Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Sortand - (Melanitta nigra) - Common Scoter
Fugleart (IOC): Sortand (Melanitta nigra) Common Scoter - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Variation i næbtegning hos han
Lokalitet: Røsnæs, Sjælland, Danmark
Dato: 9. marts 2013
Billede info: Variationen hos Sortand han omtales sjældent detaljeret i den gængse bestemmelseslitteratur. Den er dog nogenlunde dækket på tavlen i "Fugle i Felten", hvor man - såvel i tekst som på tavle - bemærker, at den orange tegning på næbbet er særligt tydelig, når fuglen ses forfra.
Denne han har nærmest maximal gulorange tegning på næbbet, og set forfra afviger sådan én ved at have uventet lysende næb, der kan minde om Amerikansk Sortands. Bemærk dog, at felten koncentreres til midt på næbbet og ikke er klinet ned mod mundvigen som en byggeklods (eller en appelsin), som hos Amerikansk Sortand, der jo desuden har større rund næbknop.

Billede opsætning: Canon EOS50D med Canon EF 400 mm/5.6
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 9. marts 2013
Hits: Billedet har været vist 1763 gange.
DK List Ranking: Set af 1021 ud af totalt 1453 personer!Kommentarer:

Lars Paaby skriver lørdag 9. marts 2013 kl. 23.19
Super, Klaus - og ganske tankevækkende. En lille reminder om at være kritisk med bestemmelsen, når man står over for en Sortand, der kandiderer til Amerikansk...


Klaus Malling Olsen skriver søndag 10. marts 2013 kl. 10.27
Da der var fine muligheder for at nærstudere Sortænder denne dag kiggede jeg nøje flokke igennem for at finde en amerikaner. Det lykkedes ikke, men til gengæld kunne det konstateres, at fugle, der med hensyn til udbredelse af gult på næbbet nærmede sig denne, var repræsenteret med flere individer. Især når man ser en sådan forfra kan den virke påfaldende lysende. En endnu mere ekstrem fugl findes i "Svalans" fotogalleri, dateret 10.4 2011, Påarp. Som altid, når et individ bryder grænserne for, hvordan en art kan variere, trækkes hybridkortet frem i visse kredse. Det er der næppe grund til her, dertil er variationen i Sortands næbtegning alt for stor, selvom dette nok ikke er almindeligt kendt i bredere kredse.

Det er selvfølgelig essentielt at bemærke formen af det gule på næbbet hos en mistænkt Amerikansk Sortand.

De danske foto-dokumenterede fugle efterlader ingen tvivl om, at indtil flere Amerikansk Sortand optræder herhjemme. At de fleste er fundet på steder, hvor man bevidst kigger Melanitta-flokke igennem, er meget naturligt, men en god regel omkring hits er jo: er der kun én, kan det være en tilfældighed. Er der to der med garanti flere i omløb. I det forsinkede forår er disciplinen: find en sjælden Melanitta derfor oplagt. Udover den jyske vestkyst og områderne ved Halsnæs, der allerede er vel dækkede, bør Nordvestsjællands kyster checkes. Oplagte steder er Røsnæs, Sejerøbugten (med alt hvad det indebærer af øer og odder), Sjællands Odde, og det sørgeligt under-birdede Ordrup Næs, der anbefales til stille dage - dækkes bedre, end tilfældet er nu.


Jan Jörgensen skriver søndag 10. marts 2013 kl. 12.16
Intressant från Klaus! Får mig att tänka på denna samt den svenska som finns länkad där.

kuriosa

JanJNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.147 sek.
til toppen