Startside Leica Noctivid - ny kikkert fra Leica I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 


Modtag Roadrunner - læs mere herGalleriet

Billede:


Billede information:
Fugleart: Sortstrubet Lom - (Gavia arctica) - Black-throated Loon
Fugleart (IOC): Sortstrubet Lom (Gavia arctica) Black-throated Loon - species factsheet
Stemme: Stemmer findes her (eksternt link).
Titel / info: vinterdragt
Lokalitet: Ljungen, Falsterbo, Skåne, Sverige
Dato: 18. november 2006
Billede info: Sortstrubet Lom eller Islom??? Meningerne er delte.
Denne lom trak mod syd ved Ljungen i Falsterbo 18.11. Fuglen forekom stor og tungmavet, og jeg koncentrerede energien om at fotografere fuglen.
Den ser meget stornæbbet ud og har tyk mave. Der er ret meget lyst omkring øjnene, hvilket kunne antyde Islom. Imidlertid er hovedtegningerne i øvrigt ikke helt klassiske, således mangler lys kile foran halsring, ligesom armhulerne ser utegnede ud. Dette antyder måske en meget stor Sortstrubet Lom.
Jeg har fået flere dygtige til at kommentere, og der er "split decisions". Derfor lægges den ud i håbet om uddybende kommentarer fra Netfugls dygtige læsere.
Billede opsætning: Canon EOS20D, 300 mm. tele og 1.4 x converter
Fotograf: Klaus Malling Olsen, Danmark
Del af temaet: Tvivl om bestemmelsen?
Uploadet den: 21. november 2006
Hits: Billedet har været vist 3604 gange.
DK List Ranking: Set af 836 ud af totalt 1426 personer!Kommentarer:

Palle Jensen skriver tirsdag 21. november 2006 kl. 19.04
Jeg ville sætte et kryds ved sortstrubet.Hvid underside på halsen og overgang til den mørke overside ret skarp uden antydning af krave.Hanner af sortstrubet kan blive meget store,og have et meget kraftigt næb.Har selv vejet et kræ på over 3200 gram,(hvor islom vejer fra ca 2500 til 4500)


Palle Ambech Frænde Rasmussen skriver tirsdag 21. november 2006 kl. 20.06
Efter min mening er den flyvende Falsterbo-lom helt klart en Sortstrubet Lom. I alle dragter har Islom mørke tegninger på axillarerne, og ofte også tydelige mørke tegninger på de store undervingedækfjer. Falsterbofuglen har helt rene hvide undervinger. Det er typisk for Sortstrubet Lom, idet det forekommer hos ca. 90% af fuglene. Dog har de amerikanske Sortstrubede Lommer tegninger på undervingerne som svarer til Islom.
Desuden peger den manglende halsboa på Falsterbofuglen ligeledes på Sortstrubet Lom, og jeg syntes hals-hoved-næb fremtræder som hos en Sortstrubet Lom. Endelig syntes jeg ikke den er stormavet nok, idet der mangler lidt hængebug med tyngdepunktet langt tilbage på kroppen.
Desuden er det kun fødderne der er fri af halen, og der fremræder derfor ikke et indtryk af klumpfødder, som oftest ses hos Islom (og Hvidnæbbet Lom).


Klaus Malling Olsen skriver tirsdag 21. november 2006 kl. 23.36
Jeg takker for kommentarerne til lommen. Bestemmelse af små Islommer og stor Sortstrubet Lom er blandt de mere tricky indenfor lom-bestemmelsen. Nåf gulen så skærer skråt ind over os i en vis højde bliver indtrykkene jo ikke de samme som under konventionel havobs. Og som nævnt koncentrerede jeg mig om at dokumentere bæstet mens tid var.
Man kan hele tiden lære nyt. Det store næb og de udbredte lyse felter omkring øjnene gjorde indtrykker islom-agtigt, og ikke mindst tegningen omkring øjnene kan åbentbart variere mere hos sortstrubet Lom end man almindeligvis antager. Se også foto fra Gedser 24.3 2006 - her kan man få lidt af de samme indtryk.


Nis Lundmark Jensen skriver onsdag 22. november 2006 kl. 09.02
Hej,

Blot som supplement til problematikken vedr. små Islommer og store Sortstrubede:

For et par uger siden blev der set og fotograferet en lille 1k Islom ved Helikopterplattan, Malmö hamn. Der er lagt 3 billeder ud på http://www.skof.se/ af fuglen (søg under "Fotogalleri", og søg "Svartnäbbad Islom") , og under det miderste er nogle gode bestemmelseskommenterarer fra David Erterius.

Vh
9s


Palle Ambech Frænde Rasmussen skriver onsdag 22. november 2006 kl. 10.39
Har nu kigget på fotos af Islommen fra Malmø Havn. Det skulle åbenbart have drejet sig om en lille Islom, men alligevel fremtræder der flere typiske Islom-karakterer: fremtrædende halsboa, hængemave med tyngdepunktet langt tilbage på kroppen, mere end fødderne er fri af halen samt ikke mindst mørke tegninger på axillarerne, og det var jo netop alle disse karakterer som Falstebofuglen ikke fremviste.


Bo Tureby skriver onsdag 22. november 2006 kl. 17.28
Er der ikke også noget med, at Islom som regel flyver med åbent næb ? Selv om det måske ikke er decideret artsbestemmende....så dog ofte forekommende.


Klaus Malling Olsen skriver onsdag 22. november 2006 kl. 17.46
Islommernes flyven med åbent næb er en usikker karakter, da Sortstrubet Lom også gør det regelmæssigt. Se f.ekd.foto fra Öland i juli.
De fleste store lommer ved skagen om foråret har trukket med åbent næb - ofte med karakteristisk hængende undernæb. Da dette er set i højtryksvejr med varmefremstød kan man gætte på, om lommerne hyberventilerer i varmen - trækkende Islommer i USA (sept.-okt. og vinter) og Hvidnæbbede Lommer i Nordnorge (maj) har ikke haft den særegne vane. Hos Sortstrubet Lom har jeg især set det om sommeren.Nye kommentarer til dette billede er ikke muligt.Bemærk: at alle billeder har copyright og må ikke anvendes uden accept fra den respektive fotograf.til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.046 sek.
til toppen