Startside   I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
Artslister
Netfugl v. 2.0
Ecuador 5. januar 2011 Foto: Anders Bacher Nielsen


Håndbog update

Klaus Malling Olsen

BRUNSISKEN (LILLE GRÅSISKEN) Carduelis cabaret

Længde 11.5-13 cm.

Bestemmelse Ligner en lille, mørk Gråsisken (for generel beskrivelse af Gråsisken, se Håndbogen s. 774-775). I forhold til Gråsisken er oversiden varmere brun, altid med tætte, mørke striber på overgumpen (hvis grundfarve tit er gulbrun). Brystet er varmt gulbrunt i kontrast til hvid mave; som hos gråsisken er undergumpen forsynet med lange og brede, mørke skaftestriber. Har gulbrune vingebånd, der medvirker til en mere ensfarvet vinge end hos Gråsisken. Desuden er ansigtet mørkere med varmt brun kind, mørk pande og ofte mørkere vinrød pandeplet. Bliver ved slid (sensommer) mere gråtonede. Vinge 67-73.5 cm.

Denne tekst erstatter omtale af Lille Gråsisken under gografisk variation, side 775

Taksonomi For nyligt officielt udskild fra Gråsisken som egen art.

Stemme Kald tit mere spurveagtige, knapt så agressivt maskingeværagtige, men mere snurrende end hos Gråsisken.

Forekomst/biotop Yngler I C Europa mod nord til Sydnorge og Sydsverige. I Danmark hyppigst i ret lave bevoksninger af fyrreskov nær kysten, men især i Jylland også i bland- og birkeskov samt i udkanten af byer. Indvandret i nyere tid, i Østdanmark fra først i 1970’erne. De fleste er trækfugle, der ankommer i april og trækker bort i oktober, men i visse år ses en del overvintrende. Stor bestandsfremgang i 1990’erne.

Kilder: BOURC officiel meddelelse aug. 2000; M.J. Grell: Fuglenes Danmark 1998, Svensson, Identification Guide to European Passerines 1992. Egne observationer Sydskandinavien, bl.a. indfangne ved Falsterbo om efteråret.
 

til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.021 sek.
til toppen