Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Munkegrib - (Aegypius monachus) - Cinereous Vulture
Fugleart (IOC): Munkegrib (Aegypius monachus) Cinereous Vulture - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Lokalitet: Agger Tange, Danmark
Dato: 3. april 2010
Billede info: Munkegribben på Agger Tange er jo nok den samme som er set i Holland, og fuglen som er udsat i de franske alper 2008, men alligevel en fed fugl.
Billede opsætning: Canon 50D+ 400mm
Fotograf: Jens Jørgen Andersen, Danmark
Uploadet den: 3. april 2010
Hits: Billedet har været vist 4922 gange.Kommentarer:

Jens Jørgen Andersen skriver lørdag 3. april 2010 kl. 21.22
Som man kan se på billedet af denne fugl, så har den en afbleget fjer på begge vinger og ikke som den hollandske kun den ene vinge. Er der tale om en anden fugl i DK, fra samme udsætning?


Jørgen Kabel skriver lørdag 3. april 2010 kl. 21.40
På de fotos jeg har set af den hollandske fugl, er der afblegede fjer på begge vinger, dog ikke så markant på højre vinge som på venstre vinge.
Jeg mener udfra fotos at der er tale om samme fugl i både Holland og Danmark.
Dit foto viser oversiden, hvilket måske viser afblegningen tydligere (pga sollyset ovenfra) end på de hollandske undersidefotos.

mvh
Jørgen


Lars Paaby skriver lørdag 3. april 2010 kl. 22.40
Hvis der er tale om samme individ, så er det jo Thécla, der har en afbleget fjer i begge vinger jvf. http://verdon.lpo.fr/programme/Thecla_bas.html. Her fremgår det også, at Thécla er en voksen dame af ukendt alder, oprindelig født som vild grib i Extremaduras natur i Spanien. Her blev hun i svækket tilstand indfanget i 2007 og taget i pleje på bl.a. Mallorca, for siden atter at blive genudsat i Sydfrankrig i dec. 2008 af det franske projekt. Siden har den ført en ret anonym tilværelse og er kun set sporadisk i det franske. Inden den nåede til Holland, var den også en tur i Tjekkiet nær Brno... og ja nu er den så helt på afveje. Next stop Skagen...


Martin Strømkjær skriver lørdag 3. april 2010 kl. 23.07
Hviken katagori vil dennne munkegrib høre under??? Godt nok har den været fangeskabsfugl, men er jo siden blevet genudsat i et for den naturligt miljø. Vil denne kunne komme i kat.A eller forbliver den altid under kat. D???


Allan Haagensen skriver søndag 4. april 2010 kl. 09.35
Hvis fuglen oprindeligt har været en vild fugl, er den så ikke en kat. A?
Det ville være rart at få en klar udmelding på, hvilken kategorie den tilhører, så jeg og andre evt. kan køre på den i morgen.


Sebastian Klein skriver søndag 4. april 2010 kl. 10.34
Såvidt jeg har forstået er fuglen blevet flyttet fra Extremedura i Spanien til de franske alper.
Dermed er fuglen flyttet betragteligt tættere på DK end den formentlig selv ville være fløjet. Det synes således ret sandsynligt at fuglen aldrig havde strejfet så vidt omkring, hvis det ikke var fordi den var blevet genudsat. Såfremt ovenstående er korrekt vil jeg personligt mene, at det er mest oplagt at sidestille fundet med undslupne fangenskabsfugle (undslupne fangenskabsfugle kan jo også være fanget i vild natur) og dermed placere fundet i kategori E.


Stinne Aastrup skriver søndag 4. april 2010 kl. 11.49
"Hvorfor er den så udsat i Frankrig??" tænkte jeg da jeg læste Lars Paabys kommentar ovenfor.

Jeg troede man satte sådanne fugle ud samme sted som de blev fundet. Er det fordi man ønsker en bestand i Frankrig?..men men men ..alligevel?
Nogen som kan svare på det?

Selvom den er den ene eller anden kategori kan man altså godt nyde at se den. Det gjorde jeg da;-) Hold fast et enormt vingefang!!


Lars Paaby skriver søndag 4. april 2010 kl. 12.34
Hej Stinne,

Der udsættes Gåse- og Munkegribbe i et forsøg på at genoprette bestanden af disse to arter i deres oprindelige miljøer i Sydfrankrig (og vist også i Italien). Info om dette arbejde kan du hente på http://verdon.lpo.fr/actualites/actualites

Og så er jeg iøvrigt ganske enig i de sidste kommentar. En fed fugl, jeg ret sikkert også var kørt på, hvis jeg havde haft muligheden for det idag. Så, Allan, op på motorcyclen ;-)


Stinne Aastrup skriver søndag 4. april 2010 kl. 16.48
Ok - tak Lars.

Hun er nok "bare" ved at finde HJEM, staklen. Hun kommer vidt omkring, men jeg mener det faktisk lidt alvorligt. Kan det ikke være tilfældet?? - også selvom det ikke er en hund eller en kat som man jo altid hører om i de (amerikanske) medier;-)

Er det ikke lidt ..hmm "forkert" at hun udsættes et noget andet sted end hvor hun plejer at høre til. Man kender jo heller ikke hendes alder. Ka ske hun leder efter gemalen.
Nå hvad ved jeg om den slags;-) Det er jo noget i Biologer har mere "styr" på.


Jon Lehmberg skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 09.51
Ifølge Lars's første indlæg herover , har fuglen været i meneske-hænder i minimum et år , og Sebastian har vel derfor ret i , at fuglen bør godkendes i kategori E.

Det rejser dog et interessant spørgsmål om , hvilken slags - og hvor langvarig - meneskelig kontakt en fugl må have haft for at kunne godkendes i kategori A...

I forhold til nyhedsartiklen om fuglen her på hjemmesiden , vil jeg iøvrigt gerne lige ile med en rettelse:
MBH skriver: "Det er ikke første gang, at Danmark gæstes af en afbleget grib. Billeder af en lammegrib fra Skagen 26. maj 2003 ses her og fra Gedser 22. juni 2003 ses her". I modsætning til den aktuelle munkegrib og lammegribben fra Gedser , var lammegribben over Nordjylland i 2003 netop IKKE afbleget , og fuglen er da derfor også godkendt i kategori D!

Mvh.
Jon


Knud N. Flensted skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 19.03
En problematisk omstændighed er det naturligvis, at den efter det oplyste har været temmelig længe i menneskelig varetægt, men det der især 'diskvalificerer' den som en vild (eller mulig vild) fugl i kategori A-D er det forhold, at den er blevet flyttet væsentligt uden for sit normale udbredelsesområde: fra Extremadura til de franske alper.

Men dette upåagtet er det naturligvis en imponerende og interessant fugl, som det kunne være sjovt at se fritflyvende et hvilket som helst sted i Danmark.


Jon Lehmberg skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 21.41
Tjahh Knud , om det er varigheden af fangenskabet, eller det faktum at fuglen er blevet flyttet, der gør at fuglen nok ender i kategori E, er et interessant spørgsmålet.

Jeg ved ikke , om der findes præcise retningslinjer for SU i sådanne tilfælde, men det må næsten give nogle svære dilemmaer en gang imellem.

Det kunne være spændende at vide, om munkegribben ville kunne godkendes i kategori A, hvis den var indfanget i Extremadura og transporteret direkte til udsætningsstedet.
Og er der, i benægtende fald, så ikke en gråzone i forhold til fugle som kommer til landet på skibe fra eksempelvis Nordamerika - de bliver, mig bekendt, godkendt i kategori A?

Mvh.
Jon


Knud N. Flensted skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 22.17
En fugl, der er flyttet og udsat et andet sted end den er indfanget kan, mig bekendt, aldrig godkendes i A-kategorien (ej heller B-D). Det svarer jo til en en Rosenhovedet Dværgpapegøje, der er indfanget i Afrika og udsat (undsluppen) i Danmark. Hvis munkegribbens (eller dværgpapegøjens) efterkommere skulle have helt til at etablere en selvreproducerende bestand, så kan de evt. accepteres i C-kategorien, men det tager formentlig mindst 10 år eller tre fuglegenerationer (alt efter hvad der er længst) at fastslå eksistensen af en selvreproducerende bestand. De første udsatte/undslupne fugle kan aldrig blive til andet end E-fugle. I hvert fald ikke efter min mening.


Knud N. Flensted skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 22.32
Her finder man definitionerne på kategorierne A, B, C, D og E:

http://www.bou.org.uk/reccats.html

Det er vel sådan omtrent de samme definitioner, der lægges til grund for den danske liste, der administreres af DOF's sjældenhedsudvalg (SU).

Med hensyn til 'ship-assisted birds', så er det afgørende om de er blevet fodret regelmæssigt under 'transporten'. Hvis en fugl blot har sovet på et skib på turen over Atlanten, men i øvrigt selv har skaffet sig føden undervejs, så kan fuglen godt 'risikere' at blive godkendt som et A-fund i Storbritannien (eller i Danmark)! Og det er der naturligvis delte meniger om rimeligheden i.


Alex Sand Frich skriver tirsdag 6. april 2010 kl. 22.54
Dette fund af Munkegrib kan "naturligvis" ikke godkendes i andet end kat. E. Alt andet ville være helt forkert set i lyset af at Lammegribben fra nordvestjylland den 26. maj 2003 blev godkendt i kat. D. Dette funds potentiale er langt større end det aktuelle fund af Munkegrib.

Min påstand er, at såfremt jeg tager fejl er kat.-systemet helt forkert!


Jon Lehmberg skriver onsdag 7. april 2010 kl. 14.18
...og måske er kat.-systemet ikke særligt hensigtsmæssigt selvom du ikke tager fejl, Alex! ;o)

Det hele kan dog let gå hen og blive en længere diskussion, og Galleriet er måske ikke det rette sted at føre den, nu hvor vi har fået Forummet tilbage.

Mvh.
JonNye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.045 sek.
til toppen