Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Naturnyt -> Snog - ny art for Rømø

Forfatter Indlæg
Alex Sand Frich
postet: 3. august 2006 kl. 13:41  emne: Snog - ny art for Rømø 
Jeg tillader mig hermed på denne fugleside, at henlede fuglefolkets opmærksomhed på en bunke plantemateriale hvor jeg den 2. august 2006 fandt en ca. 50 cm lang Snog i håb om at andre kan bekræfte fundet og eventuelt dokumentere det med foto.

Fundet blev gjort ved middagstid på Rømø nærmere bestemt Lakolk Klitsø på en ikke særlig typisk biotop for arten. Overraskelsen over at se en Snog på Rømø var meget stor da jeg var ret sikker på at arten ikke skulle kunne findes på Rømø. Dette har jeg efterfølgende fået bekræftet på Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside.

Stedet findes ret let. På stranden ret vest for den store nu temmelig tørre klitsø er der et sted, som tidligere have karakter af en ”holdeplads” i den yderste lave klit. Holdepladsen er efterhånden ved at være føget til med sand, men er dog stadig erkendelig. Det er typisk derfra fuglefolk går ind til den store Klitsø fra strandsiden. Fra holdepladsen følges sandstien mod øst mod klitsøen og efter måske blot 20 meter i de yderste og helt lave klitter findes på sydsiden og helt op ad stien en mindre bunke ca. 2 x 3 meter plantemateriale iblandet lidt tykt tovværk. Snog fandtes der og søgt skjul i bunken.

Hvordan Snogen er havnet på Rømø er vel ikke til at sige, men den atypiske biotop har dog givet mig den tanke, at den måske er ”faldet” ud fra et hulrum på en af de mange store biler som kører på stranden.

Vil du kigge efter dyret, men er i tvivl om hvor stedet er, er du velkommen til at kontakte mig på tlf. 2628 0390.

Venlig hilsen
Alex Sand Frich
Tip moderator
Klaus Bertram Fries
postet: 3. august 2006 kl. 19:45  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Hej Alex,

Jeg har ved to lejligheder set Snog på Rømø. Første gang var i 1998, hvor jeg sammen med Søren Nygaard så et eksemplar ved Stormengene. Anden gang var sidste sommer, hvor jeg sammen med Mette K. Due så et ret stort individ lidt nord for Lakolk Sø ved Gl. Skinnevej. Vi fandt en ham i samme størrelse tæt ved. Denne ham har jeg liggende et sted i gemmerne. Desuden har jeg fundet en slangeham ved Lådbjerg central på øen for nogle år siden uden dog at artbestemme den.

Ved en lignende diskussion på fugleognatur.dk i 2004 om forkomst af Hugorm på Rømø, kommenterde jeg, at jeg havde set Snog på øen. Reaktionen udeblev og derfor regnede jeg med at det nok ikke var noget særligt. Diskussionene kan ses her http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?Messa...

Med de få observationer taget i betragning, må Snog under alle omstændigheder ikke være særlig almindelig på Rømø, men måske der kommer flere frem nu, hvor du har bragt emnet på banen.

Mvh.
Klaus
Tip moderator
Tau Rasmussen
postet: 3. august 2006 kl. 20:56  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Hej Alex. Jeg så en snog ved Lakolk klitsø i.frb.m. vadehavstræf 2005. Den solede sig tidligt om morgenen på bredden af den "kanal" der går fra "P-pladsen"/klitsøen mod syd.
Kh. Tau.
Tip moderator
Alex Sand Frich
postet: 3. august 2006 kl. 21:24  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Hej Klaus og Tau,
tusind tak fordi i tog tråden op og bekræftede at der findes snog på Rømø. Nu har jeg det helt fint med at jeg ikke fik dokumenteret kræet bedre.

Er der mon en eller anden netfugllæser som kender en som kender en, der har set snog på Rømø før 1998?

Bedste hilsner
Alex
Tip moderator
Knud N. Flensted
postet: 4. august 2006 kl. 22:40  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Jeg har modtaget denne kommentar fra Henrik Bringsøe, Nordisk Herpetologisk Forening:

Hej Knud.

Interessant! Jeg har ikke tidligere set denne tråd + tråden fra Fugle og Natur, og jeg anede ikke, at snogen er blevet registreret fra Rømø, og endda flere gange!

På Rømø er der jo en del padder, som snogene kan leve af. Men når det nu er så sjældent eller tilfældigt, at der konstateres snoge på Rømø, så forestiller jeg mig, at det måske kunne dreje sig om enkeltindivider, der har bevæget sig fra fastlandet ud til Rømø.

Vi ved, at snoge kan finde på at bevæge sig i hav. På nogle små øer ved Gotland lever der snoge, Natrix natrix, og på disse småøer lever ingen padder. Derimod ser man snoge på det lave vand i havet omkring småøer jage småfisk! Spøgefuldt kan de kaldes Europas havslanger!

...

Venligst
Henrik
Tip moderator
Alex Sand Frich
postet: 18. maj 2009 kl. 17:40  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Til interesserede:
Så er der set snog på Rømø ved Lakolk Klitsø igen. Denne gang har Per Poulsen fotograferet en 90 cm lang snog ved Klitsøen. Så mon ikke det kan tænkes at der er en lille bestand?
Tip moderator
Jørgen Munck
postet: 23. maj 2009 kl. 17:48  emne: Re: Snog - ny art for Rømø 
Den 21/5 så Henrik Bøhmer og undertegnede en Snog som svømmede i en strandsø inden Klitsøen. Har iøvrigt set Snog på stranden nogle år tidligere.
Mvh.
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.077 sek.
til toppen