Det er ikke den eneste "Gule" Troldand, der er min. 3 i omløb, dog er denne nok samme fugl som jeg har set siden efteråret 2000, men det kan være at den har været der længere.
Alle de tre fugle er dog hunner, om det forrekommer hos hanner ved jeg ikke.
Hej Rasmus
Hvor er de to andre fugle? Jeg ved, at den fisneke mesterornit Harry j. Lehto er meget interesseret i at fotografere alle "afvigere", heriblandt farvevarianter, så adresse til de andre ville være fint!
En lignende Troldand hun rastede i Keldsnor på Langeland et par dage i august 2004 på vores minitræf. ABK fandt den, og den fik tilnavnet 'Guldanden'.
For en måned siden så jeg i Nakkebølle Inddæmning på Sydfyn en Taffeland hun, fase Guldand.
Det er de eneste dykænder jeg har set af denne type. Om det kun forekommer hos hunner ved jeg ikke, men jeg har set samme farvetone hos både Pibe- og Krikand. Det er vel sådan, mørkebrune fugle kommer til at se ud, når de har den samme genetiske fejl?
I foråret var der en Taffeland han i Sundet, Fåborg, der var meget lysere end sine artsfæller. Det var især tydeligt i det grå, der var næsten helt hvidt (og det var ikke et hit). Måske er det hannens version af samme fejl?
Meget spændende! Selv har jeg ikke set det (eller overset det?) hos andre ænder, men derimod hos nogle anser-gæs (bl.a. hos Blisgås) nogle gange.
Med disse oplysninger i tankerne bliver det ekstra interssant at se ænder igennem.
Svar til Rasmus og Klaus på et 'halvgammelt' spørgsmål:
Farvemutationen 'Brown' forekommer helt overvejende hos hunner, da det er vigende gen, der nedarves via x-kromosomet (som med 'polske' knopsvaner, der også er 'Brown').
'Brown' kan dog træffes hos hanner, hvis begge forældrefugle har båret mutationen.
NB: Hos fugle har hannerne kromosomerne xx, mens hunnerne har xy. Hos pattedyr er det omvendt.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.