Beskrivelse: Fuglekongesanger er med sin klejlhed, sine næsten perfekte geometriske striber og sit opvakte væsen noget helt særligt! Her i en lidt slidt udgave fra om foråret, hvor vingebåndene er noget nedslidte.
Arten sætter i den grad sit præg på et træksted, når de "går til", et større problem er at fastholde de herlige små aktive kræ, der både kan sammenlignet med fodboldspilleren Allan Simonsen i sine velmagtsdage som et usædvanligt kært og nysgerrigt barn.
Kaldet er et lavmælt djyi, der er tydeligt opadgående. Jeg har tidligere nævnt at kaldet er så svagt, så det næsten kan drukne mellem Fuglekongers - og det er langt svagere end Hvidbrynet Løvsangers meget kraftigere kald, der kan sammenlignes med Sortmejses (eller Korttået Træløbers enkeltkald). Dette lavmælte kald er i bogen "Sound Approach" sammenlignet med "the twang sound when you skid a piece of ice across a frozen lake".
Sangen derimod: vi hørte i Kina flere syngende Fuglekongesangere, og her får den hele armen med triller, imitationer og styrke - altsammen vævet sammen i korte forløb, der er helt forskellige fra gang til gang. Kanariefugl, løvsanger.... det hele blandes i en uimodståelig blanding, der overrasker og morer hver gang.
Livet er for kort til måger, men ikke til Fuglekongesanger, der kan redde enhver god dag. Med al respekt for alle sjældne drosler og alt muligt andet: som bill Oddey speaker på videoen "Birdwatching in Beidaihe" af Paul Doherty: "Of all rare eastern vagrants this is argumentably - the best!" Ellers sagt på en anden måde: hvis man bliver træt af Fuglekongesanger kan man lige så godt sælge kikkerten.
Beskrivelse: Sibirisk Drossel er en drømmeart for mange besøgende i Østkina om foråret. Exceptionelt er den "til at arbejde med", men oftest er der tale om spredte glimt og utilnærmelighed - som hos pitta´er. Denne var den eneste der viste sig nogenlunde under 9 dages besøg på Happy Island i maj 2008.
Beskrivelse: 2K han Amurfalk. Da undervingen fortsat er juvenil er denne alder vel nærmest umulig at kende fra Aftenfalk? Kommentarer modtages gerne! Netfugl er vel fortsat sitEN for moderne feltbestemmelse!
Flot serie af denne smukke falk. Eneste som jeg kan se, som en måske forskel, er at den sorte bagkant på vingen måske er lidt bredere, men hvem ville turde binde an på det i Dk. Måske det slet ikke er en forskel?
Tak til Alex for kommentaren. Vi så desværre ikke mange i denne alder, men den bredere sorte bagkant på armen i forhold til Aftenfalk var en karakter, jeg selv studsede over, da jeg så billedet på "øen". Måske også den finere tværbånding på undervingen - men som Alex skriver: sådan én ville man næppe gå igang med at bestemme hvis den skulle gemme sig mellem andre Aftenfalke.
Dog er det værd at have i tankerne, hvis en "aftenfalk" skulle dukke op ene og alene ret sent på sæsonen, eller midt på sommeren, som tilfældet var det ved Kalmar for et par år siden. Her sås fuglen omkring 1.7.
Jeg kiggede lidt på den aftenfalk, der var fotograferet i Skagen den 29. maj. På den fugl virker armdækfjerene lidt mere udtværede og med en anelse brunligt iblandet.
Har netop checket et par fotos af 2k Aftenfalk om foråret, og nået til samme konklusion. Desuden er også det sorte bagkant på hånden muligvis generelt bredere på Amur- end på Aftenfalk. Her er noget at gå i lag med for feltfolket, der forhåbentligt ikke vil undlade at kommentere undervejs.
Interesant frågeställnin, 2k hannar Amur contra 2k Aftonfalk!
Ibland anförs att 2k Amurfalk hannar har en del svartaktiga streck på undersidan, men det har Aftonfalk också - möjligen smalare streck hos Aftonfalk?
Den bredare svarta bakkanten på inre h-pennor på Amur ses ofta på foton, men som nämnts här - är det frågan om man kan uppfatta detta i fält - möjligen under mycket goda förhållande, dock ej utslagsgivande skulle jag tro.Jämför t.ex med Klaus 2k Aftonfalk från Turkiet 19/5 2006.
På bl.a Birdpix.nl finns fina bilder på 2k Aftonfalkar. Ser man till de flertalet bilder på 2k Aftonfalk hannar som finns verkar de ha aningen bredare stjärtbandning jämfört med Amur.
JanJ
Bestemmelse af 2k han Amurfalk fra 2k han Aftenfalk om foråret er et tilsyneladende lidt overset emne.
Muligvis kan man anvende tegningen på håndsvingfjerene. På de fleste checkede Aftenfalke bliver håndens sorte bagkant gradvis smallere fra yderste imod inderste håndsvingfjer hos Aftenfalk, mens den hos Amurfalk er mere ensartet bred - forskellen bliver tydeligst på håndens inderdel, hvor Amurfalk har "bevaret" bredheden. Dene fugle har desuden meget smalle, sorte tvårbånd på den hvide håndflade; de sorte bånd er smallere end hos nogen checket Aftenfalk, hvor de bredere mørke tegninger oftest har karakter af runde pletter ("skakbrætsmønster"). Her kræves dog flete studier, men her er noget at begynde med.
Bredare mörka band på handen som du nämner Klaus har jag också noterat, glömde nämna det innan, det är ofta en markant skillnad som du nämner. Pålitligheten med bredare stjärt bandning har jag ej kollat upp så noggrant. Om det nu förhåller sig så att adulta Aftonfalk hanar har mörkare stjärt ovansida än motsvarande Amur, skulle det ju kunna vara en karaktär för 2k hannar med bytta mellersta stjärt fjädrar. Om motsvarande skillnad ses på stjärt undersidan vet jag ej. Vad vet du Klaus?
JanJ
En artikel i Dutch Birding (vol 25: 153-158) af A. Corso & G.P. Catley omtaler at de lysere mellemste halefjer i forhold til Aftensfalkens sortere er en anvendelig karakter. Checkes fotos på Netfugl - de er få! - synes karakteren at være interessant, og den ses også her. Af måske større værdi er samme forfatteres konklusion: Aftenfalkens undervingedækfjer har brunere og mere udflydende pletter, Amerfalken sorte, smallere og mere disinkte. Dette underbygges af dette foto.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.