Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Kanariefugl - (Serinus canaria) - Atlantic Canary
Fugleart (IOC): Kanariefugl (Serinus canaria) Atlantic Canary - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: han
Lokalitet: Haveforeningen Frederikshøj, Sydhavnen, København, Sjælland, Danmark
Dato: 20. februar 2012
Billede info: Denne fugl blev meldt af Kirsten Bjørnsson via Hans Meilstrup. Den opholder sig p.t. i Haveforeningen Frederikshøj i Københavns Sydhavn. Fra Borgmester Christiansensgade drejer man ad Olivia Nielsens Vej hvor haveforeningen begynder ved 3. til 5. hus på vesntre hånd holder fuglen til ved nogle buskadser og i mirabelletræer.
Fuglen må være undsluppet fra fangenskab, og svarer ikke rigtigt til nogen kendt art (?). Den er ca. skovspurvestor med ret lang hale og kort, trekantet sisken-næb. Udover hvad der ses på billedet er undersiden rød ala han Lille Korsnæb med svage mørke flankestriber, og der er en hvidlig nakkeplet.
Da jeg først så billeder af fuglen tænkte jeg på en karmindompap-art, men dertil er fuglen alt for varmt farvet; brune partier er rødbrune og røde partier orangegul-tonede. Desuden har fuglen afvigelser i form af hvide sider på halens ene side; de hvide halefjer har diffust rødæig basis.
En forklaring kan være en rød farvevariant af Kanariefugl, skabt i fangenskab. Eller en blanding af to arter. Sjovt nok leder de skyggeagtige grå tegninger på kinden tanken lidt hen ad Hvidkindet Værling, men ellers er fuglen et sammensurium af alle mulige karakterer, som jeg ikke mindes at have set før.
Fuglens kald er opadgående og nasalt, ala Karmindompap (samt et af Kanariefuglens kald).
Bemørk at denne særegne fugl tilsyneladende ikke viser et eneste kendetegn, der antyder fortid i fangenskab: ben og kløer ser umiddelbart perfekte ud, fjerdragten ser ikke ud til at have skader og burstødning ved næbbet er vist ikke til stede.
Jeg håber på kommentarer til denne særprægede fugl,
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 20. februar 2012
Hits: Billedet har været vist 3742 gange.Kommentarer:

Massimiliano Dettori skriver mandag 20. februar 2012 kl. 19.38
isn't a cage Canary?


Palle Jensen skriver mandag 20. februar 2012 kl. 19.42
Hej Klaus.
Jeg vil mene du skal holde dig til kanariefugl, de findes efterhånden i mange farver med og uden top, samt forskellige størrelser.
Umiddelbart tror jeg ikke der er andet krydset ind her.
Hilsen Palle


Klaus Malling Olsen skriver mandag 20. februar 2012 kl. 19.58
Tror også mest på Kanariefugl frembragt "i laboratorium". Den overfladiske lighed med flere finker, samt fuglens almene kondition (slid, perfekt dragt og bløddele, legaliserer at fuglen figurerer i Netfugls galleri. Der kommer mer garanti flere af sådan nogle i fremtiden.

Canary was one of my suggestions as well.


Klaus Malling Olsen skriver mandag 20. februar 2012 kl. 20.02
Jeg har ændret betegnelsen til "Kanariefugl"


Lars Staffeldt skriver mandag 20. februar 2012 kl. 20.51
Flot piphans.


Allan Haagensen skriver mandag 20. februar 2012 kl. 21.51
Der bør vel tilføjes cv. (=cultivar)(=kultur varietet) til artsbetegnelsen, såfremt det er en fremavlet kulturvariant af Kanariefugl.


Jan Fischer Rasmussen skriver mandag 20. februar 2012 kl. 22.21
Mig bekendt ER alle røde og orange kanariefugle hybrider, omend stærkt fortyndede sådanne. Generne for de røde farver stammer fra krydsninger med (Black Hooded) Red Siskin (Carduelis cucullata), selvom der siden er krydset tilbage så mange gange, at fuglene helt overvejende ser ud som kanariefugle.

Red Sisken er akut truet (EN) pga indfangning til avl af røde kanariefugle, jeg citerer fra BirdLife:

"Threats It is subject to enormous, long-term (and since the 1940s, illegal) pressure from trappers, primarily because of its capacity to hybridise with canaries. Although trappers are active in the area of the Guyanese population, they claim that there is no active market for the species6. Intensive agriculture continues to reduce the extent of available habitat. Captive-breeding programmes are hampered by disease and hybrid stock2"

Så en hybrid er det, men ikke en første generations 50/50.


Morten Bentzon Hansen skriver tirsdag 21. februar 2012 kl. 09.53

Der er korrekt, at Kapucinersisken krydses indover kanarier ligesom kanarier krydses indover mange Carduelis-arter for at få fugle, der synger mere og bedre. Krydsningen med Kapucinersisken er udgangspunktet for den røde kanarie, men jeg tror ikke, at den krydsning foregår i stor stil længere.

Denne fugl er, i mine øjne, en helt klassisk kanarie, der er farvefodret med canthaxanthin. Dette stof bruges for øvrigt også, hvis man gerne vil farve sine Carpodacus hanner.

Supplerende info om farvefodring af kanarier med canthaxanthin
Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 21. februar 2012 kl. 10.20
Mange tak for informationerne til Jan, Allan og Morten. Og helt rart med et billede, der ikke bliver kommentator-voldtaget af alle mulige irrelevante oplysninger om autor, islandske sagaer og STORE BOGSTAVER.....


Jan Fischer Rasmussen skriver tirsdag 21. februar 2012 kl. 10.51
Som jeg har forstået det, skal man stadig have generne fra Red Siskin, for at få en kraftig rødfarvning. Dette udelukker ikke, at man yderligere skal give bestemt foder (her: http://www.petcraft.com/docs/redcan.shtml angives at dette endda er nødvendigt for Red Siskin skal holde farven i fangenskab).

I Mortens link står også, at de oprindeligt stammer fra krydsninger med Red Siskin. Det er forhåbentligt rigtigt, at der ikke laves så mange primære krydsninger mere, da Red Siskin er svær at få fat på...


Morten Bentzon Hansen skriver tirsdag 21. februar 2012 kl. 14.12

Kapucinersisken er ingenlunde svær at få fat på. Den yngler villigt i kassebure og kan derfor næsten ”masseproduceres”. Den kostede tidligere omkring 2.500 kr., men er nu faldet til omkring 1.000 kr. En af ulemperne ved arten er, at den let stresser under flytning. Det kan koste nogle fugle, hvis man køber dem og transporterer dem over længere afstand. Når de først er inde i ens fuglehold og akklimatiseret, så er de så gennemdomesticeret og tillidsfulde at de først reagerer, når du er inden for 10 cm afstand samtidigt med, at de yngler meget villigt i kassebure.

Jeg erindrer ikke at have set, at kapucinersisken krydses ind over kanarier. Derfor kan det jo godt ske. Men der er sandsynligvis flere penge i at holde kapucinersisken ren end at blande dem med kanarier, da kanarier med lethed kan farvefodres under fældningen.Palle Jensen skriver tirsdag 21. februar 2012 kl. 21.34
Burde man ikke flytte disse domesticerede fugle til en egen site, der er allerede en mere her på siden.
Det er selvfølgelæig fint og få diskuteret dem der ses her i Dk. Men de kan jo let blive en pest fremover.
Det ville jo heller ikke være godt med for mange trylleduer blandt klippeduerne.
Helt rigtigt som Morten skriver kan de fleste rødfarvede fugle idag (farves) ved hjælp af foderet.
Hilsen Palle


Jan Fischer Rasmussen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 00.04
Så det passer ikke, hvad der står på alle links, jeg kan finde (og også på dit eget), at man skal have Kapucinersisken-gener for farve, for at fodringen hjælper?


Jan Fischer Rasmussen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 00.06
I øvrigt skriver BirdLife, at mange Red Siskins i fangenskab ikke er genetisk rene, hvad er de blandet med, hvis ikke kanariefugle?

"Captive-breeding programmes are hampered by disease and hybrid stock"


Morten Bentzon Hansen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 10.15

Der er jo kapucinersiskengener i dem. Oprindelsen er jo en krydsning.

Så kan vi diskutere, hvor meget kapucinersiskengen der skal være i fuglene. Det har jeg ingen viden om. Men du kan sagtens gå ind og købe en kanarie i en dyrehandel og så farvefodre den, hvorefter den bliver orange. Jeg tvivler på, at den type for nyligt har været krydset ind over en Kapucinersisken.

Jeg vil også formode, at det vil tage nogle/mange år førend alt ”utøjet” fra en Kapucinersisken er fjernet. Her tænker jeg på den sorte hætte, den lille størrelse og alt det andet, der ikke lige henfører til den røde farve. Jeg vil tro, at der skal bruges meget tid og mange kanarier på en sådan avlsløsning.

Jeg vil antage, at krydsningen oprindeligt skete for at lave en rød kanarie, hvilket lykkedes. Nu er genet bibeholdt og man har fundet ud af, at man kemisk kan løse rødfarvningen og da det er lettere, så har man valgt kemi fremfor avl. Så min formodning er, at kemi i dag har erstattet avl – men det er en formodning.

BirdLifes formulering er helt korrekt – og den kan måske bruges om 80 % af alle Serinus og Carduelis arter. De krydses frem og tilbage – blandt for at fremavle fugle, der synger flot. Der skal en hybrid til, at BirdLifes sætning er korrekt. Men du får den engelske sætning til at dreje sig om ”mange”. Det tvivler jeg på, men det vil også afhænge af, hvad man definerer som mange?

Så lad mig høre, hvor du har ”mange” fra?

Når alt kommer til alt, så tror jeg faktisk, at jeg fortsat kan stå ved det, som jeg skrev på Netfugl i denne tråd for 8 år siden :-).

Men derfor kan jeg godt tage fejl :-)


Jan Fischer Rasmussen skriver onsdag 22. februar 2012 kl. 10.53
Indrømmet, mange er min fortolkning. Jeg gik blot ud fra, at hvis fangenskabsavl vanskeliggøres af hybridisering, måtte denne være ret udbredte i kapucinersiskener i fangenskab. Men det kan selvfølgelig også blot menes at graden af hybrider er uvis, og at det er svært at finde GARANTERET rene individer basere et avlsprogram på.

Når jeg søger på nettet, finder jeg nu nogle sites, hvor folk ønsker sig k-siskener at krydse med, så nogen gør det vel stadig? Hvor mange aner jeg ikke...Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.072 sek.
til toppen