Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


klik for at se i stor størrelse

Billede information:
Fugleart: Rødhals - (Erithacus rubecula) - European Robin
Fugleart (IOC): Rødhals (Erithacus rubecula) European Robin ssp. superbus - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: 4 hanner af Rødhals ssp. superbus gør kur til hun eller imponerer hinanden
Lokalitet: Tenerife, Spanien
Dato: 22. december 2007
Billede info: Desværre iso 800, 1/200 sek.
Der sås 4 hanner i denne sjove positur på relativt lidt plads, i det samme døde træ, mens en (tilsyneladende) hun hoppede rundt imellem dem og inspicerede. Har ikke selv set denne (gruppe)adfærd før, kommentarer ønskes.

Disse bejlende hanner tilhører ssp. superbus, som bl.a. har hvid øjenring, mere hvid underside (især ''''rene'''' flanker), og skulle kunne adskilles på lyd, vingeudformning – og nu også DNA (se mere om dette i det følgende). Tidlgere har Hollændere og Tysker forsøgt at give superbus artsstatus (fx Dutch Birding 2001 (23)3).


I en spænende artikel fra 2003 (Avian Science) gør Dietzen et al. rede for Rødhalsens kolonisering af de Kanariske øer fra Europa (muligvis i to separate indvandringsbølger) i relation til øernes geologiske alder, og efterfølgende differentiering (pga. genetisk isolation) i forskelle racer/underarter (ssp.) .

Dvs. at arten først ankom til Gran Canaria som er ældst (bortset fra de to ''''ørkenøer'''' Lanzarote og Fuerteventura hvor arten ikke findes), og derefter spredtes i en række ekspansioner (og muligvis genindvandringer, fx på Tenerife). Dette understøttes til dels af vingeudformning og –mål fra ca. 65 indfangede fugle, men især af forskelle i DNA''''et fra disse fugle.

Fuglene på de vestlige øer (El Hiero, La Palma og La Gomera) mener de stammer fra en nyere indvandringsbølge fra Europa. De finder derfor ikke grundlag for racen ssp. microrhyncos, men mener at de tilhører nominatformen ssp. rubecula.

På Tenerife finder de grundlag for at opretholde ssp. superbus.

Til gengæld finder de grundlag for en basal placering af rødhalsene fra Gran Canaria (DNA), og foreslår på grundlag af dette en ny underart ssp. marionae.
Billede opsætning: Canon EOS 400D + 300/4 IS + 1.4 X
Fotograf: Mikkel Høegh Post, Danmark
Uploadet den: 4. januar 2008
Hits: Billedet har været vist 1833 gange.
DK List Ranking: Set af 1182 ud af totalt 1449 personer!Kommentarer:

Der er ingen kommentarer foreløbig!

Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.126 sek.
til toppen