Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Gråsejler - (Apus pallidus) - Pallid Swift
Fugleart (IOC): Gråsejler (Apus pallidus) Pallid Swift - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Årlig i Gilleleje
Lokalitet: Gilleleje, Danmark
Dato: 31. oktober 2013
Billede info: Kan man så ud fra det her billede bestemme fuglen til gråsejler?
Billede opsætning: Canon EOS 60d, 400mm 1:5,6
Fotograf: Erik Groth-Andersen, Danmark
Uploadet den: 1. november 2013
Hits: Billedet har været vist 2298 gange.
DK List Ranking: Set af 149 ud af totalt 1485 personer!
Mere detaljeret information om dette fund findes her: [fund information].
En oversigt over forekomsten af denne art i Danmark findes her: [fund oversigt].Kommentarer:

Ragnar Smith skriver fredag 1. november 2013 kl. 17.41
Man vel til en vis grad konstantere at der er konstrast mellem vingen og ryggen, hvilket danner en lys "saddel" ift. de mørkere vinger.Brian Rasmussen skriver fredag 1. november 2013 kl. 21.31
Jeg var heldig at se denne sejler ved 12:30-tiden, nogle få minutter efter Tommy Jensen havde opdaget den. På daværende tidspunkt var lyset desværre ikke optimalt, men i hvert fald bedre end om eftermiddagen, hvor den blev genopdaget ved Nordre Strandvej, Gilleleje.
Først vil jeg rose Erik for overhovedet at være i stand til at fotografere sejleren. Der var dårligt lys, og det må have været en kamp at få noget brugbart. Billedet er jo også ret så mørkt, og det er svært at ”vride” dragtkarakterer ud af dette. Alligevel synes jeg, at der er nogle få karakterer, som man bemærker, når man gransker billedet. For det første ser jeg et øje, der står ret så tydeligt frem, hvilket man formentlig ikke kunne have set på en Mursejler under lignende omstændigheder. På en Mursejler 1K er hovedet brunsort med hvid strubeplet samt en smal hvid omkransning af næbbet, dvs. også forreste del af panden. Med andre ord er hovedets grundfarve på Gilleleje-sejleren lysere end hos en Mursejler. For det andet er det lyse område begrænset til struben, og panden er ikke lysere end resten af hovedet, hvilket passer fint med nye de betemmelseskriterier af 1K Gråsejler (se artikel i Vår Fågelvärld af Hans Larsson og Mats Wallin).
Rent faktisk var mørkeste område på Gilleleje-sejleren selve ryggen, som stod i nogen kontrast til de lysere gråbrune overvingedækfjer og en lidt lysere overgump samt hoved og nakke. Dette bevirkede en sadel agtigt effekt, som jeg umiddelbart bemærkede i det bedre lys ved middagstid. Det lyseste område på fuglens overside var klart armdækfjerene, som nærmest var indrammet af mørkere svingfjer. I det bedre lys så vi også, at fuglen var tydeligt skællet på kropsfjer (lyse fjerkanter) og på vingens overside dette så markant, at der var et smalt lyst vingebånd langs de store dækfjer. Normalt er der også et lyst ”vingebånd” mere langs spidserne af de mellemste overvingedækfjer, men dette bemærkede jeg ikke i det halvdårlige lys på en overskyet himmel.
Men i hvert fald så ligner fuglen på Eriks billede ikke en Mursejler. Alene det fremstående øje, som virker stort, er en god karakter for Gråsejler.
Hvis andre nåede at fotografere sejleren, kunne det være spændende at få det frem på bordet.
Bedste hilsner
Brian


Rasmus Strack skriver lørdag 2. november 2013 kl. 09.09
Syntes det er en relativt klar Gråsejler, og det viser dette foto glimrende. Som BR er inde på ligger nøglern til bestemmelsen (på dette foto!) i hovedet. På Gråsejler 1k ses det at fareven foran øjet er næsten identisk med farven bag øjet. På Mursejler 1k er den markant lysere foran øjet og derved mørkere bag.

Mvh RS


Jørgen Munck skriver lørdag 2. november 2013 kl. 12.25
JaHC og undertegnede var de første som var fremme på Nordre Strandvej og så fuglen i ret godt lys, inden det begyndte at regne, ned til 5-10m, vi så bla.a. at den havde et lyst felt midt på undervingedækkerne, altså de store og mellemste. Endvidere var farven generelt gråbrun, lyse kanter og vingebånd på overdækkerne og et kontrastløst lysere hoved m.m. Altså en klar 1k Gråsejler.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.061 sek.
til toppen