Kombinationen af meget lyse svingfjer (incl. armsvingfjerene, der hos de fleste buteo er noget mørkere) og stærkt rustrød dragt, samt næsten mangel på buteo-karakterer som lysere mellemste dækfjer og brystbånd, antyder stærkt en fugl af nordøstlig eller østlig oprindelse.
Steppevåge defineres som de langtrækkende populationer fra Nordskandinavien og øst- sydover.
Steppevåge er dog flere ting. De fleste steppevågefotos er fra Mellemøsten, hvor rustrøde fugle dominerer. disse er desuden vist i de fleste felthåndbøger som Steppevåge, hvilket jo er korrekt nok. Men blandt Steppevåger fra Nordeuropa er andelen af så typiske fugle langt mindre. Kigger man træk i Bulgarien om efteråret er måske 5-10% fugle med fjerkarakterer fra Steppevåge, resten ligner aldeles Musvåger, omend de virker noget mindre, slankere og mere spidshåndede.
Så det er kun fugle med så mange typiske karakterer som her - eller på den fugl, der for nyligt er godkendt som landets 2. Steppevåge (Skagen 2003 - foto i Netfugls arkiv), der kan bestemmes med den i SU-kredse anvendte formular "visende karakterer af ssp. vulpinus". Lidt ligesom calidus Vandrefalk, hvor en del fugle i dragten er helt lig hjemlige Vandrefalke, men nogle er tilstrækkeligt afvigende til at kunne bestemmes i felten.
Jeg har selv undertiden sidst i sept. ses sådanne fugle i Falsterbo - med den kombination, der nævnes først i indlægget. Bemørk dog, at fugle der kun har usædvanlige indslag af rødt lige så godt kan være fugle af sydlig herkomst; i sensommeren ses undertiden helt friske ungfugle i sydskandinavien, der har en del rødbrune indslag.
Spændende med denne fugl fra Falsterbo. Igår søndag lykkedes det selv af få fotograferet en lignende fugl (rustrøde undervingedækfjer, meget hvide og kun svagt båndede svingfjer), hvilket jeg med skam at melde først blev opmærksom på under gennemgangen af billederne. Et par danskere viste en fugl på foto, taget lørdag 24.9 ved Falsterbo, men denne havde ret kraftigt båndede armsvingfjer. Sådanne kan teoretisk være fugle fra steppevågens nordlige udbredelsesområde - lidt sjovt de dukker op relativt hyppigt ult. september, som jo efterhånden ligger tidligt i Musvågens hovedtræktid ved Falsterbo.
Dygtige rovfuglefotografer (og dem mangler vi ikke herhjemme....) dokumenterer let disse interessante fugle herhjemme, og det bliver spændende at følge udviklingen i fremtiden og få klarlagt, hvor tit disse rødlige, kontrastrige fugle ses i Sydskandinavien.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.