Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Snegås - (Anser caerulescens) - Snow Goose
Fugleart (IOC): Snegås (Chen caerulescens) Snow Goose - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: Snegås mørk form med lidt afvigelser
Lokalitet: Vest Stadil Fjord, Vestjylland, Danmark
Dato: 5. maj 2010
Billede info: Fuglen blev først taget som "formodet hybrid Grågås X Indisk Gås." Fuglen var ca. 9/10 af omkringstående Grågås i størrelse, og havde orange indslag på næbbet, som det ses hos Indisk Gås. Også de meget lysegrå indslag er i linie med Indisk Gås.

Kommentarer fra Knud Flensted og David Boertmann antyder blå fase Snegås
Billede opsætning: Canon EOS50D med 400 mm. tele
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Uploadet den: 7. maj 2010
Hits: Billedet har været vist 2707 gange.Kommentarer:

Knud N. Flensted skriver fredag 7. maj 2010 kl. 18.41
De forlængede tertialer viser, at der i hvert fald er noget 'mørk form' af Snegås (også kaldet Blågås) i denne fugl. Jeg kan ikke lige se hvorfor det ikke skulle være en 'ren' 'mørk form af Snegås, bortset måske fra det mørke omkring øjet. Den mørke øjenklat kan dog også være rester af ungfugledragt? Jeg tror derfor ikke, at det er nogen hybrid.
Det er i øvrigt temmelig usædvanligt at se dokumenterede forekomster af den mørke form af Snegås fra Danmark. De fleste rapporterede viser sig at være hybrider mellem Snegås og Bramgås. Men her er i hvert fald en der ligner godt.


Klaus Malling Olsen skriver fredag 7. maj 2010 kl. 19.13
Knud har sandsynligvis helt ret i, at der nok er noget snegås i fuglen. Hvad der dog i felten forvirrede var den tydeligt orange farve ved næbbasis, der mindede mig om Indisk Gås. Desuden er de mørke skygninger i hovedet vel ikke helt efter bogen for en ren Snegås?


David Boertmann skriver fredag 7. maj 2010 kl. 19.22
Jeg mener også at det er en blågås. Uden bidrag fra andre arter. Men det interssante er at det tilsyneladende er stor snegås og ikke en lille snegås. Blågæs udgør en væsentlig andel af bestanden af små snegæs, men er meget sjældene blandt de store.


Troells Melgaard skriver lørdag 8. maj 2010 kl. 09.50
I "Encyclopedia of North American Birds" nævnes en kombination af karakterer, som underbygger bestemmelsen til Blågås:
- Næbkanter på både over- og undernæb er sorte (black "lips" or "grinning patches"),
- Ben er lyserøde med blåligt skær.

Da fuglen lettede viste den også blågrå mellemste/store vingedækkere og hvid overgump/bagryg.

Iflg. Kurt Christensen i Råhede huserer der et større antal hybrider med Indisk Gås syd for grænsen, så forsigtighed i gåsebestemmelse kan tilrådes på de kanter.


niels henriksen skriver lørdag 7. august 2010 kl. 20.46
Jeg har lige set billedet her via et link fra F&N. Det er, som Knud har sagt, helt sikkert en blå fase snegås, og det er nominatracen caerulescens. En atlanticus ville have et kraftigere næb og er lige så stor som en grågås, og som nævnt er den blå fase meget sjælden hos atlanticus.
Blå fase snegæs varierer utroligt meget og pletten ved øjet er ikke ualmindelig. Det der taler for en fugl i sit første forår er farven på bug og ryg, der viser rester af ungfugledragten.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.100 sek.
til toppen