Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0


Nordjyllands Fugle 2011

Rørvig Fuglestation - hent rapporten for 2011 her

Nyheder

Nye rekorder i 2013?

Artiklen er tilføjet af MBH mandag 31. december 2012 kl. 16.44. Læst 5787 gange
Med et nyt års komme nulstilles fugleåret for alle de ornitologer, der ynder at krydre det daglige fuglekiggeri inden for kalenderåret med lidt konkurrence mod enten sig selv eller andre.

2013 bliver ingen undtagelse, men hvilke rekorder er det, som man ”skal” slå, hvis man nu ønsker at give sig i kast med det? Herunder nævnes tre af de potentielle rekorder.

Januararter
Der er ingen tvivl om, at antallet af arter set i januar er en af de konkurrencer som mange fører enten med/mod sig selv eller andre. Men hvad er rekorden for antallet af arter set i januar? Hvem har set flest arter i januar?

I 2012 var januarrekorden på 165 arter (166 med Mandarinand), men er der nogen, der har en højere januartotal end dette? Januar 2012 rekorden blev hjulpet godt på vej af invasionsarter som Spurveugle og Hvidvinget Korsnæb. Dertil overvintrende sjældenheder som Nonnestenpikker og Storpiber. Af andre SU-arter på listen var Topskarv og Gråvinget Måge. Dertil andre semisjældne arter som Rødhalset Gås, Bjergpiber, Rødhovedet And, Thorshane, Sølvhejre, Sorthovedet Måge og Hvidvinget Måge og gode januararter som Mudderklire, Skestork, Hvid Vipstjert, Munk og Stor Præstekrave.
Men hvad siger brugere. Hvad er januarrekorden?

Først til 200 arter
Udover januararterne, så er der konkurrencen om først at se 200 arter i kalenderåret. En konkurrence som Rasmus Strack opfandt i 2009 og hvor han i mange år selv havde rekorden, da han nåede 200 arter i april efter mere præcist 106 dage, 9 timer og ti minutter. Et målbevidst forsøg på at slå denne rekord gjorde dog, at de 200 arter i 2012 blev nået den 29. marts (27. marts, hvis Mandarinand tælles med). Denne rekord blev nået med SU arter som Amerikansk Sortand, Jagtfalk, Gråvinget Måge, Topskarv, Spurveugle og Nonnestenpikker. Dertil Dværggås, Rødhalset Gås, Amerikansk Krikand, Thorshane, Sorthovedet Måge, Kaspisk Måge, Middelhavssølvmåge, Hvidvinget Måge, Storpiber, Rødtoppet Fuglekonge samt 8 uglearter. Det er en rekord, der godt kan slås, men det kræver held og en hel del kilometer i en bil og tilmeld måske efter nogle meget almindelige arter, der 1 måned senere findes overalt i kongeriget.

Årsarter
Årsarterne er nok den mest fashionable rekord at have og en rekord, der kræver held, god placeringsevne mange timer i felten og ligeledes mange kilometer på landevejen. Som det er nu, så er rekorden sat i 2011. Den er på 309 arter og tilhører Freddy S. Hansen. Freddy S. Hansen er af mange blandt andet kendt for at være den, der har haft flest årsarter gennem flere år. Rekorden, eller kampen om den, medførte lidt polemik her på Netfugl, men indeholder intet mindre end imponerende 30 SU arter. Som det fremgår af rekorden, så krævede det ture til Bornholm, Anholt, Skagen, Blåvand, Frøslev, Spodsbjerg og Hejrede Sø. Der er således næsten ingen afkroge af DK, som ikke blev besøgt.

Rekorden har været tæt på at blive slået i 2012, da Jørgen Hulbæk Christiansen har nået 304 arter. Dette er nået med 26 SU-arter og ture efter Manchurernattergal, Olivenskovdrossel, Amerikansk Pibeand, Slørugle, Perleugle, Sortstrubet Drossel, Amerikansk Hjejle, Sibirisk Hjejle, Prærieløber og Hvidskægget Terne for blot at nævne nogle viser, at rekorden på 309 er til at slå, for den der har tiden, lysten og midlerne til at gå helhjertet efter forsøget.


Hermed er bolden givet op til 2013. Der er noget at give sig til i årets første måned, de tre første måneder og hele året.

God fornøjelse og godt nytår!

Artiklen er senest opdateret: mandag 31. december 2012 kl. 16.57

Kommentarer:

Freddy S. Hansen skriver mandag 31. december 2012 kl. 17.34
Jeps intet er umuligt, og Jørgen altså Hulbæk er nok en af dem som har store muligheder for at slå de 309, han er jo mega aktiv, og er at finde overalt i landet : - ))))og er ude altid næsten.
For at animere til at slå rekorden, så udlover jeg hermed 12 flasker af mine hæderlige vine til den som når over 309 arter i 2013, god fornøjelse og jagt på årsarterne, for god ordens skyld så deltager jeg ikke selv : - ))))


Lars Tom-Petersen skriver onsdag 2. januar 2013 kl. 20.04
Hej Morten og Freddy.

Ja, der er nok at gå i gang med og nu også noget at kæmpe for!

I opsummeringen af januar 2012-sjældenhederne glemte du lige den nok mest sjældne forekomst - nemlig Danmarks første overvintrende rødstjert ved Sødringholm Strand d. 14.-22.1.

Bedste hilsner
Lars


Jesper Leegaard skriver onsdag 2. januar 2013 kl. 20.06
Hej

Der er nogle forskellige lister på netfugl, men jeg kunne godt tænke mig en "matrikel-arts liste".

Er der andre der har det "behov".

Venlig hilsen

Jesper


Per Rasmussen skriver onsdag 2. januar 2013 kl. 21.08
Matrikel-arts liste. Ja tak :-)


Jørgen Hulbæk Christiansen skriver torsdag 3. januar 2013 kl. 06.40
Hej
Kan se at jeg er kommet i "avisen".Der er et par småfejl i Mortens artikel.
1 : Der skal nok stå - 26 årsarter "uden" ture efter bla bla.
2 : Jeg så/hørte både Slørugle og Perleugle i 2012, men observationerne er hemmelig holdt på dofbasen.
mvh
Jørgen


Jens Gulseth Wessberg skriver torsdag 3. januar 2013 kl. 09.13
Jeg synes (og måske andre med mig) det ku være sjovt hvis årsarterne kunne krydses af fra dag 1, altså 1. januar.
Uden overhovedet at ha forstand på de ting, kunne jeg forestille mig at man kunne arrangere det på forhånd, så listen automatisk blev udløst/lagt på Netfugl kl. 00.00 d. 1. januar.
Så behøvede de ellers meget kompetente, men i dette tilfælde måske lidt stakkels tømmermændsprægede Netfugls-ansvarlige, ikke skulle bakse med det 1. Nytårsdag :-)
Peace and love (and competition for fun :-) til alle i det nye år!


Jens Gulseth Wessberg skriver torsdag 3. januar 2013 kl. 09.31
Har først lige nu (d. 3.1.) opdaget at den nye årsliste jo - lissom sidste år - ligger under "Alle artslister". Og det har den måske gjort lige fra d. 1.1....
Peace and love and open eyes (især til mig selv :-)


Jesper Leegaard skriver søndag 6. januar 2013 kl. 10.09
Hej igen

Tak for din tilslutning Per, men det ser ikke ud til at der er det store behov, for en sådan liste. Så vi 2 må klare os selv.

Venlig hilsen

Jesper


Freddy S. Hansen skriver tirsdag 8. januar 2013 kl. 13.35
Kanon Anton Herrig Liebermann,godt gået af dig at du pr. dags dato ligger nr. 1 på årsartslisten : - ))))


Troels Leuenhagen Petersen skriver tirsdag 8. januar 2013 kl. 19.58
Nå for dælen - godt gået!

Man ser det for sig: inden længe må efterlønnerne se sig overhalet af Anton, som på sin Puch Maxi ræser DK rundt og hakker i hundredevis af årsarter af... Herligt!


Morten Bentzon Hansen skriver mandag 4. november 2013 kl. 17.47

Med 2 måneder igen begynder Jørgen Hulbæk Christiansen at nærme sig rekorden for årsarter.

De indtil videre 308 indtastede arter i DOFbasen ses her, om end det nok ikke er dem alle, der er lige spontane.


Freddy S. Hansen skriver mandag 4. november 2013 kl. 18.19
Godt nok spændende, og det skulle virkeligt glæde mig at kunne sende 12 flasker til multiaktive Jørgen. Håber at han når det.
Lige for god ordensskyld så forudsætter de 12 flasker naturligvis at listen lægges på netfugl og at det er krydsbare fugle i henhold til netfugls regler : - )))
Pøj pøj til Jørgen.
Nye kommentarer til denne nyhed er ikke muligt.
til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.043 sek.
til toppen