Beskrivelse: 15-20 Øregribbe sås denne dag i og omkring Bir Shalatein af undertegnede og Simon Rosenkilde Waagner.
Vi erfarede, at det ikke længere er muligt/lovligt at køre fra Wadi Lahami, som ligger lige syd for Hamata, ned til Bir Shalatein på egen hånd uden guide.
Fremragende billede!
Hvad er den den store, lyse bunke på jorden t.v. i billedet? Et kadaver? - eller er det bare mine tegneserieassosiationer der narrer mig?
Mange tak.
Som Hans påpeger er den brune klat en død dromedar. I Bir Shalatein er der et kamelmarked, hvor kameler fra Sudan sælges og sendes videre til resten af Egypten. Af samme grund ligger der utallige kadavedere rundt omkring - til glæde for hundredevis af Ørkenravne og dusinvis af gribbe (Ådsels- og Øre).
Mvh RSN
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Dette fine billede af en Ådselsgrib viser en fugl af nominat racen, og ikke som angivet af racen ginginianus. Nominatracen kendes bl.a. det markante sorte spids på det gule næb. Racen ginginianus er en indisk fugl, og den har ensfarvet, gulligt næb.
Netfugl skal selvfølgelig ind og rette racenavnet på dette foto.
Og når nu Netfugl er i gang med Ådselgrib og dens racer, bør de også gå ind på artens Species factsheet og bytte om på udbredelserne for ssp. gingigianus (der står angivet som værende udbredt i: S Europe, Middle East, Africa) og ssp. percnopterus (der står angivet som udbredt i: Nepal to s India)
Racenavnet er hermed rettet af undertegnede. Jeg håber Jens vil kigge på species factsheet, når han returnerer fra Acorerne.
Tak til Uffe og Bent for at gøre opmærksom på problemet.
Mvh RSN (admin)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Skoggerdue er ikke en art - det er en krydsning mellem to streptopeliaer, og findes kun som undsluppen fangenskabsfugl. Den burde ikke forekomme på artslisten.
Hej Morten
Enig i din definition af Skoggerdue, men den der er på billedet, Streptopelia roseogrisea, er ikke en Skoggerdue! Det er en fuldgyldig og superfed art, der hedder African Collared Dove eller Pink-headed Dove. Den er udbredt i hele det tørre Sahel-bælte fra øst til vest, men ikke længere sydpå i Afrika. I Egypten forekommer den i det allersydøstligste hjørne i området nær Gebel Elba, hvor Bir Shalatein også ligger (Birds of Egypt. Goodman & Meiniger.
Den forædlede Skoggerdue bliver i nogle bøger kaldt "Ringnecked Dove" og har også et latinsk "kunsternavn" - "Streptopelia risoria", som bliver brugt i nogle fuglebøger, bl.a. Birds of North America. Skoggerduen lever som forvildet nogle steder rundt omkring i verden, i byområder, bl.a. i USA. Men "risoria" er som du selv nævner en krydsning og ikke en art, og er ikke med i nogle tjeklister. Dem jeg har set i bur ser meget lyse ud, næsten hvidlige.
Mvh Erling Krabbe
Hej Erling
Skoggerdue (= Latterdue = African Ringnecked = "risoria") regnes almindeligvis ikke for en krydsning, men for en forædlet for af African Collared Dove (S. roseogrisea). Deres stemmer er også fuldstændig ens, så det tror jeg på. På dansk bruges navnet Skoggerdue oftest om den vilde art S. rosegrisea, mens navnet latterdue i højere grad forbeholdes den forædlede form (S. roseogrisea "risoria").
Hilsen
Knud
Hej Knud. Tak for fint svar.
Skulle man så ikke vedtage, at Skoggerdue for fremtiden i DOF-sammenhæng er navnet på den vilde art, som træffes i sydkanten af WP, og Latterdue navnet på den forædlede form.
Hilsner Erling
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Skoggerdue er ikke en art - det er en krydsning mellem to streptopeliaer, og findes kun som undsluppen fangenskabsfugl. Den burde ikke forekomme på artslisten.
I Fugle i felten står der ikke noget om, at det skulle være en krydsning.? En domesticeret form, som ser lidt anderledes ud, yngler derimod på Tenerife og er derfor kategori C-art i Spanien.
Andreas
Såvel Handbook of the Birds of the world som Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten nævner, at det er en selvstændig art, der udgør det afrikanske modstykke til Tyrkerduen. I begge bind nævnes også, at der tillige findes tamformer af arten, der skulle være mere afblegede.
Vedr. tamformen som af mange benævnes Berberdue Stretopelia risoria så er den så vidt vides ikke Kategori C art i Spanien eller for den sags skyld noget andet sted. Således kan Skoggerdue kun krydses såfremt den er set i dens vilde form i Afrika og som strejfgæst i mellemøsten! Folk der således har krydset den på Tenerife etc. bør pille den af deres lister.
Som Morten Bentzon Hansen ser jeg frem til at høre nærmere om denne hybrid teori...
Venligst Jens
Ifølge Jordi Clavell, koordinator af Exotic Bird Study Group i Spanien, er 'Berberdue', Streptopelia riseogrisea "risoria", kategori C-art på de Kanariske Øer. Det skulle betyde, at den er krydsbar.. altså lidt på samme måde som med Klippdue/Tamdue herhjemme.
Andreas
Det kan tilføjes, at Streptopelia-duer på det sydlige Tenerifa er en syndig blanding af 'normalt' udseende Tyrkerduer, Tyrkerduetyper i diverse farvevarianter både mørkere og lysere end 'normalt', fugle, der ligner hybridformer mellem Tyrker- og Berber-/Skoggerduer baseret på størrelse mellem de to typer og varierende grad af lysmavethed, samt endelig lykkedes det mig også at finde en enkelt 'god' Berber/Skoggerdue - en lille lys due, der kurrede som en Skoggerdue. Farvevarianterne og hybriderne angivet ovenfor kurrede alle ret tyrkerdueagtigt.
mvh Jens
Jeg modtog denne mail fra det Spanske sjældenhedsudvalg D. 09-02-2003 17:35
African Collared Dove Tórtola roseogris is
>this a list C bird on Tenerife
As to for the Spanish list, it is yet in the E (not properly established)
like the Mynah. Both could well be C (established) but we should need
further data on their populations and trends. In a near future, a review of
the E list should be done and those and others (mainly some parrots or
Estrildidae) could well be promoted to C category.
Yours
Ricard Gutiérrez
Pt har jeg ikke kendskab til at denne tamform, skulle kunne findes andre steder i wp.
det kan også tilføjes at alm. Mynah.
Iøjeblikket går en grum skæbne i møde på Tenerife.
Dert bliver i år forsøgt, at nedlægge de 10 par som bestanden er nået op på.
Det danske navn for ”African Collard Dove” er Skoggerdue, jeg har ikke hørt den omtalt som andet.
Men Jeff, hvis du har et andet dansk navn for arten, vil jeg gerne høre hvad det er.
Der imod vil jeg mene at duen på Tenerife( Barbary dove), på dansk hedder berberdue, men er dog ikke sikker.
Skoggerdues udbredelse i Vestpalæarktis, er dårligt kendt, det skylles at de områder, hvor man må formode at arten optræder, i mange tilfælde er områder, som er svært tilgængelige, eller direkte umulige at rejse til.
Det har længe været kendt, at Skoggerduen, har været rimelig almindelig forekommende ved Abu Simbel i det sydlige Egypten (lake Nasser).
Mange vp krydser har den da også der fra, i de sidst par år, er der begyndt at optræde Tyrkerduer dernede, og det virker som om, at disse har fået Skoggerduen til at forsvinde fra området, har ikke kunne finde nogle, observationer af Skoggerdue fra Abu Simbel, fra de sidste 2 år.
Fuglen på billede er fotograferet, ved byen Bir Shalatin, som er grænseby mellem Egypten og Sudan, og her med også sydgrænse for Vestpalæarktis, på det Afrikansk kontinent.
Området omkring det Rødehav i den sydligste del af Egypten, er først for nylig blevet åbnet op for turister.
Her har det vist sig, at Skoggerduen er ganske almindelig, på vores tur 2003 så vi minimum 4 forskellige fugle, der er i området set op til 11 fugle på en dag.
I et område som ligger ca. 100 km nord for Bir Shalatin, blev der for et par år siden, set ikke mindre end 30 fugle, på en ukendt lokalitet.
Skoggerduen er nok noget mere, almindelig end man er klar over, det skal også lige tilføjes at Tyrkerdue ikke er blevet registreret ved Bir Shalatin.
Hvad angår om denne fugl skulle være en Skoggerdue eller en mulig hybrid mellem Skogger/tyrker. Så er der for mit vedkommende, ikke nogen tvivl om, at dette er en 100 % ren Skoggerdue.
Der er ikke det mindste af Tyrkerdue i denne fugl.
I en nylig afgørelse fra ICZN er det besluttet, at det korrekte videnskabelige navn for Skoggerdue er Streptopelia risoria (Linnaeus, 1758), idet det er ældre end synonymet Streptopelia roseogrisea (Sundevall, 1857).
http://www.iczn.org/content/opinion-2215-case-3380-streptopelia-risoria-linnaeus-1758-aves-columbidae-priority-maintaine
Dette bør rettes i netfugls arsliste.
Nogen der ved, om Canis lupus eller Canis familiaris står først i 1758 udgaven af Systema Naturae? Det er jo et parallelt eksempel, hvor en tamform er beskrevet separat. Kan man krydse forvildede hunde som ulv?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.