Beskrivelse: Flg. tornskade billede er fra 18.juli 2011. Jeg er i tvivl om ID, og hører rigtigt gerne fra jer! Jeg har ikke mange Brune Tornskader på tasken – og ved at tornskader generelt i denne region kan være særdeles variable.
Fuglen blev iagttaget kortvarigt i den Nordøstlige del af landet. En lokalitet hvor jeg ikke tidligere har iagttaget tornskader, så alene det faktum at en tornskade dukker op pågældende sted var i sig selv interessant. Lokaliteten udgør en korridor som nemt leder fugle fra Mongoliet og sydlige Sibirien gennem denne – så meget er muligt.
Blev opmærksom på de lokale småfugles hidsige reaktion da tornskaden indfandt sig. Citronvipstjerter og Hume’s L. W skældte og smældte – og tornskaden blev jaget fra busk til busk af disse.
Min første indskydelse da jeg løftede håndkikkerten var at dyret virkede påfaldende storhovedet i forhold til Turkestan Shrikes som er almindelige i Kirgisistan – så tanken var selvf. Brun Tornskade.
Forsøgte at få nogle billeder i kassen og det skulle gå stærkt! Fuglen forsvandt efter få minutter og blev ikke iagttaget igen!
Nu har jeg tid til at kigge sagerne igennem, og jeg håber at I vil give indspark og hjælpe mig med en stærkere ID, for jeg er nemlig ikke hundrede på at det er en BT!
Flere ting taler imod det, og jeg har desværre ikke synderlig megen litteratur ved hånden.
Først og fremmest fuglens jizz var påfaldende anderledes end Turkestan Shrike (L. phoenicuroides) – især hovedets form. Hovedet virker påfaldende stort. Halen virker ligeledes længere end på TS.
Det skællede bryst indikerer en juv/female-type.
Næbbet kraftigt men ikke umiddelbart større og kraftigere end hos TS. Mørkere end juv. TS
Håndsvingfjers projektion relativ kort, så det skulle udelukke bl.a. Rødrygget Tornskade.
Desuden er fuglen ikke videre stribet/skællet på over- og underside (hvilket juv TS er). Havde kort forinden studeret flere nyudfløjne TS – og fuglen på billedet er naturligvis ikke lige droppet ud fra reden, men har været undervejs et stykke tid. Den ensfarvede uskællede overside viser det tydeligt!
Nu har jeg ikke gjort synderligt meget ud af billedet som er tæt på det originale – jeg har justeret levels en lille smule, da billedet er en smule overbelyst (i naturen virkede den mørkere og mere ensfarvet varm brun), og justeret skarpheden en anelse.
Desuden er flankerne og den øverste del af brystet svagt varmere buff end hos female TS, der ofte fremstår mere kold-hvid..
Supercilium kort og og relativt smal, men på venstre side af fuglen, er supercilium kort men meget fed og udvasket. Det var påfaldende.
Den hvide ”primary-base” plet er IKKE godt for en BT, men kan vist forekomme? På fuglen er den større end den oftest ses hos female/juv TS!
Kraftig sort maske men mindre end hos ad male TS - som hos ad female TS (der oftest virker mere brunlig eller svagt sort).
Jeg kan ikke få den til at stemme overens med en TS juv/female, selv om flere ting peger derpå – men jizz, og små forskelle i dragten gør at jeg hælder til at fuglen måske er blandet!
Hvad siger I?
VH/Michael
Hej Michael,
Jeg har hverken set Turkestantornskade eller Brun Tornskade, men forberedte en efterårsferie på Mandø med at læse "Identification of red-backed, isabelline and brown shrikes" (Dutch Birding 22: 323-362, 2000).
Dit foto er taget i det nordøstlige Kirgisien, altså meget tæt på en zone med overlap imellem de tre taxa collurio, phoenicuroides og isabellinus, så en hybrid er jo ikke et helt tosset bud.
Tilbage til artiklen: planche 329 viser en Turkestantornskade (L. phonicuroides) hun, formentlig 2K, fotograferet i april. Denne fugl ligner din i nogen grad:
- utegnet, mørk gråbrun overside
- rødlig hale med tydelig mørkt
- hvid basis af håndsvingfjer (jeg har dog ved flere lejligheder ringmærket collurio med samme udstrækning af hvidt)
- hvidlige kanter på tertiærer
- undersidetegning omfatter også strube
- lys øjenbrynstribe tydelig (som du nævner)
- lys tøjle (mørk tegning er hovedsagelig på øredækfer)
- men det nævnes at fuglen har "white (not buff) underside".
Men min erfaring med Rødryggede Tornskader i Gribskov fortæller mig, at undersidens toning varierer meget (hos hanner).
Artiklen viser ikke (så vidt jeg kan se) en 2K Brun Tornskade, som eller ville være interessant at se.
Har du adgang til artiklen? Den kunne måske være behjælpelig til stærk ID af din fugl.
Her et lille citat fra artiklen:
"It should not be thought that every bird can be identified. While many first-winter isabelline shrikes clearly show features of either phoenicu- roides or isabellinus, a significant percentage (probably more than 10%) appears to be inter- mediate. These may indeed be of mixed parent- age or it may be that one or both taxa are more variable than their adult plumage would suggest. Until (far) more work is done on the central Asian breeding grounds, such birds will have to remain unidentified. Identifying immature brown shrikes is equally (if not more) difficult."
Venlige hilsner
Troels, TLP
En detaljeret gennemgang kræver nogle timers arbejde, men én detalje udelukker effektivt Brun Tornskade: hvid felt ved håndsvingfjerenes baser. Det ses aldrig (i hvertfald i den udstrækning) hos Brun Tornskade, men derimod hos phoenicuroies/isabellinus.
Hej Troels - hej Klaus!
Takker.
Jeg har desværre ikke den af Troels omtalte artikel, men jeg skal kigge på dit link Troels - TAK for det!
Ja der er gods i tornskade-ID, og det er ikke første gang de byder op til dans i denne region. Oftest er det individer med blandede karakterer af Isabellatornskade og TS som giver hovedbrud - færre er antallet af fugle med iblandet Rødrygget Tornskade.
Som Klaus nævner, at én detalje effektivt udelukker BT: "hvidt felt ved håndsvingfjerenes baser. Det ses aldrig (i hvertfald i den udstrækning) hos Brun Tornskade, men derimod hos phoenicuroies/isabellinus."
Jeg er enig, som jeg også antyder i billedteksten, eller rettere det burde ikke være hos BT.
I hvor stor udstrækning den hvide andel på håndsvingfjerenes baser kan variere, er jeg ikke bekendt med - og især ikke på 2K BT. At det varierer på phoenicuroies/isabellinus er jeg bekendt med.
VH/Michael
Skal man tro skind og fotos og feltstudier, er udbredelse af eventuelt hvidt ved baserne af håndsvingfjerene som hos rødrygget; kun ganske få 3k+ hanner kan have et meget lille hvidt felt. Jeg har aldrig set det så meget som antydet hos ungfugle.
I 'Shrikes and Bush-Shrikes' (Harris & Franklin) nævnes om Brun Tornskade (L. cristatus) at:
"Most similar to Turkestan, but Brown distinguished by pale forehead and broader white eyebrow, reddish-brown crown and mantle (mantle greyish-brown in Turkestan) and darker tail. In addition, Turkestan has small white wing-patch (seldom found in Brown)".
Burde fuglen ikke kategoriseres som Turkestantornskade? (eksisterer den kategori overhovedet på Netfugl?). Evt. med anmærkning om "tvivl om bestemmelsen" jvf. Michaels kommentarer.
Collin's Bird Guide (og Fugle i Felten?) behandler Isabelletornskade og Turkestantornskade som separate arter. (For den sags skyld også Advanced Bird ID Guide (Niels van Duivendijk), men han er jo også hollænder...).
bh
Troels
Hej Lars
Tak for din positive kommentar. Det er rart at høre at beskæringen bliver bemærket. Jeg mener netop at den rette beskæring og fuglens placering kan gøre billeder meget interessante, selvom fuglen ikke fylder meget på billedet.
Hilsen Henrik
Hej Lars
Kan du ikke forklare mig hvordan du kan se at billedet er beskåret, jeg er nemlig ikke selv istand til at se sådanne fototekniske ting, men kan se der kommer mange kommentarer på billederne her på NF. der som regel rammer lige i plet...
Og til Henning..Yepper det er´ flotte billeder du viser derude østfra..
Mvh..RR
Hej René.
På et "normalt" billede er forholdet mellem højde og bredde 2:3. Dette billede har et andet forhold (ca. 1:2,5) - det er altså beskåret.
Til Henrik.
Det er altå nogle fremragende billeder, du har uploaded ude østfra. Det er helt formidabelt med små fugle i store landskaber. Jeg vil gerne se flere af dine mesterskud.
Vh
Hans
Ja, floraen og stene med lav overfører
stemning, duft og lyd fra et stort
steppe univers - og déns lille kongerige -
ude i Kyrgyzstan/Kirgisien.
Vi ved ikke, om Du måtte mave Dig frem,
men det gi'r SMUK effekt, at vi oplever
det hele i FUGLENS øjenhøjde, déns
perspektiv.
Tak for Din umage - og Dit gode 'Henrik snit'.
God jul & KH
....................... C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Mikstures logofugl for fuld udblæsning en solbeskinnet morgen i det østlige Kirgisien. Blev vækket af hannen som sad i pilebevoksningen 25 meter fra teltet. Normalt er hannen sky og utilnærmelig - lige med undtagelse af ynglepeioden hvor den nidkært vogter territoriet. Således er det også perioden hvor man rigtigt kan nyde rubinens smukke farvespil. Rubinnattergale-hannerne er diskrete med fremvisningen af den iøjenfaldende strubeplet, og oftes ser man fuglen uden at få øje på rubinen - men når det lykkes... går alt op i en højere enhed, og fuglens navn bliver (ind)lysende. Dens nære slægtning Rubinnattergal Luscinia calliope, forekommer længere nordpå, langs den kasakhstansk-russiske grænse i Altai-bjergene, og de to arter overlapper ikke - hverken geografisk eller biotopmæssigt. Himalaya Rubinnattergalen opholder sig generelt højere (denne er fotograferet i 2751 m.o.h.) og Rubinnattergal i 1.450 - 1.900 m.o.h.
Beskrivelse: På en kort strækning langs landevejen på vej ind i May Saz Valley i Kirgisien sad der adskillige syngende hanner af Hvidkindet Værling - en ret fåtallig art i kirgisien. Men vi var heldige at Michael Westerbjerg Andersen kendte dette sted for den.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.