Fotoet her er brugbart på den måde, at man her ser hvordan en Skovhornugle helst ikke skal se ud på en Daghvileplads, når den/de iagttages.
Den er på nippet til at lette, og blive skræmt væk.
Der er nok af pladser, der er blevet decimeret eller forsvundet pga. forstyrrelser af uglerne.
Jeg synes måske det er en noget drastisk konklusion - jeg har set adskillige skovhornugler på afstand, hvor fuglen har indtaget den positur - uden at lette. Der kan være mange grunde til at en overnatningsplads forsvinder. Vi havde en i en gruppe graner i kanten af et villakvarter idet sydvestlige hjørne af Hjørring, der forsvandt. Det bekymrede mig nu ikke voldsomt, da der var en stor nåletræsplantage bag militærets hegn 200 meter der fra.
Enig med Anders,har obs. flere "skovhorn" gøre sig "slanke" kun pga. et par overflyvende kragefugle...også spurveuglen laver samme nummer ved ovf musvåge etc....selv en skovsneppe fik en af spurveugler til at kigge op og indtage den åleslanke camo-statur,hvad jeg tror det er...!?!camo altså..??Men Allan,jeg hader også at se nærbilleder af specielt ugler der ser vildt pressede ud....ikke fordi Axels smukke ugle her gør det,så ville øjnene være helt anderledes "tekoppe agtige"
Overhovedet ikke enig med Anders eller Keld. Jeg har en ekstrem erfaring med netop Skovhornugle fra Ejby ved Glostrup, Sjælland.
Jeg har også set arten gøre sig slank, når Duehøg overflyver, men på dette foto kigger uglen direkte på fotografen, hvilket siger mere om hvad fuglen er blevet skræmt af end noget andet. Om øjnene er vidt åbne eller halvt lukket er ligegyldigt. (Når de er vidt åbne, er de i gang med at lette). Jeg håber, at fotografen trak sig "hurtigt" tilbage med langsomme Tai Chi agtige bevægelser.
Fra Ejby har jeg erfaringer og beretninger om alle mulige forstyrrelser af uglerne:
1. Den største forstyrrelse er naturligvis fældning af træer, hvorefter uglerne flytter til andre træer (op til 500 meter væk). Eller helt forsvinder fra området!
2. Fotografer der går ulovligt ind i folks haver og banker på træerne for at få flugtbilleder.
3. Fuglekiggere og Fotografer der ikke vil trække sig tilbage, når uglerne laver det "tynde nummer", når uglerne kigger på dem. (Det forstyrrer ikke, at folk står og snakker lige under et træ med dem, når der ikke er øjenkontakt med uglerne. Det forstyrrer ikke, når der arbejdes med alskens larmende maskiner nær et siddetræ, som ofte var tilfældet på Holmevej, Søborg.)
4. At jeg har skræmt ugler p.g.a. nogle vanter med gule lillefingre og ringfingre, så det ligner gule øjne, når vanterne holder om kikkerten.
5. At en haveejer med Skovhornugler har fået en lille hund. Aldrig én ugle i haven efter hunden kom til.
6. En hurtigt bevægelse af en kropsdel tæt på uglerne, får dem til at lette.
Jeg har skræmt ugler adskellige gange, men lærte med tiden, hvordan jeg skulle gebærde mig. Jeg lærte at gå til grænsen for uglernes flugtafstand med Tai Chi agtige bevægelser. Selv om de kiggede på mig, gjorde de sig sjældent tynde. Og når det skete trak jeg mig hurtigst muligt tilbage med netop Tai Chi agtige bevægelser.
Og når det sjældent skete at én eller flere ugler lettede, blev der altid nogen tilbage p.g.a. min Tai Chi agtige adfærd.
De fleste ugler kunne heldigvis tælles på afstand, men enkelte haver, jeg havde tilladelse til at gå ind i, var stort set umulige at tælle uden haveadgang. Mine tællinger kan ses på DOFbasen (Detaljer kan ses af min DOFbasen-profil) med max. tal på 47 en enkelt gang, hvor der åbenbart havde slået sig nogle ekstra ugler ned i området for kort tid. Ellers var "normal" max. 38 i de gode år.
Jeg kan nok ikke bryste mig med ekstrem erfaring i skovhornugler. Mine oplevelser stammer fra en ugleplads i et villakvarter, hvor jeg vil mene at forstyrrelserne fra intetanende beboere (der jo også skal have lov til at være der) nok var større end fra de få fuglekiggere, der kom forbi indimellem. Iøvrigt flyttede uglerne sig ca. 100 meter, da der blev lavet opgravningerne på den første lokalitet.
Hej Allan, jeg fornemmer at du synes at fotografen er gået for tæt på. Du har altså etiske overvejelser i forbindelse med forstyrrelse af ugler.
Samtidigt skriver du på DOFbasen d. 15/11 fra en obs. af spurveugle i Ganløse Orned ml. 15-16.25:
"set og hørt kalde på Jordbærvej. Godt LAK havde playback med ghettoblæser."
Her taler vi om en Spurveugle som var fundet/registeret om morgenen men åbenbart skulle genopleves.
Jeg sidder tilbage med en underlig fornemmelse af du spiller efter andre etiske regler end du vil pådutte andre!
(NB. personligt kan jeg hverken forarges over tilnærmelsen af Skovhornuglen eller playback for Spurveuglen - men jeg hader dobbeltmoral).
mvh. Helge
Jeg kan oplyse, at jeg var ude og kigge efter spurveugler, da denne skovhornugle pludseligt sad i et træ foran mig - så jeg var ikke bevidst gået for tæt på.
Jeg nåede kun at tage 3 billeder, inden den lettede - og fløj over og satte sig i andet træ.
Hvor jeg lod den sidde i fred.
Jeg kan også oplyse, at jeg har kendskab til en rasteplads med 4-5 skovhornugler, som jeg ikke offentliggør, da jeg ikke ønsker at "den vilde horde" skal komme og skræmme dem væk.
Hej Anders Østerby
Ja, de største forstyrrelser i villakvaterer stammer fra lokale, især når de fælder træerne. Som jeg har skrevet sker der ikke noget, når lokale står og snakker eller larmer på anden måde under eller nær træerne. Men det gælder kun, når der ikke er øjenkontakt til uglerne.
Hej Helge.
Der er forskel på sky Skovhornugler og "på-absolut-ingen-måde-sky" Spurveugler. Jeg havde i øvrigt ikke forventet at møde nogen ved Ganløse Ore Spurveuglen, men der var nogle få stykker. Da jeg ankom hørte jeg uglen kalde, men var ikke sikker, før jeg fik spurgt om der var brugt afspilning. Det var der ikke, men så gik LAK i gang med at afspille, og fuglen dukkede op højt i træerne, og kaldte/sang. Ganske fin oplevelse da jeg mener, der ikke er brugt etisk ukorrekte metoder her. Fuglen er ikke blevet skræmt eller decideret chikaneret. Uglen kan ikke være særligt sulten, når den har tid til at give genlyd. Så den har nok depotmus ligesom Spurveuglen ved Mathildebroen.
Hej Axel.
Din fortælling om et tilfældig møde glæder mig. Jeg ville have gjort det samme med forsøg på foto overfor en enkelt ugle. Du bekræfter ligeledes min antagelse med at fuglen lettede. Det glæder mig også, at du holder din Skovhornugle plads hemmelig.
Hej Anders Fischer.
Holmevej 82, Søborg kender jeg, som jeg også har skrevet. Uglerne forstyrres ikke i granen af larm fra arbejdesmaskiner i boligen ved siden. Desuden sidder uglerne så højt i træet, at de heller forstyrres når man færdes under det. På modsatte side af vejen, hvor de også kan sidde inde i en have, er der træer, der er lavere. Hvis der sidder ugler ud til vejen tæt på, letter de med uforsigtig færden omkring dem.
Med venlig hilsen
Allan
hej Allan Ekstrem erfaren er så MEGET sagt,men har dog jævnligt besøgt vinter steder gennem en 10-årig periode der husere de smukke kræ...men har slet ikke oplevet samme sky adfærd som du skriver om her.Men surt du har måtte skræmme dem så mange gange som du beskriver,blot for at få nogle tal som der sikkert allerede er fin styr på....!!!Eller er du caretaker...??? Omkring vidt åbne øjne skriver du, den så er ved at lette, så er det vel heller ikke helt ligegyldigt???Har utallige gange haft "horn" som har holdt øje med mig for så at indtage den "slanke" statur blot pga. en vokal råge,noget fyrværkeri etc.Efter 1-2 min bliver den "almindelig" igen uden har flytte blikket fra mig,dog aldrig skræmt dem væk,men måske er der gået en sand thai chi mester tabt i mig...... :))) Omkring de "vilde horder" tror jeg ikke rigtigt på den store folkevandring da "horn" jo heldigvis er rimelig almindelig på vinterrast.....!!!
Hej Keld.
Jeg har ikke skræmt dem "...så mange gange..." Det er sort snak. Det fremgår af mine kommentarer på DOFbasen og jeg er den eneste, der havde styr på tal i Ejby.
Noget tyder på at du ikke har stået på grænsen, som jeg gjorde i de haver, jeg havde adgang til.
At du ikke tror på "de vilde horder" og den store folkevandring er ikke mit problem. Jeg har oplevet det, og fået fortalt nogle ting af forskellige haveejere. Jeg tror ikke, det er så udtalt et problem i dag, som det var i 80'erne.
Det kan godt være at arten er rimelig almindelig på vinterrast, men det er ikke så mange steder de er opdaget. Og det er svært at finde nye pladser, hvilket jeg også har forsøgt på forskellige steder.
Fyrværkerrig er også et forstyrrelses, da der altid har været færre ugler efter Nytårsaften end før.
Det virker som om, jeg har ramt noget helligt og som ateist må tage forsvarposituren. Det virker lidt som at tale til en mur, som det er tilfældet med hellige Jehovaer og andre sekter. Som om jeg skal undskylde, at jeg faktisk har viden om færdsel omkring Skovhornugler.
Du har nok ret i jeg ikke har stået på grænsen Eller krydset den,det har jeg ikke set nogen grund til,da kikkert,teleskop og/eller videocamara rækker fint det sidste kritiske stykke som du åbenbart helst befinder dig (chi)i....de steder jeg kommer har der været ugler de sidste 20-30 år og de er stadig på plads, hver eneste år.....men fint du har fået styr på bevægelser og beklædning,så ADSKELLIGE ugler, som du selv skriver ikke længere skal skræmmes unødvendigt(når mange nu er sort snak)........Ønsker man nogle tal er det jo blot at vente til "dyrene" har tømt "dunken"(gylpet)...stille sig lidt på afstand,en klar aften og snuppe dem når de forlader stedet.....dit sidste indlæg omkring Jehova etc. må stå for egen regning..!?!...og du skal da sørme ikke til at undskylde noget som helst,syntes blot det lyder som du overdriver din ellers gode gerning bare en lille,bitte smule...og du var ikke sen til at være over Alex der nærmest allerede hade decimeret endnu et vinterrast...det var her vi startede og her jeg slutter...........
Keld, Jeg har ikke skrevet at jeg HELST befinder mig på grænsen. Jeg befinder mig helst UDEN for grænsen. Det var kun i haver, jeg havde adgang til, at jeg var tvunget til at stå på grænsen. DOFbasen ville ikke have så stort materiale uden mine tællinger, og det ville sikkert kunne bruges til noget, hvis nogen kan hitte ud af de store forskelle i maximumantal fra år til år. Jeg selv kan kun finde sammenhæng mellem tallene, når jeg tænker på år med mange mus og år med få mus.
I øvrigt er det ret smart, det med at stå ved skumringstid, og se dem flyve ud. Dette ville man ikke have fået et totaltal på i Ejby, da uglerne sad over store områder, som ikke ville kunne dækkes uden, at der skulle have stået op til 10 mand på hvert sit sted.
Mit første indlæg var med vilje decimeret betydeligt, men alligevel føler nogen sig ramt allerede der. Og ved de efterfølgende indlæg forsøges jeg gjort til bussemand, hvilket jeg ikke synes er lykkedes. Heller ikke af dig, Keld, som går efter min person, og ikke efter indlægget.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.