Beskrivelse: Denne fugl blev meldt af Kirsten Bjørnsson via Hans Meilstrup. Den opholder sig p.t. i Haveforeningen Frederikshøj i Københavns Sydhavn. Fra Borgmester Christiansensgade drejer man ad Olivia Nielsens Vej hvor haveforeningen begynder ved 3. til 5. hus på vesntre hånd holder fuglen til ved nogle buskadser og i mirabelletræer.
Fuglen må være undsluppet fra fangenskab, og svarer ikke rigtigt til nogen kendt art (?). Den er ca. skovspurvestor med ret lang hale og kort, trekantet sisken-næb. Udover hvad der ses på billedet er undersiden rød ala han Lille Korsnæb med svage mørke flankestriber, og der er en hvidlig nakkeplet.
Da jeg først så billeder af fuglen tænkte jeg på en karmindompap-art, men dertil er fuglen alt for varmt farvet; brune partier er rødbrune og røde partier orangegul-tonede. Desuden har fuglen afvigelser i form af hvide sider på halens ene side; de hvide halefjer har diffust rødæig basis.
En forklaring kan være en rød farvevariant af Kanariefugl, skabt i fangenskab. Eller en blanding af to arter. Sjovt nok leder de skyggeagtige grå tegninger på kinden tanken lidt hen ad Hvidkindet Værling, men ellers er fuglen et sammensurium af alle mulige karakterer, som jeg ikke mindes at have set før.
Fuglens kald er opadgående og nasalt, ala Karmindompap (samt et af Kanariefuglens kald).
Bemørk at denne særegne fugl tilsyneladende ikke viser et eneste kendetegn, der antyder fortid i fangenskab: ben og kløer ser umiddelbart perfekte ud, fjerdragten ser ikke ud til at have skader og burstødning ved næbbet er vist ikke til stede.
Jeg håber på kommentarer til denne særprægede fugl,
Hej Klaus.
Jeg vil mene du skal holde dig til kanariefugl, de findes efterhånden i mange farver med og uden top, samt forskellige størrelser.
Umiddelbart tror jeg ikke der er andet krydset ind her.
Hilsen Palle
Tror også mest på Kanariefugl frembragt "i laboratorium". Den overfladiske lighed med flere finker, samt fuglens almene kondition (slid, perfekt dragt og bløddele, legaliserer at fuglen figurerer i Netfugls galleri. Der kommer mer garanti flere af sådan nogle i fremtiden.
Canary was one of my suggestions as well.
Mig bekendt ER alle røde og orange kanariefugle hybrider, omend stærkt fortyndede sådanne. Generne for de røde farver stammer fra krydsninger med (Black Hooded) Red Siskin (Carduelis cucullata), selvom der siden er krydset tilbage så mange gange, at fuglene helt overvejende ser ud som kanariefugle.
Red Sisken er akut truet (EN) pga indfangning til avl af røde kanariefugle, jeg citerer fra BirdLife:
"Threats It is subject to enormous, long-term (and since the 1940s, illegal) pressure from trappers, primarily because of its capacity to hybridise with canaries. Although trappers are active in the area of the Guyanese population, they claim that there is no active market for the species6. Intensive agriculture continues to reduce the extent of available habitat. Captive-breeding programmes are hampered by disease and hybrid stock2"
Så en hybrid er det, men ikke en første generations 50/50.
Der er korrekt, at Kapucinersisken krydses indover kanarier ligesom kanarier krydses indover mange Carduelis-arter for at få fugle, der synger mere og bedre. Krydsningen med Kapucinersisken er udgangspunktet for den røde kanarie, men jeg tror ikke, at den krydsning foregår i stor stil længere.
Denne fugl er, i mine øjne, en helt klassisk kanarie, der er farvefodret med canthaxanthin. Dette stof bruges for øvrigt også, hvis man gerne vil farve sine Carpodacus hanner.
Supplerende info om farvefodring af kanarier med canthaxanthin
Mange tak for informationerne til Jan, Allan og Morten. Og helt rart med et billede, der ikke bliver kommentator-voldtaget af alle mulige irrelevante oplysninger om autor, islandske sagaer og STORE BOGSTAVER.....
Som jeg har forstået det, skal man stadig have generne fra Red Siskin, for at få en kraftig rødfarvning. Dette udelukker ikke, at man yderligere skal give bestemt foder (her: http://www.petcraft.com/docs/redcan.shtml angives at dette endda er nødvendigt for Red Siskin skal holde farven i fangenskab).
I Mortens link står også, at de oprindeligt stammer fra krydsninger med Red Siskin. Det er forhåbentligt rigtigt, at der ikke laves så mange primære krydsninger mere, da Red Siskin er svær at få fat på...
Kapucinersisken er ingenlunde svær at få fat på. Den yngler villigt i kassebure og kan derfor næsten ”masseproduceres”. Den kostede tidligere omkring 2.500 kr., men er nu faldet til omkring 1.000 kr. En af ulemperne ved arten er, at den let stresser under flytning. Det kan koste nogle fugle, hvis man køber dem og transporterer dem over længere afstand. Når de først er inde i ens fuglehold og akklimatiseret, så er de så gennemdomesticeret og tillidsfulde at de først reagerer, når du er inden for 10 cm afstand samtidigt med, at de yngler meget villigt i kassebure.
Jeg erindrer ikke at have set, at kapucinersisken krydses ind over kanarier. Derfor kan det jo godt ske. Men der er sandsynligvis flere penge i at holde kapucinersisken ren end at blande dem med kanarier, da kanarier med lethed kan farvefodres under fældningen.
Burde man ikke flytte disse domesticerede fugle til en egen site, der er allerede en mere her på siden.
Det er selvfølgelæig fint og få diskuteret dem der ses her i Dk. Men de kan jo let blive en pest fremover.
Det ville jo heller ikke være godt med for mange trylleduer blandt klippeduerne.
Helt rigtigt som Morten skriver kan de fleste rødfarvede fugle idag (farves) ved hjælp af foderet.
Hilsen Palle
Så det passer ikke, hvad der står på alle links, jeg kan finde (og også på dit eget), at man skal have Kapucinersisken-gener for farve, for at fodringen hjælper?
I øvrigt skriver BirdLife, at mange Red Siskins i fangenskab ikke er genetisk rene, hvad er de blandet med, hvis ikke kanariefugle?
"Captive-breeding programmes are hampered by disease and hybrid stock"
Der er jo kapucinersiskengener i dem. Oprindelsen er jo en krydsning.
Så kan vi diskutere, hvor meget kapucinersiskengen der skal være i fuglene. Det har jeg ingen viden om. Men du kan sagtens gå ind og købe en kanarie i en dyrehandel og så farvefodre den, hvorefter den bliver orange. Jeg tvivler på, at den type for nyligt har været krydset ind over en Kapucinersisken.
Jeg vil også formode, at det vil tage nogle/mange år førend alt ”utøjet” fra en Kapucinersisken er fjernet. Her tænker jeg på den sorte hætte, den lille størrelse og alt det andet, der ikke lige henfører til den røde farve. Jeg vil tro, at der skal bruges meget tid og mange kanarier på en sådan avlsløsning.
Jeg vil antage, at krydsningen oprindeligt skete for at lave en rød kanarie, hvilket lykkedes. Nu er genet bibeholdt og man har fundet ud af, at man kemisk kan løse rødfarvningen og da det er lettere, så har man valgt kemi fremfor avl. Så min formodning er, at kemi i dag har erstattet avl – men det er en formodning.
BirdLifes formulering er helt korrekt – og den kan måske bruges om 80 % af alle Serinus og Carduelis arter. De krydses frem og tilbage – blandt for at fremavle fugle, der synger flot. Der skal en hybrid til, at BirdLifes sætning er korrekt. Men du får den engelske sætning til at dreje sig om ”mange”. Det tvivler jeg på, men det vil også afhænge af, hvad man definerer som mange?
Så lad mig høre, hvor du har ”mange” fra?
Når alt kommer til alt, så tror jeg faktisk, at jeg fortsat kan stå ved det, som jeg skrev på Netfugl i denne tråd for 8 år siden :-).
Men derfor kan jeg godt tage fejl :-)
Indrømmet, mange er min fortolkning. Jeg gik blot ud fra, at hvis fangenskabsavl vanskeliggøres af hybridisering, måtte denne være ret udbredte i kapucinersiskener i fangenskab. Men det kan selvfølgelig også blot menes at graden af hybrider er uvis, og at det er svært at finde GARANTERET rene individer basere et avlsprogram på.
Når jeg søger på nettet, finder jeg nu nogle sites, hvor folk ønsker sig k-siskener at krydse med, så nogen gør det vel stadig? Hvor mange aner jeg ikke...
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.