Fuglen må være adult, ud fra dragtkarakterer. Erik Groth nævnte i søndags, at det var i 2004 der første gang blev set Bjergpiber i Hornbæk havn. Så var der et par år, hvor den var fraværende. Men de seneste år har den været fast vintergæst. Jeg vil mene at sandsynligheden for at der er tale om samme individ er høj. Dette bygger jeg på to forhold. Bjergpiber er ualmindelig på Sjælland, og, det er år efter år de samme specifikke biotoper i havnearealerne fuglen fouragerer ved..
Så sandsynligvis 9K+ …
Bh
9s
Her skal man passe lidt på.... det behøver skam slet ikke være samme fugl som tidligere år, selvom det ligger lige til højrebenet at gå ud fra det. Fuglene kan være enddog meget gode til at finde de lokaliteter, som artsfælder tidligere har besøgt.
Umiddelbart synes jeg det ligner en 1k fugl. Tertiærerne ser juvenile ud. De virker brune og slidte, med flossede kanter. Desuden ser det ud til, at der er en fældningsgrænse i de mellemste dækfjer. Således at den har fældet en enkelt af dem (ca. i midten af denne fjergruppe). Centret af denne dækfjer er tydeligt mørkere end de omkringstående dækfjer, som har et brunere center.
Kan tænke mig at disse alderskarakterer vil blive bekræftet, hvis der findes flere billeder af fuglen?
/SSC
Bjerg/skærpiber har bredere hale end mange andre pibere (f.eks. skov).
Generelt kan det være meget svært at afgøre om halen er fældet på en piber, og på dette ene billede er det i hvertfald ikke muligt at se.
/SSC
Hej Simon
Enig, fuglene har en imponerende evne til at opsnuse de samme favorit lokaliteter på forunderlig vis. Men, da Bjergpiber jo ER sjælden på Sjælland, reduceres muligheden for forskellige individer alene ud fra dette forhold.
Din vurdering af alder har jeg naturligvis stor respekt for - du er jo en mester ud i denne diciplin !
Dette og de efterfølgende tre billeder af samme fugl som ovenstående. De øvrige Bjrgpiber billeder i samme mappe er Bjergpiber fra Hornbæk havn i hhv 2009 og 2011.
Håber dette kan bidrage til en nærmere udredning af alder på denne fugl
Bh
9s
Det hjalp jo faktisk en hel del med de billeder af venstresiden.
Den har jo faktisk været så flink også at have fældet nogle store dækfjer, således at de tre inderste store dækfjer er fældet (den inderste ligger skjult på de fleste billeder). Man aner desuden også en kontrast i de mellemste dækfjer.
Den inderste halefjer på begge sider virker til at være fældet, men kan ikke sige det 100%, nu når den ikke har spredt halen på billederne.
Men 1k - det er det.
/SSC
Hej Simon
Tak for udredning til 1K :-)
Kunne du lokkes til at skære det ud i pap, hvorfor 1K ?
Altså - hvordan ville en adult fugls fældning have set ud, i modsætning til denne her ?
Er denne her f.eks. adult ?
Bh
9s
Iflg. "Cramp" har især adulte Bjergpibere en særdeles kompliceret fældning og som jeg læser det, også er geografisk bestemt, endvidere går nogle muligvis i en såkaldt mellemdragt.
1k fugle skulle være fuldstændigt fældet senest medio september, som jeg læser det, men det er svært at få rede på.
Det kan jeg da godt Nis.
1k fugle har en partiel fældning om sommeren når de er fløjet fra reden. Udbredelsen af denne partielle fældning varierer, hvorfor nogle kun fælder nogle af de små dækfjer, mens andre fælder flere store dækfjer og tertiærer. Under alle omstændigheder betyder det om efteråret at en fældningsgrænse = 2 generationer af fjer = 1k. Præcis som på fuglen herover.
Adulte fugle har en komplet fældning efter de har ynglet, og har derfor kun 1 generation af fjer = 2k+
Om foråret er en fældningsgrænse derimod ikke = 2k, eftersom både ungfugle og adulte har en partiel fældning i vinterkvarteret, og derfor har både 2k og 3k+ fugle fældningsgrænser om foråret, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her….
Nærmere kommentarer og billeder (efterår) omkring pibernes fældning kan findes her:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=30048
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=30049
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=24532
Skærpiber har nogenlunde samme fældning som bjergpiber, og selvom der er lidt forskel i vingefjerernes farve er det stadig de samme karakterer, som gælder.
/SSC
Tak Simon !
Jeg havde desværre misset linket i mit tidligere spørgsmål:
Er denne her f.eks. adult ?
Og ud fra din fine udredning må den vel så være det ?
Bh
9s
@Jørgen: Det er lige præcis sådan som Sunesen beskriver det.
@Nis: der må jeg nok være dig et svar skyldig…. Det er altid lettere at bestemme 1k-fugle, netop fordi man ofte kan finde fældningsgrænser. Det bliver derimod sværere når man ikke finder fældningsgrænsen. For er det så en adult, eller er det en 1k, hvor man bare ikke kan se grænsen?
Fuglen du linker til virker til at have fældet de mellemste dækfjer, som er synlige på billedet (synes umiddelbart ikke de ser juvenile ud). De store dækfjer kan måske (!) også være det, men svært at bedømme. Omvendt virker tertiærerne lidt slidte og ikke særligt afrundede, og den inderste halefjer virker smal.
Altså en fugl jeg ikke tør bedømme alderen på ud fra dette ene billede.
/SSC
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.