Beskrivelse: Bestemmelse af Lille og Stor Korsnæb fra hinanden er ikke altid helt enkel. Denne store han (1K udfra fældningsgrænsen i vingen, der sås på den udbredte vinge)var i hånden ikke helt i øjet, da næbbet virkede stort for arten. Opmålinger viste dog at målene var indenfor rammerne af Lille Korsnæb, omend et stornæbbet exemplar. I felten kan en sådan godt volde problemer, men Stor Korsnæb har endnu bredere og større hoved med krummere overnæb og endnu mere dryp på undernæbbet, hvorved næbbet kommer til at virke højt og ret kort. Længde og højde er hos Stor Korsnæb næsten identiske, mens Lille Korsnæb har længere end højere næb.
Tak til Björn Malmhagen for at fremvise denne spændende fugl.
Hvad sker der lige? Jeg ser absolut intet, der minder om Stor Korsnæb. Næb og hoved/nakke er som Lille Korsnæb skal være. Sådan et eksemplar ville aldrig blive bestemt til Stor Korsnæb af ego. Hvorfor gøre det vanskeligere end det er at skille de to arter fra hinanden? Jeg forstår det ikke.
Hilsen
Allan
Jeg er helt sikker på at en fugl som denne kunne fejlbestemmes, og dertil komme oplysningen om alderen, derfor syntes jeg at fotoet har en berettigelse!
Med venlig hilsen
Rasmus
Ja, lad os bare få noget mere af den slags. Dejligt at nogen vil lave beskrivelser af vigtige feltkendetegn, også ved de mere almindelige fugle. Det er altid lærerigt..
Mvh Flemming
Tak, Klaus, for som så ofte før at sætte lidt fokus på en svært bestemmelig art - her godt nok via et billede af en sådan arts langt mere almindelige modstykke. Stor korsnæb er vel en art, der kandiderer til en af de mest stringede arter herhjemme, eller hvad (uanset om folk angiver at have set og/eller hørt den)? (Og nej, det var ikke for at skyde på "folk", blot ment som en kommentar til, hvorfor et sådant billede så absolut har sin berettigelse)
Jeg er også sikker på, at sådan en fugl kan fejlbestemmes, når det er muligt at fejlbestemme en Havørn til Musvåge på en anden DK-hjemmeside ;-)
Jeg beskylder ikke nogen for noget, men konstaterer bare at JEG (=ego)ikke ville fejlbestemme dette individ af en Lille Korsnæb, og at JEG synes, at det nogen gange går for meget i detaljer i stedet for i jizz. Ikke at jeg har noget imod detaljer, som er absolut berettiget f.eks. i bl.a. hybrid Steppehøg X Blå Kærhøg, men jizz burde også have lidt mere betydning.
Det kunne måske have været fint, hvis også Skotsk Korsnæb var blevet nævnt i Billede info, så den også kunne komme på plads i forbindelse med detaljer i forholdet mellem Lille Og Stor Korsnæb. Ikke at jeg ligefrem tror, at Skotsk Korsnæb ville dukke op i Norden, men sådan har det også været med andre fugle ingen troede ville dukke op i Norden.
Venligst
Allan
Faktisk tror jeg AH og jeg er mere enige, end der lægges op til. Som det nok vil være bekendt, er jeg "pro-jizz" og får panderynker, når en diskussion on en fugl, der er set i FELTEN, får focus på små fjerdetaljer som svingfjersbåndning og indskæringer, der er umulige at se på andet end nærfotos, eller bliver uforståelige for andre end de, der skal forsvare deres plads øverst i hierakiet.
Fjerfetiscisme og feltornitologi er to forskellige discipliner, der fra tid til anden kan kombineres. Men efter over 40 år i felten er det min erfaring, at jizz og adfærd er second to none. Og hybriddiskussioner ofte nødløsninger, der kun giver mening for de få, der har viden nok til at indse et problem, der aldrig må blive alment.
Egentligt synes jeg at netop danskerne har et fornuftigt og velafbalanceret forhold til bestemmelsesdiskussioner. De lange, muskelsvulmende indlæg, man kan se på udenlandske hjemmesider, oplever vi i langt mindre grad herhjemme, ligesom jeg sporer en vis - nok typisk dansk - skepsis overfor alt for radikale udtalelser fra autoriteter fra især udlandet. Med så mange dygtige og erfarne folk, opdraget med at fugle skal kunne bestemmes i FELTEN, viser vi, at vi godt kan selv.
Det aktuelle korsnæb blev diskuteret i hvad jeg ville kalde en "positiv progressiv ånd". Det var jo klart en lille, men hvorfor får adskillige erfarne folk en sjov association til "noget større" på én gang? Fuglen var vitterligt ganske stor og kraftig. Skotsk Korsnæb blev da også nævnt, mest grundet i det helt utopiske i, at en skotsk standfugl skulle dukke op i Sydsverige. Da der i den samme periode dukkede fotos og på Netfugl, hvortil der var diskussioner, fandt jeg det vigtigt at bidrage med et foto af en stor Lille Korsnæb. Det har mange positive tilkendegivelser, også pr. telefon, sms og mail, bekræftet mig i.
Vi, der har været på banen i mange år, bør dog aldrig glemme at nye kræfter kommer i felten, skal lære tingere fra bunden af ligesom vi selv engang gjorde. Disse nye, der børmødes med åbne armen bliver en dag de, der skal bedømme vores observationer i SU eller som medlemmer af kvalitetsudvalget.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.