Hej Mark,
Eksempelvis haletegningen hvor du på de andre billeder tydeligt kan se et hvidt felt centralt på halen omgivet af mørke bånd. Ikke sjældent er det muligt at skille hanner fra hunner på halebåndets bredde - smallest hos hunnen.
Et andet kendetegn er det sorte trailing edge på vingens bagkant der kontrasterer mod et tilsvarende lyst bånd.
Desuden ses der kun sjældent mørke knopletter hos Top-Børgen.
"Toppen" er svær at se - måske på siddende fugle? Har kun set flyvende! Og jeg erindrer pinsomt forrige vinter et billede i gæt-en-fugl hvor en siddende Tophvepsevåge blev forvekslet med en due...... og jeg modsagde ikke fejlbestemmelsen :-)
VH/Michael
Tophvepsevåge er større med bredere vinger -især hånd. Dette giver Tophvepsevåge et jizz ala en mindre ørn, f.eks. Høgeørn. Det er ikke alene de brede vinger, der medvirker til ørneindtrykket, også den kortere hale.
Hos de gråhovede adulte hanner kan er vigtigt ledsagende kendetegn være øjenfarmen: mørk hos tophvepsevåge, gul hos Hvepsevåge. Ser man en hvepsevåge godt giver dette et lille, stikkende øje i et due- eller gøgeagtigt hoved. Tophvepsevågens mørke øje gør, at øjet virker større.
Halen er som nævnt er godt kendetegn, hvis de mørke bånd inderst og yderst på hlen er så brede, så man kun ser et smalt lyst bånd gennem halens midterste del. Dette er nævnt af MWA og ses fint her.
Tophvepsevågen mangler Hvepsevågens mørke knopletter. Den mørke trailing edge? Her refereres nok til armens mørke bagkant, der dog hos hanner af Hvepsevåge er lige så tydelig mod armsvingfjerenes lyse basis. Den viste fugl har ikke denne karakter så udpræget, da armsvingfjerene virker lidt gråskyggede, som man ser det hos hunner af Hvepsevåge.
Midt gennem håndfladen ses et mørkt bånd, der fortsætter ind til tæt på kroppen. Båndet er hos hvepsevåge ofte svagere og slutter længere ude på armen.
Ideelt har Tophvepsevåge lys strube, afgrænset af smalle mørke striber.
I WP - f.eks. Eilat, siges en del fugle at have blandkarakterer mellem de to arter, og det skal også være set ved Chokpak i vestlige Kasakhstan (Dick Forsman pers. medd.). Jeg konstarer blot, har ikke selv erfaring med disse, da jeg kun har set arten længere mod syd og øst.
Billedet af denne fugl er flyttet fra Tophvepsevåge til ubestemt Tophvepsevåge / Hvepsevåge, da mindst én erfaren birder fra Israel er uenig i bestemmelsen af fuglen som værende en Tophvepsevåge. Kommentarer er yderst velkomne.
This bird has been move from Crested Honey Buzzard to unidentified Crested Honey Buzzard / Honey Buzzard. Since at least one experienced birder from Israel disagree with the identification of this bird being a CHB. Comments about the identification of this bird are most welcome.
/Jens
Hej
Er billedet det samme som jeg kommenterede igår???
Mht ovenstående bider jge specielt mærke i KMO's kommentar vedrørende "blandingskarakterer." Korrekt at fugle med blandingskarakterer er iagttaget ved bl.a Chokpak, men de fugle vi har iagttaget om sommeren i det sydlige Kasakhstan er distisnkte og lige til at gå til.
Billedet af ovenstående er interessant da det viser en - efter min mening - mere rødlig tone end de fugle jeg har set. Desuden er den mørke bagkants kontrast mod et tilsvarende lyst mangler tydeligbis; og det er sikkert dette som har gjort bestemmelsen diskutabel.
Jeg mener dog at halens karakterer er karakteristiske og taler for Tophvepse, men kan også accepterer at grundfarven, og undersidens tegninger tilsammen gør fuglen bemærkelsesværdig.
Hybrid... hmm plausibelt, men har ikke kendskab til sådanne.
Derimod kan jeg forestille mig - at det som tilfældet er med rigtigt mange rovfugle iagttaget i f.eks Centralasien - at der er former/racer som ikke er beskrevet eller ihvertfald lidet sådan. Og derfor mener jeg sagtens at billedet viser en Tophvepse - især haletegningerne peger på denne frem for en Hvepsev..
Jeg skal ved lejlighed uploade billeder af nogle novemberfugle (andre arter rovufgle, men slligevel) fra en vintertur i Kirgisien. Her iagttog jeg former/racer af eksempelvis Upland Buzzard, Musvåge og Ørnevåge som i den grad giver hovedbrud, og som nogle af klodens mest erfarne rovfuglekendere endnu ikke har bestemt racemæssigt.
Så igen... rovuflge varierer umådeligt, og hvorfor skulle Tophvepse ikke gøre ligeså? Og især med tanke på de Tophvepser som iagttages i Eilat. Hvor kommer de fra? Og forholdet mellem alm Hvepsev. og Tophvepse er jo uhyggeligt! Er det 1 Tophvepse for hver 10.000 hevpsevåge, eller noget i den stil?
VH - som vil følge den videre diskussion med stor interesse :-)
Mic
Hej Lars. Fuglen på linkede foto er en hun pga 3 mørke halebånd, og faktisk et individ vi fandt på sidstedagen i Eilat. Hanner burde (i teorien) være lettere, pga distinkt haletegning, men det holder tilsyneladende ikke helt. Hunnerne er til gengæld de største og kraftigste og de to hunner, vi havde til sammenling med hveps, kunne pilles med det blotte øje pga størrelsen.
Det er rigtigt at der statistisk går 10000 hveps på en top, men der går også to sandsynlige top på en god top. Flere fugle viser intermediære karakterer, og der er ikke nogen, der ved hvordan, de skal forholde sig til dem.
MKH
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.