foto). Det virker som om solen har taget fusen lidt på fotografen og farverne er blevet "spist" af det kraftige lys.
Der er, mig bekendt, ikke blevet taget DNA-prøver (hverken fjer eller blod) af kræet.
Nedenstående link er det eneste foto, hvor jeg kan se nogle ordentlige farver. Her virker den til gengæld også
meget gul og grøn.
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=6654
Flere fotos kunne måske hjælpe en bestemmelse på vej? Såfremt sådanne altså eksisterer?
Kys fra SeK
Kommentarer til grønt og gult, der tidligere er lagt ud, refererer også til de fotos, SeK nævner - samt til den kommmentar, RoC har lagt ud i forbindelse med indtastning på DOF-Basen.
Her antydes en for "Lundsanger" usædvanlig grøn fugl med indslag af gult, der alt i alt afviger fra en typisk forårs Lundsanger.
Ja ja, det var jo bare en race - så pyt med at det var nyt taxon for landet.
Nu har Knox, Sangster, Svensson, Collinson og Parkin imidlertid udsendt seneste udgave af "Taxonomic recommendations for British Birds" og minsandten om ikke de udskiller Grøn Sanger som selvstændig art (Phylloscopus nitidus). Dette baseres på artsspecifik sang samt morfologiske kendetegn som tydelig gult på strube, øvre bryst, øjenbrynsstribe og ansigt (som Skagen-fuglen tilsyneladende/måske har!?). Såfremt nitidus var truffet i DK (det er den pt ikke!) ville det danske SU givetvis følge de engelsk anbefalinger, hvilket altså betyder, at de observatører, som befandt sig på Skagens Gren den 11 juni 2005 ville få sig en ny art for landet.
Jeg har spurgt før - nu spørger jeg igen.
Findes der flere fotos af denne fugl?
Prægtigt at høre at Grøn Sanger fortjenet er blevet "opgraderet".
"Taxonomic recommendations" plejer at blive bragt som nyhed, hvilket jeg håber også vil være tilfældet denne gang. Er det noget nyt om f.eks. "Two-barred Greenish Warbler?" Har ikke set det seneste BB, så blot et spørgsmål til den velinformerede SeK.
I artiklen står der, at plumbeitarsus (fortsat) regnes som race af Lundsanger.
Desudne er det værd at bemærke, at Rød- og Sortstrubet Drossel samt Brundrossel og Naumanns Drossel alle anbefales artsstatus.
Om ni är intresserade så finns omständigheterna kring det Svenska fyndet beskrivet i en kort artikel skriven av Darren Irwin och mig. Kan läsas t.ex. här: http://www.zoology.ubc.ca/~irwin/PDFs/Irwin&Hellstrom2007.pdf
Hvis ret skal være ret, så er vi vel enige om at fuglen ikke ligner det man foventer for Lundsanger, men nok mere Grønsanger (Dog kan den nok ikke ud fra disse fotos godkendes som en sådan), hvorfor fuglen vel retteligt bør stå under Lundsanger/Grønsanger eller Sanger sp.
Mvh RS
Arts/race-status mellem Lundsanger og Østlig Lundsanger er beskrevet i BB (Vol. 98, Oct. 2005). Konklusionen er den, at formerne er genetisk forskellige i hver deres ende af ’ringen’. Der er altså to genetisk forskellige ’blokke’ – en østlig og en vestlig, som ikke ’hybridiserer’, men som glider over i hinanden udseendemæssigt, således at man ikke kan skelne dem morfologisk - kun genetisk.
Men dette har naturligvis intet med Grøn Sanger at gøre…
OZG
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.