Startside Leica Noctivid - ny kikkert fra Leica I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Almindelig Ryle - (Calidris alpina) - Dunlin
Fugleart (IOC): Almindelig Ryle (Calidris alpina) Dunlin - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Esbjerg, Fourfeldtbækkens udløb, Danmark
Dato: 6. oktober 2013
Billede info: Det lykkedes mig denne oktober dag at få en næroplevelse af denne almindelige ryle, som stod og rastede ved fourfeldtbækkens udløb. Det sidst på eftermiddagen og den var søvnig og meget tillidsfuld. Jeg lå på maven i sandet og fotograferede den på under en halv meters afstand, hvilket var en super skøn oplevelse.
Billede opsætning: Nikon D90 og Sigma 150-500mm
Fotograf: Karina Jensen, Danmark
Uploadet den: 10. december 2013
Hits: Billedet har været vist 2173 gange.
DK List Ranking: Set af 1047 ud af totalt 1429 personer!Kommentarer:

Mogens Holme skriver tirsdag 10. december 2013 kl. 12.43
Tror desværre ikke den var søvnig, men syg

Vh.

Mogens Holme


Peter Sunesen skriver tirsdag 10. december 2013 kl. 14.09
Enig med Mogens, den fugl er døende, eller om man vil, moribund.

Stærkt oppustet, ingen flugtafstand, og ekskrementer fastkittet til bug- og undergumpsfjer. Står også lidt akavet, ene ben skadet?

Feltornitologisk er den dog interessant fordi den juvenile dragt er så nedslidt, og næsten 'kemisk renset' for lyse kanter på skulder- og rygfjer, og en sådan dragt ses uhyre sjældent, for fældningen til første vinterdragt sætter normalt ind før dette stadie nås.

Fældning er en krævende proces, så i overlevelsesøjemed er denne udsat, i dette tilfælde desværre AD INFINITUM.....

Hvis fældningen var begyndt inden fuglen blev dødsmærket, ville man tale om 'suspended' eller 'arrested moult', altså 'udsat/fastfrosset fældning'

Mvh.
Peter


Bjarne Nielsen skriver onsdag 11. december 2013 kl. 08.10
Jeg er ikke enig med Mogens og Peter i, at rylen nødvendigvis er døden nær. Det behøver bestemt ikke at være tilfældet.
Jeg har ved to tilfælde oplevet, at en Alm. ryle har været så tillidsfuld, at den har ladet sig fotografere på under 1 meters afstand. Den ene gang skete det d. 25. juli 2008 og den anden gang var pudsigt nok også d. 6. oktober, men dog i 2005.
Især den sidstnævnte var yderst tillidsfuld. Den accepterede, at jeg lade på maven ca. 1-2 meter fra den, hvorefter den fouragerede forbi mig. Når den havde passeret mig, rejste jeg mig, gik forbi den og lagde mig igen. Det skete nogle gange, indtil jeg - ikke rylen - havde fået lysten styrret :-)
Mvh.
Bjarne


Peter Sunesen skriver onsdag 11. december 2013 kl. 14.54
Hej Bjarne,

Du angiver kun én grund til at jeg og Mogens ikke "nødvendigvis" har stillet den korrekte diagnose:

Nemlig at du selv har truffet et par tillidsfulde ryler.

Sunde, raske, omkringfuttende og tillidsfulde ryler er da intet særsyn!

Det har jeg sørme også set mange gange, men her taler vi om fugl, om hvilken fotografen skriver at den "stod" ubevægelig, og "var søvning".

Desuden nævner jeg udtrykkeligt den påfaldende oppustede fjerdragt (endda med halvt lukkede øjne, selv når fotografen er 50 cm. fra den!).

Jeg nævner også den påfaldende slidte dragt (og sandsynliggør at en oktoberfugl, uden en eneste vinterdragtsfjer nok har "udsat" sin fældning pga dårlig kondition)

Sidst men ikke mindst nævner jeg et usvigeligt tegn på alvorlig sygdom, nemlig de fastklistrede ekskrementer på et stort område af bug og undergump......

Du kan ikke forvente at fotografen ligefrem bliver siddende i venten på dødsøjeblikket, som Johnny Salomonsen gjorde med en Perleugle i Finland (se gerne billederne her i Galleriet)

Jeg smilede dog bredt da jeg læste din kommentar, for jeg kom til at tænke på en 'samtale' jeg engang havde med en kvindelig damefrisør.

Hun er blondine, og vi skal nok et kort øjeblik lade de mange chauvinistiske blondine- eller bimbo vittigheder få lov til at suse forbi vores indre univers.....

Vi talte om Cubakrisen, og jeg nævnede henkastet at J.F.Kennedy dengang var præsident i USA. Hun replicerede overraskende skarpt:

"Det er så DIN mening, Peter" og tilføjede, nu på engelsk som for at sætte trumf på:

"End of discussion!"


Karina Jensen skriver onsdag 11. december 2013 kl. 18.54
Trist hvis den lille fyr var syg :-( Den stod ikke stille hele tiden.. Var også nede ved vandet indimellem. Har et par billeder mere på phosee hvis de kan være til hjælp eller har interesse.
Link til billederne her : http://www.phosee.dk/picture/432910-ved-vandloebet

Tak for jeres kommentarer ... Vh Karina


Peter Sunesen skriver onsdag 11. december 2013 kl. 19.24
Hej Karina og tak for de ekstra billeder.

De bekræfter helt hvad jeg skrev ovenfor, især er det tydeligt at den ikke kunne bruge det højre ben normalt, så jeg gætter på at den pga en brækket lår- eller skinnebensknogle gradvist er blevet mere og mere afkræftet (den har jo ikke kunnet søge føde effektivt nok, med et så voldsomt handicap).
Læg mærke til at jeg allerede gættede dette ved at se det første billede: Der var noget galt med den benstilling.....

På det stadie du har mødt den, er fordøjelsen gået i stå, og når først en fugl står og sover meget af tiden, er det ved at være forbi:-(

Grunden til at jeg skriver så meget, er at man faktisk ret let kan lære at 'læse' fugles tilstand og adfærd ved blot at bruge sine øjne og ører lidt grundigere.
Netfugl er jo primært for feltornitologer, og jo bedre man er i stand til at tolke det man ser, jo flere spændende arter finder man, og jo flere nye ting lærer man.

Jeg har for eksempel lært en masse nyt i år ved blot at følge med i de lokale Gråkragers færden:-)


Bjarne Nielsen skriver torsdag 12. december 2013 kl. 00.57
"Ha, hvad sagde jeg !!!!"

Jo, det er da sikkert en givtig måde at diskutere på - men den fungerer nu ikke for mig. Og da slet ikke sammen med skolelærer-formaninger og irrelevante blondine-vitser.

Lad os nu være seriøse i stedet.
Jeg har svært ved at se, at rylens højre ben skulle være skadet, hvilket Karinas bemærkning om, at den indimellem gik ned til vandløbet heller ikke indikerer. Benstillingen fejler i min optik ikke noget.
At se en fugl med oppustet fjerdragt er ikke noget særsyn i vinterhalvåret.
Den manglende fældning af skulder- og rygfjer er indiskutabel, ligesom der tydeligvis er ekskrementrester i en del bugfjer.
Indrømmet, at fuglen da sagtens kan være syg, men at dødsdømme den ud fra dette billede (og de 3 på phosee) forekommer mig at være lidt at foregribe begivenhedernes gang.


Carsten Murmann skriver torsdag 12. december 2013 kl. 10.30
Ja, Bjarne,

vi kan vel spørge Karina, om den gik normalt eller humpede/ haltede ?

Bedste hilsner ,,,,,,,,,, C.


Karina Jensen skriver torsdag 12. december 2013 kl. 10.58
Jeg bemærkede det ikke... Så hvis den var halt, var det nok ikke så tydeligt. Som jeg husker det rendte den langs vandkanten i ok ryle tempo..


Peter Sunesen skriver mandag 30. december 2013 kl. 22.09
'Skolelærer' er en stærk overvurdering af min rolle....

Jeg er blot en vandkæmmet skoleelev, som ivrigt forsøger at tolke hvad den ultimative Skolemester, naturen, fortæller mig.

Godt Nytår!Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.127 sek.
til toppen