Denne store.lyse Vandrefalk er en glimrende repræsentant for den sibiriske form calidus, der herhjemme er en regelmæssig gæst på sine lange rejser mellem den arktiske tundra og de tropiske vinterkvarterer.
Oversiden, incl. issen på denne fugl var stengrå ala adult Jagtfalk (hvilket kan ses på det andet foto af fuglen. Bemærk den hvide bundfarve, de smalle striber på kropsundersiden (men tydeligt båndede flanker) samt ansigtets lyse indslag (øjenbryn) og smalle sort skæg.
Der er en del individuel variation hos calidus (i mindre grad hos peregrines, men lysere ungfugle fra kærneområderne er kendt), hvorfor kun et fåtal har en tilstrækkelig kombination af karakterer til at man benævne fuglen "calidus". Denne fugl var både stor og påfaldende lys, og afveg stærkt fra den i Indien lokale mørke form peregrinator. Det samme ville den formentligt gøre, hvis den var blevet set i Danmark.
Hej Klaus
Tak for en stribe knippel gode faglige kommentarer. De har været savnet. Dejligt at du er på banen igen, og gør billedkommentarerne til spændende læsning.
Mvh
Lasse
Netfugl har skabt enestående tekniske muligheder for at skrive hurtige kommentarer direkte til et billede, og den slags skal udnyttes, hvis man mener at have noget at sige, der kunne være af almen interesse.
De lyse Vandrefalke - som den viste - dukker årligt op i Nordeuropa. Der har tit været en tendens til at man mere har diskuteret hvorvidt fuglen kan kaldes "calidus", eller om den er udtryk for de lyseste peregrinus. For en feltornitolog er dette dog lige ved at være hamrende irrelevant - hovedsagen er, at det er Vandrefalk (og ikke Jagt-, Slag,- Lannerfalk etc.)! Heldigvis deler jordens Vandrefalke proportioner, hvilket vil sige bredere, kortere arm og længere, spidsere hånd samt slankere talje og generelt kortere hale end Jagt- og Slagfalk, ligesom undervingens mønster altid er nogenlunde ensartet med bånding på såvel sving- som dækfjer undertil.
Der er undertiden murren, når "calidus" udmeldes. Formentligt fordi så lidt er publiceret omkring formen. Hvis man i forbindelse med "calidus" underforstod en lys, og tit stor Vandrefalk ville mange misforståelser kunne undgåes. Vandrefalke er det - og dét er det vigtigste.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.