Samme tanke har strejfet mig - indtil videre har jeg kun hørt om "Tyknæbbede" af slagsen; så en Tyndnæbbet (og ja, jeg synes også det næb er relativt kraftigt)ved Gedser overrasker.
Med venlig hilsen
Michael
Diskussionen har også været oppe i Sverige. Se dette billede:
http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsid=13379442&imageID=101108
Noget tyder på at 1k tyndnæbbede har forholdsvis kraftige næb. Der er et billede på svalan der viser en familie Tyndnæbbede hvor 1k fuglene har kraftigere næb: http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=1&obsid=12633460&imageID=82233
LM
I kan læse om fangsten på http://gedserfuglestation.blogspot.com/
Under kommentarer ved det relevante indlæg bliver det forklaret, hvorfor det er tyndnæbbet (macrorhynchos).
Hej Stephan
tak for tippet. Jeg kan dog ikke se de relevante mål, kun at de blev taget og alle (4?) sagde Tyndnæbbet.
Grunden til at det netop kunne være vigtigt at se de faktiske mål, er at fuglen grangiveligt ligner en Tyknæbbet med det karakteristisk kraftige "kragenæb",hvor tyndnæbbet har langt mere lige næbryg "stærenæb".
Den svenske historie virker besynderlig: at een kragefugleart skulle være helt omvendt indrettet end de øvrige i familien ved at ungfuglenes næb skulle være kraftigere end de gamles! Virker decideret våset.
Det bedste svenske billede (fuglen på foderbræt)ligner da også mest tyknæbbet og her tilføjes at næbbet var for tykt til Tyndnæbbet, men halebåndet var 27 mm. hvilket tyder på Tyndnæbbet. Det hvide bånd måles på den yderste (6.) halefjer ved skaftet - måles imidlertid den maximale udstrækning af det hvide, kommer en tyknæbbet ofte op på dette mål;så måske har den pågældende ringmærker her lavet en fejl?
En lille detalje ved denne fugl fortjener en kommentar . Vægten var 180 gram. Selv om det kun er et lille materiale jeg har, vil jeg nævne at 4 hanner af tyndnæbbet vejede fra 162 til 172 med et gennemsnit på 167. 8 hunner af tyknæbbet vejede fra 173 til 193 med et gennemsnit på 184. Hannerne af begge racer er en smule (5-8 procent) tungere end hunnerne, hvorfor den svenske fugl også mht. vægt lugter mest af nominatformen.
De relevante mål der skal tages ved racebestemmelsen er : næblængde - næbhøjde- ratio mellem længde og højde samt ovennævnte mål på 6. halefjer.
Med venlig hilsen
Peter
Hey Peter! Racebestemmelse af nøddekrige er jo ikke altid det nemmeste, men her har du målene på fuglen: Næblængde 53 (Svensson: Tyknæbbet 39-48, Tyndnæbbet: 42-53½), næbhøjde: 14,1 (Svensson: Tyknæbbet: 13,0-16,3, Tyndnæbbet: 11,5-13,8), ratio: 26,6 (Svensson: Tyknæbbet: 30,7-37,3, Tyndnæbbet: 23,2-30,7), mængden af hvidt på 6th TF var 26 (Svensson: Tyknæbbet: 12-23, Tyndnæbbet: 19-32). Som Svensson også angiver er der et meget lille antal nøddekriger som er umulige at racebestemme, men denne fugl rammer inden for tyndnæbbet i alle mål med undtagelsen af næbhøjden, og jeg mener derfor at den kan bestemmes til tyndnæbbet!
Mvh
Jesper Brinkmann
Hey Jesper
tak for målene der jo taler for sig selv men også bekræfter mit og andres indtryk af et overordentligt tykt næb for tyndnæbbet.
Blev fuglen vejet?
mvh.
Peter
Hej Jesper,
har selv været med til at fange 3 Nødekriger, to tykke og en tynd, men har hørt fra folk, der ved bedre, at man skal passe på med race-bestemmelse hvis ikke alle mål passer perfekt.
En sikkert bestemt tyndnæbbet, med ualmindeligt tykt næb i et år hvor næsten alle andre fugle er tyknæbbede, ser i mine øjne ikke helt godt ud, men helt sikker kan jeg ikke være.
Mvh RS
Hej Rasmus
Helt enig.
Ærgeligt hvis Gedser-fuglen ikke er blevet vejet,idet macrorhynchos er lidt finere bygget (lettere), noget vi kan håbe at Svensson får med i sin længe ventede nyreviderede udgave af " Identification Guide to European Passerines"
Mvh. PS
Fuglen blev vejet og vejede 202g, så skulle altså springe alle målene fra Peters samling. Går ud fra at dine vægte er på døde fugle og det er derfor der er denne forskel??? En fugl med næsten maks i næblængde for tyndnæbbet og en ratio der ligger så langt fra tyknæbbet ville jeg umiddelbart mene bør være en tyndnæbbet. Derudover passer det heller ikke at næsten alle krigerne i landet har været tyknæbbet, da der er set en del tyndnæbbede i Gedser også! Ved heller ikke om billedet snyder for i hånden virkede næbbet længere og smallere end de to tyknæbbede der blev set i felten i stationshaven dagen før!
Hej Jesper
Vægten på friske døde fugle er = vægten af en levende fugl. (sjælen vejer ikke mange mikrogram:-) )
En fugl på 202 gram tyder unægteligt på Tyknæbbet han(?). Jeg har kun vægt på 2 hanner af Tyknæbbet : 192 og 201, men indtil det bliver fastslået om vægten er et sikkert skelnemærke kan jeg sagtens forstå din konklusion. Jeg har af og til set at næbspidsen kan være atypiskt forlænget (hos begge racer) og hvis det var tilfældet på Gedserfuglen( svært at se på fotoet) kan det forrykke længde og ratiomålene.
Lad os håbe at der vitterlig er gang i begge racer i år, så vi senere kan iagttage forskelle mht. fouragering mm.
Tyndnæbbet er jo specialiceret til cembrafrø, og da disse er sparsomme her i landet, ser vi et meget bredere fødevalg hos denne form ( bog er ofte populære) Den tyknæbbede er omvendt meget tro mod hasselnødder)
Hvorom alting er : fotoet giver indtryk af en fugl med buet næbryg og en "gynther" der med lethed skulle kunne kløve en hasselnød!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.