Dværgcanadagås inddeles p.t. i 5 underarter hvoraf én er uddød.
Jeg er enig i tidligere indlæg omkring den aktuelle fugl ved Helligsø/Draget, at den ser ud til at tilhøre underarten ssp. minima, der yngler i det nordvestlige Nordamerika. Eneste anden underart, som det evt. kunne være er ssp. taverneri, der er lidt større og mindre mørk på brystet - dog ikke så lys som ssp. hutchinsii.
Hvis sådan en fætter af vild herkomst overhovedet skulle dukke op i Danmark, så er det nok netop blandt en flok lysbugede knortegæs, der yngler på en biotop meget svarende til Dværgcanadagås. Yderligere er der ikke overkommerligt langt mellem yngleområderne for ssp. minima og de candadiske/grønlandske yngleområder for Lysbuget Knortegås.
Når dette er sagt, så skal det også nævnes, at ssp. minima vist ikke er ualmindelig i fangenskab. Men vil en undsluppen minima dukke op blandt lysbugede knortegæs, være uden burfugleringe etc.? Ja, måske, men vild ser den jo ud.
Det kunne være spændende, at høre lidt mere om denne fugls adfærd.
Hej
Fuglens adfærd er nok svær at sige meget om - ihvertfdald opførte den sig som knortegæssene. Men i forhold til de knortgæs den følges med, kommer de vel fra Svalbard? En af knortegæssene var ringmærket (blev ikke aflæst) men jeg antog den var mærket i fjorden og dermed var en svalbard-fugl. Dermed er der jo lidt længere imellem fuglenes yngleområde. Det er mega svært at sige, om en fugl er god eller undsluppet. Det er nok nærmest kun ringfund, der kan afgøre dette - men fin fugl er det i hvertfald, det er skægt at se en "canadagås" der er mindre end en knortegås.
Nogle af knortegæssene fra Svalbard besøger regelmæssigt Nordøstgrønland, jf. studier fra DMU/Preben Clausen:
http://netnatur.dk/netfauna/ringmaerkning/arkiv/gaaserejse-i-ringmaerkningens-rumalder/
De må derfor betragtes som én bestand.
De besøger ikke bare regelmæssigt Nordøstgrønland. En væsentlig del (måske 20 %) af hele bestanden yngler og fælder der. Så det er slet ikke usandsynligt at vores minima-ven skulle ha' fulgt en flok lysbugede knortegæs til Helligsø.
Hov, der skulle naturligvis have stået '... er der ikke uoverkommeligt langt ...' i mit indlæg lige ovenfor.
Erling Andersen, Snedsted har i øvrigt meddelt til DOF, at han mener at have set dværgcanadagåsen (eller en lignende fugl) ved Ørum Sø allerede 9. februar i år.
til info:
jeg var på lokaliteten søndag den 7-3 uden at se fuglen.
der var kun 3 knortegæs. så blev den set man og tirsdag d 8 og 9/3 med ca 700 knorte. onsdag d 10-3 negativ 0g jeg var idag fredag 12-3 på stedet igen uden at se den. der var ca 200 knorte idag, kørte herefter på agger tange, hvor der var mange knorte gæs i krik vig , så her kan den sagtens opholde sig.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.