Det findes foros af den spredte vinge. Her ses, at hele spidsen på yderste håndsvingfjer er hvid, og at der er en ret stor hvid plet på den næstyderste. Vigtigere: sort når kun ind til 6. håndsvingfjer, ligesom der er ret lange lyse felter ud i håndens sorte tegning. Hos Middelhavssølvmåge er hånden mere massivt sort, altid med udbredt sort på hsf 6 og sort tegning på hsf 5, hvilket denne fugl mangler. Dette er set på andre fotos, tilsendt direkte fra fotografen.
Så lidt sort i hånden ville man næppe se hos en Middelhavssølvmåge, måske lige bortset fra hos hanner. En Middelhavssølvmåge han ville dog typisk have mere kantet hoved med fladere isse og fyldigere nakke, samt karftigere, ofte næsten Svartbageagtigt næb. Middelhavssølvmåge har altid rød orbitalring, og den er typisk bredere (især foran øjet) end på denne fugl.
Klaus
Jeg vil have mine skolepenge tilbage! Min umiddelbare tanke, da jeg så dette billede var Middelhavsmåge.
Selv efter du har fældet din dom, som ud fra beskrivelsen af vingetegningen på spredt vinge virker overbevisende, kan jeg ikke få billedet af den stående fugl til at ligne andet end en Middelhavs.
Den viser i mine øjne stort set alt det, du igennem årene har beskrevet for en stående Middelhavsmåge:
- Grå ryg uden Sølvmågens normale blåstik (Kan snyde på digibilleder, jeg ved det)
- Stor kraftigt rød gonysplet, der, som jeg ser det, akkurat går op på overnæbbet.
- Håndsvingfjerenes sorte tegning strækker sig massivt ind under tertiærene, uden den grå stribe mellem det sorte og tertiærene, som Sølvmåge normalt viser.
- Udstrækningen af de hvide håndsvingfjersspidser er tydeligt mindre end det sorte, der adskiller dem.
- I mine øjne meget mørk rød orbitalring.
- Hoved og næbform med relativt 'stubby' næb, stejl pande og relativt flad isse og fyldig nakke giver et jizz, der for mig siger Middelhavsmåge fremfor Sølvmåge.
Et kættersk spørgsmål: Kunne det være en Middelhavsmåge med minimalt sort i hånden?
Jeg troede jeg var ved at have en ide om komplekset Kaspisk/Middelhavs-/Sølvmåge; - nu har jeg kun et komplex! ØV! Hjælp mig!
Hej Jens
Jeg betvivler ike du har lyttet efter i timerne, men du refererer til nogle karakterer, der delvis blev afprøvet for flere år siden.
- Blåstik kan næppe afgøres uden at have andre fugle til sammenligning.
- samlet hånd: her er samlet vinges stilling i forhold til tertiærerne vigtig, hvorfor kendetegnet er gået lidt i defensiven de senere år.
- orbitalring: den virker ikke så mørkt rød som hos Middelhavs-; nogle Sølvmåger har rød orbitalring, hvorfor det er orbitalringens form og tykkelse snarere end farve, der er afgørende. Øjet er normalt gulere og derfor mørkere hos Middelhavs- end hos denne fugl, der har det typiske stikkende og meget lyse øje, der giver Sølvmåge et meget agressivt og "teknokratisk koldt" ansigtsudtryk.
- Hoved- og næbform passer fint til Sølvmåge. Som det fremgår af ovenstående, så bør en Middelhavs- med minimalt sort i hånden være en han, hvorfor fuglen burde have haft mere kantet hoved med større næb - alt i alt hoved ikke ulig Svartbag.
Håber at have udredt lidt her.Og vi har altså blot ét billede, uden omkringstående måger at gå ud fra. Så bliver mågebestemmelse aldrig let. Så meget bedre er det i felten, hvor mågerne sjældent er alene.
- rød gonysplet. Synes ikke den når overnæbbet
-
Og i felten har man også den fordel, at man som regel kan motionere mågerne, så de viser den spredte vinge. Det letter som regel bestemmelsen af de sjove og besværlige individer.
Jeg begynder efterhånden, at kunne se Sølvmågen i denne fugl; men jeg er overbevist om, at min første tanke i felten stadig ville være: "Hov, er det ikke en Middelhavsmåge?" Efter at have studeret den stående fugl, ville jeg så lave ørneprøven på den, så jeg fik set den spredte vinge og kunne lave en sikrere bestemmelse.
Der, hvor jeg efterhånden kan se Sølvmågen, er på følgende karakterer:
- Øjet er meget ondt lyst stikkende (Anders Fogh-agtigt).
- Fuglen er ikke helt så højbenet og langstrakt bagtil som ideelt for Middelhavsmåge; men vel ikke umuligt.
- Jeg er enig i, at hoved- og næbform ikke passer på en klassisk han af Middelhavsmåge, men vil mene, at det ligesåvel kunne sidde på en Middelhavsmåge hun som på en Sølvmåge.
Jeg tænkte bestemt også Middelhavsmåge da jeg så denne fugl, med de kraftigt gul-tegnede ben og rent hvide ansigt, men det er rigtigt at der ikke er meget rød brille omkring øjet, som de jo ofte har, og når hånden er set udbredt med Sølvmågekendetegn, ser det ikke for godt ud. Oversidefarven, som kan være svær at vurdere, minder nu også mest om Sølvmåge i mine øjne. En spændende fugl - Omissus måske?
Under weekendens sølvmågecheck ved vestkysten, hvor mellem 7-9000 fugle fouragerede på stranden, var der adskillige Sølvmåger med kridt hvidt hoved, så denne karakter er ikke gældende længere på denne tid af året. Hånden SKAL med!!!
Jeg har sendt yderligere 2 billeder til netfugl af samme Sølvmåge, hvor man også kan se vingetegningen. Men mit første indtryk af fuglen var da også, at det var en Michahellis, men som Klaus skriver er der flere ting der peger i en anden retning. Håber, at de andre billeder er med til at klargøre, at det bare er en atypisk Sølvmåge og måske Omissus.
Fint med mågediskussioner - og rart at se, at mange har sat sig ind i denne spændende fuglegruppe!
Der er nu lagt fotos af den flyvende fugl us.
Et par facts omkring Sølvmåger:
hvidt hoved ses jo hos mange Sølvmåger fra nu af. Denne anlæggen sommerdragt har vi (Hasse Larsson, undertegende og flere andre) fulgt en årrække, og det har altid været påfaldende, at fugle med hvidt hoved her vintertits også har haft usædvanligt varmt farvet næb. De er simpelt hen i ynglehumør nu. I den forbindelse ser man et ret stort antal Sølvmåger, som før et let gulstik på benene (især tarsen).
"Omissus" - de gulbenene sølvmåger fra Østlige Østersø - har været foreslået som egen race, men almindeligvis sættes den nu i gåseøjne. Jeg har plæderet for små forskelle i forhold til argentatus (oftere rød orbitalring, gennemsnitlig lidt mere sort på hsf 5-6, generelt mørkere grå overside) overfor finnerne, der dog afgjort mener, at "omissus" blot er gulbenede varianter af helt normalt udseende Sølvmåger derovrefra.
På argentatus har jeg på skind fra formens udbredelsesområde fundet ret stor variation m.h.t. grå nuance. Kodal gråscala værdi for en række mågeformer er publiceret i Gulls. Disse er:
argentatus (hjemlige Sølvmåger) (4) 5-7(8), generelt lysest i Kattgat, mørkest i østlige Østersø
argenteus ("britiske sølvmåger" 3.5-5
Middelhavssølvmåge michahellis: 5-7
Kaspisk Måge cachinnans (4)5-6
Sildemåge graellsii 8-10(11).
Selvom de fleste Middelhavssølvmåger virker mørkere på oversiden end Sølvmåger, de ses sammen med, er variationen ret stor.
Bemærk også, at proportionsforskelle kan være påfaldende, når man ser adult han og adult hun. Indenfor de store måger er hannerne de, der er størst, og især har kraftigst næb samt mere "maskulin" hovedform. Hunner er gennemgående mere "milde" (feminine) med rundere hoved og mindre (især slankere) næb. Desuden har hannerne generelt mindre sort i vingespidsen end hunner.
Dette er fundet på stort set alle mågearter, men jo større mågeart, jo tydeligere forskelle. På enlige fugle er forskellene normalt så små, så man kun kan mistænke kønnet. Undtagelser har været Dvartbag han og nogle Gråmåge, hvoraf vise ex. er så brutale, så de kun kan være hanner!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.