Jeg tror måske der er et eller andet med det kamera der har taget billederne - eller evt. efterbehandling. Kigger man på dette foto fra samme fotograf - http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=28988 - er der også en brunfarvning jeg ikke har set på alk. Hverken i Island her i sommer eller andre steder.
Men det kan måske være en særlig variant jeg ikke kender til der forekommer i det pågældende område.
Mvh Jan
Hej Anders og Jan.
Nej, det er ikke noget med kamera eller optik der spiller ind, billederne er kun kun beskåret og komprimeret, den brune farve på bryst og hals sås også tydeligt i felten, jeg mener at det blot er slid på fjerene eller lignende.
Dbh.
Rodmund.
Umiddelbart står alken nok for de fleste af os som sort-hvid, f.eks. i modsætning til lomvien. Det afhænger nok af belysning eller den enkelte fugls nuancer om den fremtræder kulsort eller brunlig fortil, i sommerdragt.
Se brunt på alkefotos i Galleriet, fx 28-6-07 Varanger eller
Hammeren 30-6-07.
Fuglebogsillustrationerne veksler mellem sort og brunsort.
Blandt beskrivelserne findes "blacker above than guillemot" (Lars Jonsson 1992), så er man jo på den sikre side... og mere specifikt "Hovedets sider, samt hagen og struben, har et chokoladebrunt skær" (Salomonsen & Rudebeck, red., Danmarks Fugle, bd. II, 1961).
Eller rettere "kán fremtræde med et chokoladebrunt...".
Som bekendt kan fx natravne, rørdrummer,kolibrier, trapper, slørugler og skovsnepper fremtræde utroligt forskelligt efter lysindfald, genskin fra omgivelser, &c.
Mange hilsner og tak for foto ............. C.
Hej
Alke i sommerdragt har altid - i hele deres udbredelsesområde - et chokoladebrunt skær på strube, nedre hals og halssider (det samme gælder i øvrigt Søkonger i sommerdragt), men det afhænger helt af lyset hvor tydeligt den chokoladebrune farve fremstår. Billedet her er lidt overbelyst og meget farvemættet, hvilket får den chokoladebune farve til at fremstå tydeligere end man normalt vil se den.
Bemærk også, at de to unger har hhv. lys strube (ala vinterdragt) og mørk strube (ala sommerdragt). Andelen af unger med hhv. hvid og mørk strube varierer fra koloni til koloni, men der er typisk en overvægt af mørkstrubede unger i de fleste kolonier.
mvh
Lynx
PS: Bemærk også at alke kun får een unge af gangen, og at ungen i en alder af ca 3 uger - altså lang tid før den er flyvefærdig - går på havet sammen med hannen. Hvad billedet viser er altså to hanner med deres nyudsprungne unger.
Jeg synes bare at det er voldsomt rødbrunt det man kan se. Mine oplevelser er mere i denne retning:
http://www.flickr.com/photos/8560211@N05/3839542436/
Men som Peter skriver er det jo nok lyset der gør udslaget her.
Hej Anders,
Når dragten er allermest slidt og solbleget, som netop på denne årstid lige inden fældningen begynder, vil hovedets farve være anderledes end når fjerene er friske.
Du kan se denne ændring meget tydeligt på feks. Hættemåge.
Nyanlagt (i feb. til april) er hætten mørkt chokoladebrun, men i august lige inden fældningen er den falmet til en næsten flødechokolade-farvet meget lysere grundfarve. Lysest på oversiden af hovedet - issen - hvor solstålingen er stærkest.
Her på alken er det struben der bliver lysest fordi denne iforvejen har dette brunlige skær (som min navnefælle ovenfor påpegegede).
Mvh.
Peter
Den chokoladebrune strube hos alke i sommerdragt er ofte ikke specielt tydelig i felten, og på afstand opfattes struben hyppigt som sort. På Rodmunds billede er struben meget rødbrun, og sådan vil man næppe nogensinde se det i virkeligheden. Som sagt skyldes det at billedet er noget overbelyst og alt for farvemættet; i praksis vil man oftere opfatte strubefarven som på det billede Jan S linker til.
Det har ikke noget at gøre med slid/blegning - selv i somre med ekstremt meget sol (som fx 1992) bleges alkes hovedfjer ikke ret meget, og struben bliver ikke lysere gennem ynglesæsonen.
mvh
Lynx
Ikke enig med P. Lyngs ang. blegning.
Det er min erfaring at solblegning naturligvis HAR en forstærkende virkning på det brunlige skær.Sammenhold blot skind fra det tidlige forår med skind fra aug./sept. Han har dog ret når han skriver "ikke ret meget" hvis man sammenligner med feks. Hættemåge.
Mvh.
Peter
Hej Peter Lyngs.
Når du skriver at(sådan vil man næppe nogensinde se det i virkeligheden) så tager du helt fejl, jeg har set flere Alkefugle med tilsvarende rødbrun strube, jo tættere på, jo tydeligere rødbrun strube.
De bedste hilsner
Rodmund.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.