Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Bjergvipstjert, Danmark 29. juli 2007 Foto: Hans Henrik Larsen


DK listen


* Cistussanger (Cisticola juncidis) - (3/3)

Fund detaljer
Første dag:16-07-2001
Sidste dag:07-08-2001
Lokalitet:Skagens Gren, NJ
Antal fugle:1
Dragt:male
Adfærd:in song
Finder/indsender:Arve Jensen, Lars H. Mortensen

Fund beskrivelse
De lokale fuglekiggere og ringmærkere Arve Jensen og Lars H. Mortensen var mandag morgen den 16. juli 2001 ved at sætte efterårets ringmærkningsnet op på den gamle stranden på Grenen ved Skagen i Nordjylland. Klokken 07.00 hørte de en afvigende stemme fra en overflyvende småfugl, der kort efter viste sig at være Danmarks første Cistussanger Cisticola juncidis - en syngende han! Hermed en længe ventet ny art for landet!
Jeg blev ringet op af AJ klokken 07.10 og var som den første på stedet klokken 07.18 og kunne 07.32 krydse denne eksklusive DK-art sammen med lokale Erik Christophersen og Knud Pedersen. Cistussangeren sås især i flugt, når den sang, og den sås flere gange jage med andre fugle i luften, bla. Mursejler, Landsvale og Bogfinke - den var meget aggresiv, åbenbart! Fuglen sås især over den sydlige del af den gamle strandeng midt mellem Grenens spids og Grenenmuseet i tiden 07.00-18.36 af 100+ birdere helt fra København og Odense. Området er en nu meget våd sump med små buske, græsser og tagrør. Den tog også enkelte afstikkere mod nord og nordvest til de yderste klitter, hvor den også sås lande. Klokken 18.36 trak den højt syngende mod sydvest, hvor jeg som den sidste mistede fuglen meget fjernt over Ellekrattet klokken 18.36. Imidlertid havde de nyankomne Horsens-birderne Kasper Qvist Jensen, Rasmus Due Nielsen og Hans Pindstrup meget heldigt scoret fuglen over p-pladsen og så den flyve og forsvinde langt mod sydvest med et sving ud på østkysten ved Skagen Fyr. Det blev sidste gang, den sås den dag! Første københavnere på Grenen var Sebastian Klein og Troels Eske Ortvad, og andre toplistere der mandag krydsede fuglen var Susanne Bruun - den danske, kvindelige toplister - Erik Christophersen, Sune Jepsen, Henrik Knudsen, John Pedersen, Knud Pedersen, Jørgen Munck Petersen, Lars Raunsgaard, Rasmus Strack og Lasse Strandgaard. Det lykkedes i hvert fald for AJ at få optages artens sang på bånd, og hvis nogen har taget fotos af fuglen, er de meget velkomne til at scanne dem hurtigt ind på Irania Photo Gallery - og sende ditto til DOF's Fugle i Felten!
Cistussangeren findes nærmest ynglende i Syd- og Sydvestfrankrig, men arten ses regelmæssigt i disse år i Belgien og Holland, hvor den også har ynglet flere gange. Den er set flere gange i Tyskland - også lige syd for den dansk-tyske grænse - og sidste år scorede svenskerne den som ny art for landet i form af en syngende han i dagene 12.-16. august på Falsterbo, der iøvrigt gjorde trækforsøg mod sydvest mod Stevns i Danmark!

Hvis Cistussangeren i Skagen kan genfindes, skal du nok finde den ud fra følgende beskrivelse: Fuglen sås dagen igennem bedst fra sydøsthjørnet af strandengen, hvor den også flere gange sås muse, syngende meget tæt på på ned til 10-20 meters afstand samt enkelte gange også sidde rigtig godt. Det kan bedst betale sig at parkere på Grenens parkeringsplads - det koster penge, ikke ret meget, i tiden 09.00-18.00 - hvorefter man skal gå langs østkysten via Drachmanns Grav mod nordøst, indtil man når den gamle strandengens sydøstlige hjørne. Alternativt skal man parkere og observere derfra, hvor man holder til i maj-juni måned, når man ser på træk på Grenen, ved nordenden af "sandorm-vejen", men fuglen ses klart dårligere og mere tilfældigt herfra!
Tirsdag morgen blev fuglen eftersøgt først forgæves på Grenen af Arve Jensen, men klokken ca. 07.27 genopdagede han kræet og meldte den ud på IBIS. Kort efter - i tiden 07.40-07.45 - genfandt Thomas W. Johansen og Anita Pedersen fuglen 2,1 kilometer mod vestnordvest ved Nordstrand, hvor den til sidst fløj videre mod vestnordvest mod Skagen Fyr Vest - også kendt som "Blyanten". Siden blev fuglen ikke rapporteret, men det vides heller ikke, hvor mange der ledte efter den. Cistussangeren kan i de kommende dage måske genfindes igen ved Grenen eller Nordstrand? Den bedste biotop er nok den gamle strandeng, og først et godt stykke øst for Nordstrand ses denne biotop, så den vil nok ikke slå sig ned vest for her.

Kilde: RoC via Irania Web

Billede: Information: Kom.: Dato: Hits:

Der er ingen billeder i galleriet som opfylder de angivne søgningskriterier!
 til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.080 sek.
til toppen