Beskrivelse: Hovedfarven synes at afvige. Den mørkt rødbrune farve på issen, er som forventet - men den lyse farve på underansigtet og forhalsen, virker meget lys.
Har nogen en kommentar til dette?
vh/Peter
Ja, det er rigtigt, der sidder en grim grøn ring om benet. Men, helt oprigtigt - der er ingen dulgte signaler herfra, og jeg aner virkelig ikke hvad den ringfarve betyder? Så fortæl, fortæl.
(Jeg har også et flugtbillede af fuglen, hvor vingebåndet træder frem.)
vh/Peter
Lad os se det flugtbillede Peter. Den er ganske rigtig afvigende - måske den grønne ring referer til en fangenskabsfugl. Kunne være noget hybrid. I fangenskab sker det ofte.
Jo tak, lad os da endelig se et flugtfoto.
1. Ringen tyder kraftigt på, at det er en undsluppen fangenskabsfugl.
2. Jeg mener ikke, at det "blot" er en farvemuteret krikand.
3. Det er en hybrid, men af hvilken herkomst?
4. Der er noger segl-, spids- og krikandeagtigt over den, men det er svært at afgøre.
Lad os se lidt mere.
Tak for jeres kommentarer. Jeg lægger det omtalte flugtbillede ind nu.
Og flytter indtil videre dette billede fra 'farvemutationer' til 'hybrider'.
vh/Peter
Hej Peter.
Jeg syntes at det er en fornuftig beslutning, at flytte fuglen til hybrider. Jeg syntes envidere at du skal udskifte artsnavnet fra Krikand, til Krikand X ?.
Fuglen slæber rundt på en for mig at se typisk burfugle-ring, hvorfor jeg mener at fuglen er en burfugle hybrid, der har fundet friheden.
Det kan være meget svært med sådanne hybrider, specielt når de kommer fra fangenskab. Jeg har selv set et utal af sjove ubestemmelige hybrider, når jeg har besøgt diverse fugleparker rundt om i landet, og tør ikke komme med et kvalificeret bud på din sjove fugl. Et er dog rimeligt sikkert, det er ikke en ren Krikand, dertil ser den alt for afvigende ud.
Som du selv og andre har været inde på, har fuglen afvigende ansigtsfarve og tegninger. Endvidere er undergumpen tilsyneladende hvid, imod normalt gul på Krikand, halen ser også lovligt hvidlig ud, og jeg ville gerne ha at de lange fjer i overgumpen var mørkere.
Mvh RS
Hej.
Jeg har engang set en lignende, omend mere ekstremt afvigende krikand. Det var på Harboøre Tange tilbage i 1998. Jeg har desværre ingen fotos, kun en feltskitse med notater.
Følgende blev noteret:
- blege orangebrune kinder
- bleg mørkegrøn hovedstribe uden lys omkransning
- ingen flankestriber
- hvidlig undergump
- kropssider grovere vatret og mere brune
- normal størrelse og bygning
- normalt vingespejl
En scannet kopi af min feltskitse kan ses her.
Mvh. Kristian
Her er en fortegnelse over diverse andehybrider http://www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html
Omtrent 3/4 nede på listen synes jeg, man kan genkende anden på dette foto her - som en hybrid Krikand x Pibeand ?? (Anas crecca x Anas penelope)
vh/Peter
Hej Peter
Fuglen er ikke Kik x Pibe efter min mening. Som billedet du henviser til har Krik x Pibe mere rødligt brøst og en varmere grundfarve på flankerne. Hovedtegningerne adskilder sig også en del.
Jeg tror selv at fuglen her er en blanding af Krik (Anas crecca) og Speckled teal (Anas flavirostris, se anden i midten her:
http://www.natuxo.com/mon-parc-a-hybride-a-la-base--displayimage-search-c-0-p-107.html
Hvilken generations hybrid den er ved jeg ikke.
I frankrig bruges disse og andre hybrider som levende lokkeænder af jægere på trods af at det er ulovligt.
Flere lignende ses her:
http://www.natuxo.com/thumbnails.php?album=search&type=full&search=hybride&submit=valider
mvh
Lars Michael
Efter en del yderligere studier og snakker rundt omkring, har jeg et bud:
At Krikand indgår i denne hybrid, er jeg ret sikker på ud fra bl.a. størrelsen samt hoved- og vingetegningerne. De diffuse brystpletter peger også i den retning.
Det nye for mig er erkendelsen af, at hybrider, hvor Knarand indgår ofte udviser det iøjnefaldende lyse banan-formede felt under øjet. De hvidlige halefjer med sort på gumpen foran kunne også pege mod Knarand. Ligeledes næbform og farve leder mod Knarand. Også den ret markante, skarpe grænse mellem hals- og hovedtegning minder om noget hos Knarand.
Derfor er mit bud: han af hybrid Krikand x Knarand (Anas crecca x Anas strepera).
Knarandens særprægede lysebrune kind (hos visse individer) ses fx her:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=23415
og
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=24251
Og hos hos hybrider fx
Gråand x Knarand:
http://sierrabirdbum.com/Birds/Nevada/Brewers_Duck_and_Gadwall_Damonte_12-19-09.jpg
og
http://fog.ccsf.cc.ca.us/~jmorlan/brdu.htm
Og hos
Skeand x Knarand (lys, hvidlig kind):
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=19422
Efter aftale med fotografen er disse fotos (indtil videre) flyttet til Krikand x Knarand. Kommentarer er fortsat meget velkomne, så vi kan blive klogere.
Jeg skal ikke afvise, at det her er en Krikand X Knarand, men jeg synes det er meget vovet at sætte et sikkert artsnavn på.
Jeg er for såvidt ikke uenig i Knuds argumentation for bestemmelsen. Udover de karakterer nævnt af Knud kan jeg måske endda også ane noget Knarand over hoved og næbform. Men så vil jeg nok heller ikke strække mig længere.
Jeg har ikke været i stand til at finde et foto af en hybrid mellem Krikand og Knarand. Måske er der slet ikke nogen foto af den hybridvariant? Det ville i så fald betyde, at det eneste foto af en sikkert bestemt hybrid mellem de to arter er ovenstående!
Og er den sikkert bestemt?
Selvfølgelig er den ikke det.
Knuds bud er godt - men pt vel ikke godt nok til en sikker bestemmelse.
Fuglen er tilsyneldende udstyret med en fangenskabsring, hvilket betyder at alle tænkelige fangenskabsænder kan være involveret. Det betyder altså, at vi ikke bare skal tænke på hvilke andefuglearter, som forekommer i DK. Hele verdens andefuglearter er potentielt inde i billedet.
Jeg er enig i, at Krikand ganske givet er den ene forældrefugl, men da vi jo potentielt leger med flere arter end blot de danske er det svært helt at udelukke eksempelvis Amerikansk Krikand.
Jeg ville derfor foretrække en mere forsigtig tilgang til bestemmelsen af denne rapand fremfor den mere skråsikre identifikation af implicerede forældre-arter. Dette synes især passende i tilfælde som dette, hvor der tilsyneladende ikke er dokumenterede fortilfælde.
Man kunne evt. i stedet skrive "Krikand x Knarand?" som artsbetegnelse eller i det mindste opføre fuglen under temaet "tvivl om bestemmelsen".
Og først nu ser jeg så, at fuglen allerede er opført under temaet "tvivl om bestemmelsen"!
Jeg skulle vist alligevel ikke have spist de svampe i gymnasiet...
Jeg synes som Sebastian, at det er særdeles vovet at sætte sikre artsnavne på dette kræ.
Mit bedste bud er Krikand x Segland.
Hele den øverste del af af hovedet (pande, isse og nakke samt grønne hovedside) kunne være spor efter Segland, ligeledes den ret tydelige manke. Den hvide halsring kunne også godt stamme fra Segland.
I skrivende stund kan jeg ikke se, at fuglen står under et tema for "tvivl om bestemmelsen".
Mange hilsner
Bent
Hej Knud,
jeg synes, at dit bud på Knarandegener er for tyndt funderet. Lars Michael er kommet med et bud, der i mine øjne er mere plausibelt.
Til Bent Bøggild Pedersen og andre:
Hovedtegningen på en svømmeandehybrid har tit den seglformede maske, som hos Krik-, Segl- eller Amerikansk Pibeand. Den kan også forekomme uden at nogen af de tre arter er forældre til hybriden. Mange hybrider får også en lodret streg, der vækker minder om Sibirisk Krikand, uden at denne art har været involveret - irrelevant, men så er det sagt.
I dette tilfælde er fuglen Krikandelignende i form og dragt, så den er oplagt som forælder. Seglanden er et unødvendigt kreativt gæt, eftersom masken så rigeligt forklares alene med Krikand, og antydningen af halsbånd kan dukke op af ingenting eller komme fra en fjern Gråandeforfader (ikke at jeg tror det).
Hej Knud,
jeg synes, at dit bud på Knarandegener er for tyndt funderet. Lars Michael er kommet med et bud, der i mine øjne er mere plausibelt.
Til Bent Bøggild Pedersen og andre:
Hovedtegningen på en svømmeandehybrid har tit den seglformede maske, som hos Krik-, Segl- eller Amerikansk Pibeand. Den kan også forekomme uden at nogen af de tre arter er forældre til hybriden. Mange hybrider får også en lodret streg, der vækker minder om Sibirisk Krikand, uden at denne art har været involveret - irrelevant, men så er det sagt.
I dette tilfælde er fuglen Krikandelignende i form og dragt, så den er oplagt som forælder. Seglanden er et unødvendigt kreativt gæt, eftersom masken så rigeligt forklares alene med Krikand, og antydningen af halsbånd kan dukke op af ingenting eller komme fra en fjern Gråandeforfader (ikke at jeg tror det).
Som Sebastian, Rasmus og Tim synes jeg ikke at anden på billedet bør stå under Krikand x Knarand men under andehybris sp. evt. Krik x svømmeand sp. hvis et sådant navn kan oprettes.
Jeg har undersøgt sagen lidt og har ikke kunnet finde nogen billeder af Krik x Knarand hybrider.
På www.bird-hybrids.com kommer der tre referencer op når man søger på Krik x Knarand. Jeg har desværrre ingen af dem men har lagt en forespørgsel om billeder og artikler ud på birdhybrids@yahoogroupes.fr og håber på svar.
Jeg synes ikke alle arugumenterne om hvorfor Knarand er indblandet holder.
Det sorte i undergumpen kan i mine øjne lige så godt stamme fra tegningen på krikands undergump, jeg synes faktisk godt at det kan ligne en "ghosted" version af dette. Næb form og farve synes jeg passer meget godt med Andean teal (Anas andium), førhen en race af speckled teal, se link nedenfor. Det samme gør den skarpe grænse mellem hoved og halstegninger.
Den hvide halvmåne synes jeg godt kan tilskrives at det er en Krikandehybrid, Krik x Gråand kan også have lyse partier i kinderne. Hovedtegninger som ligner den danske hybrids kan ses i linksne nedenfor.
Når der er så meget tvivl om hvilke arter der er indblandet i en hybrid som denne, synes jeg egentligt det er mærkeligt at den omdøbes fra Andehybrid sp. til Krikand x Knarand fordi én person foreslår dette, også selv om den står under tvivl om bestemmelsen.
Andean teal: http://www.flickr.com/photos/35396077@N04/3325360783
http://www.flickr.com/photos/34106305@N05/4165346886/
Krik hybrider:
Krik x "Speckled teal"
http://www.natuxo.com/mon-couple-de-morillon--et-un-couple-d-hybride-sarcelle-displayimage-search-c-0-p-72.html
http://www.natuxo.com/hybride-de-sarcelle-displayimage-search-c-0-p-140.html
Nå, der kom da lidt gang i diskussionen ;-)
Jeg har ikke noget alvorligt at indvende imod at artsbetegnelsen ændres til 'andehybrid'. Desværre tror jeg så bare at diskussionen stopper igen, for det er erfaringen med alle de andre fotos der havner i disse 'sp-rodekasser'. Hvis de derimod står som tvivl om bestemmelsen, så ansporer det til diskussion. Ikke mange er jo uenige i at det nok er en hybrid, og så ender diskussionen der.
Men nu må vi jo se om I/vi kan holde dampen oppe. Det håber jeg.
Hej Morten
Når du ser Silver teal i den er det så pg.a. hovedtegningen, den lyse kind? Hvis der var silver teal i den ville jeg forvente mig anderledes næbform og farver og mere skællede flanker.
Serge Dumont skrev følgende om Krik X Knarand:
Hi to all,
I have finally retrieved my original documents:
In the Gillhalm E. , Gillham B. (2000) "Hybrid Ducks a contribution towards an inventory, updating, Bulletin no. 3", E. H. & B. L. Gillham editor, I found the following at page 46
Anas strepera x Anas crecca (observed in nature)
Description:
Size: similar to a Gadwall, maybe a little smaller. Head and neck, Forehead, crown and almost all of face and neck: pale buffish except for a few dark freckles on forehead. A dark (? green) headband, shaped much as that of a Teal, especially at the nape. Breast: grey, similar to a male Galdwall's with some dark spotting (not scaling). Upper- and undertail-coverts: black. Tail: tipped white. Wing pattern: not seen. Rest of plumage: very similar to a drake Gadwall's but paler in tertial area. Bill: small and black with a tiny yellow patch close to base.
The observers were J. B. Kemp and C. Mitchell on 24 December 1999 (in UK?). A painting of this bird was made.
Grunden til at diskussionen var døet ud kan jo være at folk generelt var enige om hvilke arter der var indblandet eller at man havde accepteret at vi ikke kom det nærmere.
Til Michael:
Den ligner helt godt hybriden på de links du har tilføjet:
http://www.natuxo.com/mon-couple-de-morillon--et-un-couple-d-hybride-sarcelle-displayimage-search-c-0-p-72.html
http://www.natuxo.com/hybride-de-sarcelle-displayimage-search-c-0-p-140.html
Hvordan fremgår det, hvilke forældrefugle den stammer fra? Jeg synes ikke det står sammen med fotografierne. Har du haft kontakt med fotografen?
Jeg kender ikke forældrefuglene med sikkerhed, men har fået at vide af en Jörn Lehmus fra Tyskland, som har megetstor viden på området og samtidigt kender godt til de Franske "Traditioner" at det typisk er disse to arter man krydser med hinanden, af hvilken grund ved jeg ikke.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Supplerende billede af fuglen i flugt (beklager den elendige kvalitet) - det første lagt ind d. 2. maj.
Hovedfarven synes at afvige. Den mørkt rødbrune farve på issen, er som forventet - men farven på underansigtet og forhalsen, virker meget lys.
vh/Peter
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.