Både proportioner og dragt synes i mine øjne mere at passe på en 2K Steppeørn. Alene de grove tværbånd på de gennemskinnelige svingfjer siger Steppeørn og bør udelukke Lille Skrigeørn. Der er en fin illustration af en 2K Steppeørn (side 122, øverst th)i Klaus og Carls 'Rovfugle i felten'.
Jeg er enig i at dette godt kunne være en steppeørn - måske er det den ret spinkle hånd, der snyder. Der er desuden ikke noget dobbelt komma ved knoen som man ofte ser på lille skrigeørn.
Jeg har også spekuleret på, om kejserørn kunne være på tale, men, brystet er ikke stribet, og den markerede 'jernbane' gør at jeg også hælder til steppeørn.
MVH - Lars
Jeg så fuglen - om end ekstremt dårligt - på Stevns. Den var ikke større end end Rød glente, hvilket vel i sig selv udelukker Steppeørn. Den havde det typiske, lidt vågeagtige jizz, der gjorde at man lige skulle kigge på den et øjeblik, for at være sikker på at det nu også var en ørn.
Dragten, synes jeg, passer fint på en 2k lille skrigeørn om efteråret. Den har fældet hoved og bryst og inderste håndsvingfjer. Se evt foto 398/399 i Forsman. Jeg synes også det ser ud som om fotoet er kontrastbehandlet, så dækkerne fremstår unaturligt blege?
mvh MKH
Tværbånding på svingfjerene ses på en del af de fotos af lille skrigeørn man kan se på tarsiger.com. Og der kan man også se en fugl der minder en hel del om denne fugl - se fuglen fra 7/9 2008 taget af Hannu Kormano http://www.tarsiger.com/gallery/index.php?lista=ok&species=11260&family=&sp=search&lang=eng&manner=&sel=2&sex=0&age=0&year=&photo=&pic_method=0&pic_type=0&country=&place=&order=lisays_paiva+DESC&sel=2
Mvh
Jan
Tak for kommentarer. Jeg var selv inde over noget kejser da jeg så fuglen. De lyse kiler i inderhånden skyldes at fuglen har fældet en fjer, hvilket gør de resterende mere gennemskinnelige. Kejserørnens kile skal være dybere og ubåndede. Det mørke hoved skyldes (som Morten Kofoed skriver) en slidt, bleget krop og undervinge i konstrast til et friskt, nyfældet hoved og bryst. Fuglen kredsede kortvarigt sammen med en gammel Havørn, og den virkede ikke nævneværdigt mindre, men der er jo også små Havørne. Da vi stod med fuglen synes jeg den umiddelbart virkede for langhalet og langvinget til Lille Skrige, som jeg opfatter som en kompakt ørn. For god ordens skyld: Billedet er ikke kontrastbehandlet - fuglen VAR så spraglet, hvilket også drillede mig lidt.
Samme fugl diskuteres også på Svalan - se her. De første otte billeder er af pågældende fugl.
Da jeg først så billeder på Svalans billedgalleri, studsede jeg også over fuglen, idet undersiden for mig afveg fra, hvad jeg normalt forbinder med Lille Skrigeørn. Især den lyse kile i de inderste håndsvingfjer, synes jeg, ser underligt ud. De lyse håndsvingfjer ses også på tydeligt på oversiden, hvilket kan ses på billedet øverst til venstre på det indsatte link foroven i min min kommentar.
Fuglen er, som tidligere nævnt, vel en 2K-fugl, hvor de inderste tre håndsvingjer er skiftet og p4 (talt indefra) er på vej ud og kortere end p3. Har jeg ret?
Dette medvirker nok til, at kontrasten mellem indre og ydre svingfjer øges, men fuglen har stadig meget lyse inderste håndsvingfjer.
Under søgning på nettet fandt jeg ikke andre Små Skrigeørne med samme tydelige hvide kile i de inderste håndsvingfjer.
Jeg tror også mest på Lille Skrigeørn dog, men håber på flere kommentarer.
Mvh Rune
Enig med Uffe. Både dragt og proportioner er klar steppe. På et af de svenske fotos, der henvises til ovenfor, ser det også ud til at den gule mundvig når forbi øjet. Men så er der lige størrelsen, som åbenbart er opfattet noget forskelligt.
Nå, er debatten om denne ørn helt død? Der er mere der taler for steppe. Nemlig tværbåndingen på de indre håndsvingfjer. Den grov og der er færre mørke tværbånd end der ses hos lille skrige. Den har desuden fældet p4, hvorfor der kun ses 6 "fingre". Og skal vi ikke også have rovørn ind i diskussionen? Den kan være ret lille, men jeg ved i øvrigt ikke hvordan man skelner den fra steppe.
Jeg indrømmer blankt at dragten ikke ligner en typisk Lille Skrigeørn, og jeg er da heller ikke bleg for at indrømme at jeg også først fejlbestemte ørnen (hvilket vel nok ikke er hverken første eller sidste gang en aquila har voldt en ornitolog problemer på Fbo). Alle andre observatører der har set fuglen i flugten (og dermed har jizzet med) bestemte den til Lille Skrige. Jeg har efterfølgende lært noget om bestemmelse af Aquilaer ud fra snak med betydeligt større kapaciteter bl.a. KMO, der godt kunne afkode den pudsige dragt. Fuglen blev set både ved Kanalen, Kolabacken, Nabben og Stevns og der var sådan set bred enighed om bestemmelsen - kun jeg plumpede i med et brag.... :-) Denne stribe af indlæg siger vist noget om, at det er skidesvært at bestemme svære fugle ud fra fotos alene - flugt og jizz skal med.
Ja, det er svært, og dermed også spændende og udfordrende. Kan nogen af de mange, der mener at det er en lille skrige ikke argumentere for det her. Jeg mener, der er listet tre gode steppekendetegn ovenfor: mundvig, bånding på indre hsfj. og de lyse store undervingedækfjer og de slår jizz, størrelse og den slags mere subjektive kendetegn. Jeg vil gerne lære noget nyt.
Det sker af og til, at der dukker "skrækørne" op herhjemme. Falsterbo-ørnen må siges at være i en sådan kategori.
Ser man nærmere på fuglen er der nogle karakterer, dr virker forstyrrende i forhold til Lille Skrigeørn, ikke mindst det ret langvingede udseende og tegningerne på de lysere indre håndsvingfjer. På sidstnævnte ses få, men ret distinkte tværbånd, hvilket passer med Steppeørn; hos Lille Skrigeørn ses 8-10 smallere tværbånd, der på afstand er sværere at se.
Fuglen har tilsyneladende kort 7´ende finger, som en skrigeørn. Men ser man nærmere efter lader det til at netop denne fjer er i vækst, og når den er udvokset må den være en hel del længere end selv den længste finger hos Lille Skrigeørn.
Undersiden ser ret spraglet ud - dette ses hos en del immature Lille Skrigeørn, men en detalje forvirrer: hånddækfjerene ser ret udbredt hvide ud, med mørke pletter midt i. Dette passer for Steppeørn - Lille Skrigeørn har tit lysere baser af hånddækfjer og håndsvingfjer. Dette kan danne et lyst dobbeltkomma (men bemærk, at hvide hånddækfjer med pletter midt påogså kan give en lignende effekt!). At fuglen mangler tydeligt hvidt bånd gennem armen, som det ses hos >95% yngre Steppeørne, er naturligvis forvirrende. I denne henseende har man jo et legendarisk fortilfælde: "Monsteret fra Sillesjö" -en afvigende Steppeørn, der havde lignende Lille Skrigeørnedragtkarakterer, men som effektivt kunne bestemmes på det store næb og den lange klovnemundvig.
Fotoet viser dog ikke fuglen helt tilfredsstillende for at kunne afgøre næb og mundvig. På et andet foto,der ikke er uploaded, ser næbbet ret lille ud, og ingen synlig mundvig ses, men dette kan syldes både afstand og lysforhold.
Opsummeres de nævnet kendetegn antydes: Steppeørn. Fotos af fuglens overside findes på www.svalan.se, og her ses ret koldt brune dæk- og rygfjer samt et ret tydeligt hvidligt, brudt bånd gennem de store dækfjer. Dette er en klassisk steppeørnetegning; Små skrigeørne har normalt lysere dækfjer end ryg, og højst et smalt lyst bånd gennem store dækfjer.
Størrelse er kommmenteret. Meget små Steppeørne har tidligere voldt problemer,således en undsluppet fangenskabsfugl i Skagen i maj 1983. Det er velkendt, at Steppeørnen varierer en del i størrelse. De mindste fugle findes længst mod vest,mod øst bliver fuglene gradvis større. I Eilat har jeg set steppeørne kredse sammen, hvor den mindste fugl kun var 75% af de andre i størrelse.
Det er ikke første gang en Aquila skal igennem den bestemmelsesmæssige vridemaskine - og det bliver ejheller sidste. I øvrigt: at HK, der jo har stor erfaring med ørnene, allerede fra starten af mistænker Kejserørn kunne godt antyde, at fuglen ved førsteindtrykket afveg fra Lille Skrigeørn; når man ser Lille Skrigeørn er der som regel ikke de store problemer.
Jeg er enig med Klaus i at det er en "skrækørn" og kan fuldt tilslutte mig hans kommentarer med hensyn til at dragtkaraktererne både på over og undersidefotos peger i retning af Steppeørn. Som en af de observatører der så fuglen på Stevns kan jeg tilføje at jeg opfattede vingestillingen under kredsen som plan uden markant hængende hånd. Den virkede endvidere ret lille med et vingefang ikke meget større end de Røde Glenter den sås sammen med. Når dette er sagt skal det tilføjes at vi som TA har kommenteret i Dofbasen så fuglen uendeligt dårligt derfra hvor vi stod.
Det sidste billede af ørnen, Klaus skriver, om er nu up-loaded. For nemheds skyld kalder jeg den stadig Lille Skrige indtil videre. Der kan ses vingestilling under kreds, samt næbbets størrelse. Kunne være interessant om der findes billeder af fuglen fra Langeland (?)
Fuglen er også blevet diskuteret i det svenske på "Brevduvan" og "Svalans" billedgalleri. Fra sidstnævnte har jeg sakset nedenstående kommentar fra Dick Forsman:
"The bird is no doubt a 2nd cal yr Steppe Eagle! The barring of the inner primaries is too sparse for Lesser Spotted and the amount of white at the wingtips of these same feathers is too much for a Lesser Spot. Also the largely pale outer primary coverts on the underwing is a Steppe character. On the upperside (seen on the Swedish pictures) the pale wingbars in the coverts are too broad and white, in 2nd cal yr Lesser they are almost missing."
Mvh Rune
Det er jo dejligt at men stadig kan lære nyt.... Jeg må jo nok bede Natfulds redaktion omdøbe dyret til Steppeørn, da alt jo tyder på, at det er sådan en der luskede igennem.
Mvh en klogere Henrik
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.