Beskrivelse: Mørkere variant af juvenil Aftenfalk. Denne har således mørkere hovedtegninger, hvor man ikke fornæmmer en sort banditmaske i et lyst ansigt med gennemgående lys halskrave, som man ellers ser. Desuden har denne fugl mørkere overside og mattere bløddele end normalt. Dette er altsammen indenfor variationen.
Denne smukke maura er en 1K han, hvilket dog ikke er let at se her. Et billede,der viser undervingen, er på vej til Netfugl.
Mange 1K hanner af maura ligner hunner. Denne fugl havde lidt mørkere tegning på øredækfjerene, men var ellers hun-agtig. Men undervingedækfjerene var sortagtige, hvor hunner har lys undervingedækfjer.
Fin fugl på en dag med gråvejr, men mentalt solskin...
Dejligt at du vil dele din viden med os andre Klaus - fortsæt med det mentale solskin!
(var det mon Maura eller Obama der var årsagen - eller måske begge dele? :-) )
Vi ses out there - yes we can!
Stor hilsen - Jens
Fede fugle er mentalhygienisk naturmedicin.
Det mentale solskin igår skyldes dog primært den anden årsag, Jens nævner. Yes we did!
Så kan man blot håbe på at det amerikanske præsidentvalg sætter en bevægelse igang, der vil kunne påvirke ringe forhold i andre lande også. Efter 8 magre år følger 8 fede - står der vistnok lettere omskrevet i Bibelen?
Det er et paradigmeskift af format at Barack Obama har vundet. Håb tændes og der er mulighed for en "New deal"....
Sjovt som den Siberiske Maura har en "musende" adfærd. Som om den lige skal skabe sig et overblik over hvor de bedste urter står henne.
Den figurerer på den officielle danske artslist alene som underart - subspecies.... Men mon ikke den snart udmatrikuleres som en selvstændig art. Nogle må have taget en DNA-profil for at måle afstand til Saxicola.
Der er gode argumenter for at give maura - eller maurus, som den skrives, artsstatus.
Udbredelsesområdet for de vestlige Sortstrubede Bynkefugle strækker sig mos øst til Ukraine/Vestrusland og Tyrkiets lavland. Sibirisk yngler langt længere mod øst, uden overlapning med vestlige fugle. Derimod "kiler" Kaspisk Bynkefugl sig med to former op mellem vestlige saxicola og østlige maura´er i Lilleasien mod vest til det østlige Tyrkiet og mod nord til nordlige dele af Kaukasus. Kaspisk Bynkefugl ligner maura, men har altid hvidt på halesidernes inderdel (halen sort hos Sortstrubet Bynkefugl af alle former) - mest hos den nordlige form variegata, hvor halen ligner Stenpikkers).
Kaspisk bynkefugl (der mest regnes som en del af maura-komplekset, men formentligt bør have artsstatus) fungere altså som en "spærre" mellem vestlige bestande og østlige bestande med helt mørk hale.
DNA er én ting, forskelle i dragt, adfærd og stemmer en anden. Det har altid undret, hvorfor ikke disse aspekter herhjemme i højere grad inddrages i diskussionerne om art/race. Måske fordi de skal ses og testes i felten - langt væk fra laboratorierne. Test af dragtvariationer, stemmer m.m. er i hæj grad "amatørernes felt". Som en fremsynet vesteuropæisk forsker engang sagde : "Det er jer feltfolk og amatører der skal finde de nye ting. Derefter kan forskerne teste dem". De fleste ideer udtænkes fortsat af amatører.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Lækker sibirsk delikatesse, og flot fanget af Klaus.
Stor tak til Thomas W Johansen og Klaus Malling for at guide mig ud til Hyllekrog som jeg aldrig har besøgt før. Spændende sted! Også en stor tak til Gerd Jeppesen for at hjælpe med en lang og regnfuld eftersøgning af fuglen, som ikke var så samarbejdsvillig i det hårde vejr, der fik fuglen til at trykke og gemme sig.
Hygeligt afterparty i Holeby på en grillbar, hvor vi blev underholdt af en bakkesangerinde.....
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
De sortagtige undervingedækfjer,der kendetegner hanner af maura, ses på denne i øvrigt ret hunlignende fugl.
At finde alle små kendetegn på de mange forskellige, svært bestemmelige arter kræver en stor indsats.
Det er med sorg det meddeles,at Danmarks allerstørste feltornitolog gennem tidere, Steen Christensen, er død af knoglekræft, igår i en alder af 65 år. Steen var en af den nyere feltornitologi´s allerstørste banebrydere, og "Flight Identification of European Raptors" blev den første moderne monografi med focus på feltbestemmelse af en fuglegruppe - en model for de der fulgte efter. Senere blev det til medforfatterskab af felthåndbøgerne til Mellemøsten, ligesom Steen illustrerede og kommenterede dele af "Birds of Nepal" af Inskipp & Inskipp.
Det ville være rat med tråde, hvor en meddelelse af denne art kunne bringes, men rapporten om Steens død - venligt tilsendt af Knud Pedersen pr. mail - bør viderebringes så hurtigt og behændigt som muligt.
Æret være en stor og original feltornitologs minde.
Kære Klaus
Først og fremmest flot at du skriver så pænt om Steen Christensen - hans død er trist og sørgeligt.
Du har ret i at det er beskæmmende at en meddelelse som denne skal bringes i fotokommentarerne ved en Sib Bynkefrands.
Jeg mener vi efterhånden har et reelt problem, i og med vi danske feltbisser ikke kan kommunikere med hinanden i et større forum. Det glæder sikkert mange, men er også en stor begrænsning i vores måde at ytre og diskutere ornitologiske emner. Er der nogen der seriøst tvivler på, at kommunikation er bedre end at tie... Det tvivler jeg på! Denne ytringsbegrænsning er ødelæggende! jeg tænker ikke på egne vegne.
Jeg forstår at folkene bag Netfugl ikke gider og har de ressourcer der kræves. De har min fulde opbakning, men noget må der gøres NU... Ellers foreslår jeg ganske simpelt at der oprettes en ny uafhængig ornitologisk website, men jeg tvivler på at en sådan vil nå Netfugl til sokkeholderene...Den har fungeret fantastisk.
Op på hesten... NU
PS/ Mit forslg er at åbne få tråde i forum - tråde med emner hvor det er svært at diskutere alt for voldsomt
Bedste hilsner
Michael
Korrekt Rene!
Der er ingen grund til at starte en website blot for at diskutere... netfugl har fungeret som et samlingspunkt for mange danske fuglekiggere, og meget formidling er også foregået. Det har ikke været diskussioner det hele.
Fint hvis hovedparten af Netfugls brugere er tilfredse med at Netfugl blot er et fotogalleri og artslisteri. Jeg synes blot det er RØVSYGT, og ligegyldigt i så tilfælde!
Med venlig hilsen
Michael
Jeg så da gerne at der blev åbnet for diskousion på netfugl og at folk holdt en tone som også deres kone/kæreste ville acceptere i en rask familiesnak, ellers forstår jeg da folkene bag netfugls holdning
Rene
Den triste meddelelse om Steen Christensens død kunne jo også være bragt under "Nyheder" i stedet for at gemme sig som en billedkommentar. Sværere behøver det ikke at være, selvom det er bedre end ingenting.
Jag skall inte lägga mig i Nefugl,s ev.policy och kommentatorernas humör men jag tycker nog att vissa kommentarer här lutar åt en 'storm i ett vattenglas' - har inget dansk motsvarigt yttryck.
Det är väl kanske dags igen för en variant av det gamla forumet. Och så får man väl handskas med de som går översyr när de kommenterar. Agressiva och presigefyllda kommentatorer kan ju tänka sig för och försöka komma till någon slags självinsikt!
Okey - Steens dödsbud hamnade i bildgalleriet - so what - alla är väl där någon gång, och särskilt nu när det gamla forumet är borttage, eller...
JanJ
En omfattende nekrolog over Steen Christensen er nu uploadet. Det tager tid at skrive grundigt, og kommentarer fra Uffe Gjøl, Knud Pedersen og Erling Krabbe blev indhentet.
Mange kendte Steen, og jeg ville blot sikre mig, at budskabet så hurtigt som muligt nåede ud på Netfugl. En "nyhed" skal jo først tilsendes redaktionen, hvorefter den uploades, og i dette tilfælde tog det et par dage. Derfor blev meddelelsen bragt under et foto af en sjælden fugl. At det så blev maura er måske ikke helt tilfældigt. så tidligt som i efterårsferien 1974 optrådte en usædvanligt lys Sortstrubet Bynkefugl ved Hanstholm. Steen var den eneste, der nævnte "maura" - alle andre, og det inkluderer det meste af den daværende elite - var fuldkommen uforstående overfor, hvad dét var for noget.
"Storm i et glas vand" er det danske udtryk.
Der er efterhånden mange kommentarer som ikke har relation til billedet hvorunder de anbringes (som eksempelvis mine), men det er glædeligt at så helt ufatteligt dygtige svenskere kommenterer Netfugl Galleriets billeder. Antageligt fordi et tilsvarende ikke eksisterer i Sverige. Desværre, for så kloge, selvhøjtidlige og kærligt skulderklappende kommentarer må da savnes Øst for Øresund.
Med venlig hilsen
Michael Westerbjerg Andersen
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.