Beskrivelse: Billedet gengiver måske et glimt af den lidt euforiske og surreele stemning der herskede i visse øjeblikke. Det er taget gennem ruden ind i bilen, hvor Jonas sidder med fuglen i hånden - resten er spejlinger i ruden. Blandt spejlingerne ser man bl.a. Ib Jensen og vist også webmaster...
Fint billede fra en fin eftermiddag!
En dansk feltornitologisk begivenhed af de store - som de tilstedeværende næppe nogensinde glemmer. Der var mange og meget euforisk glade deltagere tilstede. Men også et, ja surreelt skue. Jeg fulgte begivenhederne fra starten - håber Thorbjørn gider at lave et lille indlæg :) og synes alt i alt, at de mange tilstedeværende opførte sig forbilledeligt. Der var tidspunkter hvor tempermanter gnistrede, og der var mord i øjnene :)Og det var ultrakomisk at overvære. Umuligt i detaljer, at styre en ornitologisk euforisk supertanker i form af 150 tilstedeværende birdere. Især når fuglen i sidste sekund spottes og 50 birdere flyver hovedkuls ind i hybenkrattet uden tanke for eget helbred... Umiddelbart ufatteligt at fuglen ikke led overlast, skulle man mene... MEN som jeg så det (og jeg er 100% ærlig) gjorde de tilstedeværende alt for at skade det lille puds. Og fuglen fik jo både ring og så meget beundring at den med garanti aldrig glemmer det. Vi i Felttræfgruppen, er overordentligt tilfredse med de tilstedeværendes opførsel - og ingen klager er indløbet... Det skulle da lige være fra de birdere som desværre kom for sent. men nu er bolden givet op! ALT kan lade sig gøre... når en Stribet Græshoppesanger kan feltobses.
Tak for overordentligt FEDT samvær på grønningen i fredags.
Michael
SORRY :) :) Der skulle naturligvis være skrevet (og det er IKKE ironisk): "MEN som jeg så det (og jeg er 100% ærlig) gjorde de tilstedeværende alt for IKKE at skade det lille puds." Det lille ord "IKKE" er meget vigtigt!
Michael
Skønt alt endte godt, bør der vel lige redegøres for beslutningen om at indstille eftersøgningen halvanden time. Som jeg forstår det, var der - især i timerne op til fuglen gik i nettet - meget delte meninger, om det var fornuftigt.
For det første var ordvalget i DOFcallen (som jeg sendte ud) ikke det mest velvalgte - alle var naturligvis velkommen til at eftersøge fuglen i de tilstødende områder. Fuglen var to gange trampet op indenfor de samme få kvadratmeter, og derfor var det plausibelt at tro, at fuglen ville vende tilbage hertil hvis den fik chancen. Det var blot passagen mellem busken, hvor fuglen sidst var set og fund-stedet der skulle fredes. Da beslutningen blev truffet var området blevet trawlet igennem flere gange uden held.
Skønt det ikke kom ud i plenum (så var vi nok ikke kommet nogle vegne) var der umiddelbart enighed blandt finderne om udsættelsen.
For det andet havde alle træfdeltagere muligheden for at nå frem, hvis fælleseftersøgningen blev udsat. Var fuglen blevet lokaliseret under første eftersøgingen var den også blevet nettet og måske ikke genfundet. Som fuglen blev spillet fik alle træfdeltagere den at se i hånden.
Faren var naturligvis at den kunne være smuttet væk i ventetiden, samt at eftersøgningsressourcer blev spredt i halvanden time. Alle var naturligvis velkommen til at organisere kæder i de nærliggende områder i dette tidsrum- dette var ikke nogens ansvar.
Jeg håber at have mildnet sindene lidt hos dem, der blev fortørnede. Det kan hurtigt blive aktuelt igen, når vi fedter rundt med en pallas' på næste Felttæf.
mvh MKH
Kaptajn Vest alias Brølling, Vesløs :) Der var vel samlet omkring 10 tons feltornitologisk biomasse versus et dusin gram fjerkræ. Det kunne være endt meget meget galt hvis de havde kastet sig ind i hybenbusken hvor det lille kræ sad :) men det var ligesom at se en Elefant på tåspidser gennem en myrekoloni uden at genere en eneste myre... Let og Elefant, og Græshoppesangeren blev vejledt i nettet.
Alt i alt var der kun få brokkegloser, og de forstummede totalt da sangeren var bestemt. Der kan ikke undgås at være delte meninger, om hvordan og -ledes tingene skal gribes an. Der vil altid være forbedringer og gerninger/ord som burde være undladt, men thats life... not perfect...
Mvh Michael
Det blev efterhånden klart for nogle, som var med fra starten, at denne "Stribede mus" ikke kunne trampes op. De 3 gange det lykkedes at få den op at flyve, var hver gang af enkeltpersoner. Sidste gang selv om folk gik skulder ved skulder, skulkede den og blev nede. Endvidere kunne den ikke bestemmes med sikkerhed i felten, da den kun sås flyve eller glimtvis. Det hjalp altså ikke at en eller anden fik den op uden at der var opbakningsgruppe og net klar, så det var vist godt at vi gjorde det på denne måde og var efter min mening svine heldige.
Mvh.
Vi, der birdede på Fanø, kunne ikke nå op til at kunne se fuglen blive fremvist, men fik anvist, hvor fuglen var gået ned efter den var blevet sluppet, og sammen med 10-12 andre lykkedes det at få trampet fuglen op.
Vi så fuglen 2 gange og hørte den kalde inden den røg ned mod krattet ved sommerhuset.
Der skal lyde en stor tak til ABK mfl. for anvisninger samt at der blev ventet på os Fanø-birdere. Var vi blot kommet 2 min. senere, kunne vi have sagt goodbeirut og grædt spandevis af tårer. I stedet for blev det til glædesdans :-) endne en gang tak og respekt.
MVH - Lars
Hvor mange gange kan man egentlig tillade sig at trampe en sådan fugl op og hvorfor?
Når den først en gang er blevet set og bestemt med sikkerhed, er der så nogen grund til at blive ved med at trampe fuglen op ?
Jeg vil personligt mene, at hvis man gentager "trampningen" den ene gang efter den anden ( blot for at få et kryds), er kommet ind på en besyndelig form for feltornitologi, eller tager jeg fejl ?
Lige så mange gange man gider!
Samme dag som den Stribede Græshoppesanger kom jeg forresten til at køre en fugl ned på vej til arbejde. Jeg tror nok, at det var en drossel, og jeg er temmelig sikker på, at den døde.
Og dagen efter så jeg jægere i aktion på Mandø!
Med disse rystende oplevelser i frisk erindring, synes jeg, at det er ude af proportioner at hænge sig i, om en fugl fra Sibirien er fløjet 8 ekstra meter.
Herregud, når 100 kryds-liderlige twitchere opnår fælles ekstase behøves man vel ikke at bekymre sig om regler og etik. Det er da egentlig meget smart, ser man en fugl man ikke kan bestemme, så hidkalder man en mand med et net og indfanger kræet. Derefter udstyres den med en ring så den ikke af vanvare tælles dobbelt ved næste fællestramp!
Hvorfor aflivede I den ikke bare, så kunne twicthere som kom langvejs fra også have fået deres kryds.
I bakspejlets klare lys runger det lidt hult hver gang en fotograf er blevet skoset for at gå for tæt på fuglene….
Måske man skulle få sig en ringmærker-licens, så bliver det rigtig nemt at fotografere fugle fremover!
Godt gået!
Mvh. Helge
første tramp var helt ok i mine øjne, men jeg har svært ved at se hvad der kan retfærdiggøre til efterfølgende
tramp.....bortset ra konditionstræning..
Jeg var naturligvis kun med i det første videnskabelige tramp, så jeg kan ikke udtale mig om motiverne for det andet. Umiddelbart kunne jeg dog forestille mig, at de involverede personer blot gerne ville se fuglen.
Jeg har svært ved at se, at dette skulle være et problem. Godt at jeg i mit første indlæg udelod historien om de fire Stenvendere, der lettede fra Låningsvejen...
Hej Helge.
Fotografer er, så vidt jeg husker, kun blevet "skoset" for mangel på respekt for ynglefugle (redefotos) samt mangel på respekt for andre fuglekiggere og/eller sommerhusejere (jf. langhalet tornskade). Jeg mindes ikke at nogen fotograf er blevet hængt ud for at gå for tæt på almindelige trækgæster som f.eks kvækerfinke eller enkeltbekkasin. Når fotografer skrår (hedder det det?) igennem en halvcirkel af fuglekiggere der står og venter på at sjælden fugl hopper frem, bliver der problemer. Når fotografer fotograferer et YP på rede bliver der også problemer. Hvis nogen har eksempler på andet, så kom med dem. Det er meget muligt jeg tager fejl.
I mine øjne kan intet betyde mindre end afspilning af stemmen af en trækgæst. Hvis nogen ser et problem i, at der opsættes udrykningsnet for at bestemme en sjælden trækgæst, er der et lige så stort problem med ringmærkning generelt...der risikerer du jo at mærke/påvirke lokale ynglefugle.
Tag endelig en mærkerlicens - der er brug for flere af slagsen.
mvh MKH
Jeg var med da den Stribede Græshoppesanger sidste gang blev set flyve fredag omkring klokken 17.40. Den fløj da ca. 35 meter ned i en sommerhushave.
Jeg kan ikke se hvorfor det, skal gøres til et problem. Fugle bliver konstant forstyrret under deres træk, og derfor har de vinger så de kan flyve. Som Tim så fuldstændigt rigtigt anfører har vores blotte tilstedeværelse som menneske her på jorden en forstyrrende effekt på fugle og alle andre dyr.
Det er et grundvilkår for alle dyr, så lev med det eller hold Jer inde i huset resten af livet. Måske har vores tilstedeværelse omkring den forhindret en ræv i at fange vores stribede ven, som den let kunne forveksle med en mus.
;-) Søren
okay søren, det forholder sig altså sådan at jo mere vi forfølger fuglen jo mere beskytter vi den, - måske vi kunne beskytte fuglene endnu mere ved at invitere nogle løse jagthunde ud i naturen. de holder jo både rævene væk og træner fuglene i årvågenhed overfor rovdyr i det hele taget!
Enhver har jo lov at mene sit, men jeg vil i hvertfald aldrig efterkomme dofcalls som ønsker nye fællestramp på fugle der allerede er trampet op og ringmærket en gang.
mvh. kield, som havde en overordentlig fin oplevelse med den stribede .
nej, den blev kun fanget en gang og på hel legal vis. fangsten lykkedes med (stort) held som følge af en fin kollektiv indsats fra såvel felttræfdeltagere, tilløbere og Blåvand fuglestation.
Men.. efterfølgende blev der foretaget/ opfordret til yderligere tramp, sandsynligvis for at få krydset fuglen,- jeg kan ikke se der kan være andre grunde.
Det er disse sidste tramp/trampeforsøg jeg har svært ved at se det fornuftige i ( altså med feltornitologiske øjne).
fredag aften kl 21.36 blev der udsendt et dofcall om yderligere tramp efter fuglen lørdag kl. 9.00.
er jeg virkelig den eneste der nærer betænkeligheder ved den slags?
det håber jeg ikke, men nu har jeg luftet min mening og gider ikke køre mere i det.
glæder mig til næste spåændende fugl.
Ingen grund til at indsylte en glad og på mange måder fantastisk dag for dansk feltornitologi i alskens irrelevant nonsens. Fuglen led ingen overlast! Og de mange tilstedeværende optrådte ordentligt og fair. Mange mennesker på et lille område vil altid forårsage trængsel, men ret beset stod langt hovedparten skulder ved skulder på diget mens en mindre flok forsigtigt gik skulder ved skulder i græsbevoksningen lamgs diget. Så "tramp" skaber forkerte associationer. Blåvand Fuglestations ringmærkningsteam, og ZMU glædede mange og skaffede tilgang til interessant viden. Det er vanvittigt ærgeligt for de senere tilkommende, at de ikke iagttog fuglen - og jeg tvivler på, de har hoppet rundt som kaniner i sindsyg trampedans. For at se en Stribet Græshoppesanger, kræves en vis portion snuhed, held samt yderste forsigtighed...
Mvh Michael
endnu engang : der var intet at udsætte på ringmærkningen og situationen omkring den, så lad være med hele tiden at tage mit indlæg som kritik af denne.
Tramp betyder noget meget lidt pænt på engelsk, og jeg synes også ordet er meget misvisende for det, at man i en kæde af mennesker vil se hvad en eng eller krat har at tilbyde.
Tramp om lørdagen blev foreslået af Rolf Christensen, der prøvede at mobilisere manpower for at få sit kryds. Det er hans sag, men jeg ser heller ikke noget problem i det.
De senere ankomne om fredagen - undertegnede inkluderet så fuglen ganske godt, og det er vi meget glade for og takkede alle tilstedeværende for en helt igennem fantastisk hjælp og disciplineret indsats.
Kield - hvis du har et problem med at gå på en eng, så bliv hjemme.
jeg har ingen problemer med at gå på en eng og deltog i flere tramp. jeg havde dog gerne set at fuglen havde fået lov til at få ro til at restituere sig og fouragere, inden videre færd.
og ja, jeg ved godt, at den var frisk, og den har sikkert også gode muligheder for at klare sig, men vi skal alle huske på at være selvkritiske i vores omgang med fuglene, - også trækfuglene.
Og nu garanterer jeg , at jeg ikke gider kommentere mere foreløbigt.
mvh. kield ( gammel fan af supertramp)
Helt enig Kield - Vi kan kun blive bedre!
PS. Synes også de der supertramps var gode, men det er jo en helt anden snak. Men efterhånden lignede alle numre i 3/4-dels takt/triolisering til forveksling hinanden. Men de kunne noget de drenge ;-)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.