Hej Knud,
Har du andre fotos af denne fugl, gerne fra en anden vinkel, direkte fra siden og gerne også en undergump.
Jeg syntes at fuglen har visse afvigelser i forhold til normalen for hvidsisken, disse kan dog godt skyldes vinklen fuglen er fotograferet i.
Først og fremmest ser vingebåndene beige ud, normalt ville jeg forvente hvide vingebånd på en hvidsisken. Dernæst syntes jeg at kinden er lovligt mørkt markeret og at fuglen er over i den langnæbbede ende af skalaen.
Mvh Rasmus
Hej Rasmus
Hvis du gennemgår galleriet her på netfugl, så er der en del hvidsiskener, der viser beige vingebånd - bl.a. denne og denne. Så vingebåndet er nok ikke en helt stringent karakter. Jeg er enig i, at næbbet er i den kraftigere ende af skalaen, men overgumpen udelukker vel enhver tvivl om, at det er en hvidsisken?
SiO
Det er rigtigt at der er beige i de vingebånd du henviser til SiO, men de er dog klart hvidlige øverst på begge fugle. På ingen af de fugle du henviser til, syntes jeg dog at farven er som på denne fugl.
Overgumpen er rigtigt nok hvid på denne fugl, dog er jeg lidt i tvivl om hvordan den ville se ud hvis den ikke pustede sig op.
Jeg siger ikke at det ikke er en Hvidsisken, blot at jeg da syntes at det ville være dejligt med flere fotos, da det jo er sjældent med håndfotos fra DK af arten.
Mvh Rasmus
Som tilföjelse til denne diskussion kan der på nedenstående link ses en hel del billeder af en hvidsisken (fanget i dag) sammen med et ret lyst individ af stor gråsisken:
http://www.sofnet.org/ofstn/apps/bilder/laspanov2010/laspanov2010.html
Du finder dem under billederne af lapvärlingen.
/SSC
I mine øjne er denne fugl en klokkeklar Hvidsisken. I forbindelse med udarbejdelse af feltbestemmelsesartikler m.m. gennemgik jeg skindsamlingerne i København, Stockholm og Oslo - ialt flere hundrede grå- og hvidsiskener, og kan bekræfte, at ingen Gråsisken har tilnærmelsesvist den brede, renhvide overgump, som denne fugl har. Gråsiskener med lys overgump - og det er ret mange flammea - har gråtonet bundfarve og normalt striber på overgumpen; denne fugl har renhvidbundfarve. og til og med et bredt, helt ustribet parti.
Unge Hvidsiskener kan godt have beigetoning i vingebåndet, som denne fugl. Næbbet er ikke det helt lille, næsten forsvindende, men dog i formen ganske typisk for Hvidsisken, med helt lige overnæb, ikke let buet spids som hos Gråsisken. Kinden kunne være lysere, men kombineret med beigetoning i vingebåndet afviger fuglen ikke fra de efterhånden ikke helt få Hvidsiskener, jeg har gennemgået - og kan foruden de skindlagte fugle supplere med adskillige fotos, fugle set i felten og masser af feltnotater.
Ud fra dette store materiale kan også konkluderes, at en beige eller cremegul farvning i ansiftet og ned på brystet, imod hvid underside, er en kanonkarakter hos hunner af Hvidsisken. Dette ses også på denne fugl.
Et bredt renhvidt felt på overgumpen er fortsat en hovedkarakter, der ikke reduceres af lidt individuel variation blandt de yngre fugle, der tidligere har voldt problemer.
Jeg skal starte med at gøre en ting helt klart, jeg betvivler ikke bestemmelsen af denne fugl, jeg påpeger blot enkelte detaljer der i mine øjne ikke er lige efter bogen. Dernæst kommer jeg med en mindre forespørgsel om flere foto, hvilket vel ikke er ulovligt.
Jeg syntes at overgumpen er en detalje der er svær at bruge på pågældende fugl, da denne i mine øjne er overbelyst og oppustet.
Jeg må beklage at jeg ikke har fanget den med vingebåndene før, jeg var totalt uvidende om at det var normalt med beige vingebånd på unge hvidsiskner. Jeg har set et stort materiale af fotos igennem på nettet, dels på svalan (618 fotos), men også her på siden, og har haft meget svært ved at finde lignende fugle, med tilsvarrende vingebånd.
Jeg har læst lidt på det i litteraturen, og her står der i
Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten af Mark Beaman & Steve Madge og Klaus Malling Olsen
"Typisk har de mørkeste Hvidsiskner dog flødefarvet anstrøg i ansigtet og på brystet i kontrast til hvid bug, hvid over- og undergump samt brede lyse vingebånd. Gråsisken har gråbrunt bryst og svag overgang til gråtonet, hvid underside og som regel svagt bruntonede vingebånd"
Mvh RS
Eftersom vingebåndet udgøres af de store dækfjer afhænger farven i vingebåndet meget af hvor udbredt den postjuvenile fældning har været hos det enkelte individ (både hvidsisken og gråsisken).
Mange fugle har bare fældet de inderste store dækfjer, eller ingen overhovedet – disse fugle kan have et meget hvidt vingebånd, fordi de juvenile fjer igennem deres slid bliver hvide.
Andre fugle har fældet næsten alle store dækfjer og vil fremstå brunere i vingebåndet fordi de nye adult-tegnede dækfjer er mere brune/beige.
I øvrigt synes jeg det virker til at denne hvidsisken fra Skagen faktisk har fældningsgrænse ret langt inde i de store dækfjer. Det er lidt svært at tælle og nogle ligger skjult af kropsfjererne, men grænsen ser ud til at ligge mellem nr. 6 og 7 (talt udefra).
/SSC
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.