Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Naturnyt -> Orkidé-tyve på spil

Forfatter Indlæg
Allan Haagensen
postet: 19. maj 2012 kl. 11:07  emne: Orkidé-tyve på spil 
13. maj 2012 Bjergene, Vestsjælland:
Hylde-Gøgeurt 4 opgravninghuller.

18. maj 2012 Allindelille Fredskov, Midtsjælland:
Flueblomst 5 opgravningshuller (3 det ene sted + 2 det andet sted). Opgravningsteknikken er forskellig de to steder, og det må derfor dreje sig om to forskellige personer. Det tredje sted er de 3 planter (1 med knopper + 2 vegetative) blevet stampet på, så knopstanden er knækket helt over. Der kommer derfor ingen blomster på det vigtige tredje sted i år.
Totalen i år er ny rekord med 107 eksemplarer, men ville have været 115 ex., hvis orkidétyve ikke havde været på spil, samt 3 ex. ikke var blevet spist af snegle. Optælling foretaget sammen med Jimmy Lassen.

Hold øje med Orkidétyve derude!
Den slags findes desværre stadigvæk, og det endda selv om det er muligt at købe planterne på internettet!

Hilsen
Allan
Tip moderator
Rene Christensen
postet: 19. maj 2012 kl. 13:16  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
De kan være gravet op med salg for øje
Tip moderator
Allan Haagensen
postet: 19. maj 2012 kl. 17:57  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Det er muligt, men mon så ikke der ville have været gravet mere systematisk.

Planterne på nettet kan købes i England med Cites-certifikat.
Tip moderator
Henning Pedersen
postet: 21. maj 2012 kl. 17:17  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Tja! Da plantetyve næppe bruger penge på at købe over nettet, er det jo meget nemmere at hente dem ude i naturen i DK.

På F&N har der været en del debat om sagen og for nu at være rigtig rigtig smarte, har DN markeret samtlige flueblomster i Allindelille Skov med bambusstokke, så de er meget nemmere at finde.

Og sandelig, midt i al forargelsen, arrangerer DN nu (i begyndelsen af juni) tur med alt hvad der kan krybe og gå. Hvortil? Turen går til Allindelille Skov for at vise alle der overhovedet gider møde op, disse smukke orkideer.

Jeg synes det er helt hul i hovedet, men hva´, det bliver jo nemmere for evt. tyve at vende tilbage og grave op! Det har intet med beskyttelse at gøre.

Kunne man forestille sig, at DOF arrangerede ture til sårbare ynglende arter som Perleugle, Sort Stork, Havørn, Vandrefalk m.fl.? Næppe.

mvh./HP
Tip moderator
Allan Haagensen
postet: 21. maj 2012 kl. 17:54  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Samtlige FLueblomst er ikke markeret med pinde (Det er ikke bambus) med rød maling i toppen. Det er kun det ene af tre steder, hvor de er markeret. Og det er fordi, at valget stod mellem pest eller kolera. Pesten kan være at orkidétyve får let spil, og kolera kunne være at samtlige orkidéer blev trådt ned, hvis pindene ikke var der. Det blev de stort set allesammen tidligere. Det tredje sted er de desværre blevet trampet ned i år. Jimmy Lassen nåede ikke at få bur over dem!

Valget står også mellem oplysning eller hemmeligholdelse, og i langt de fleste tilfælde er oplysning, det bedste langt hen af vejen. Brådne kar er der desværre i alle lejre, men jo flere der kan holde øje med de sjældne ting, des vanskeligere bliver det for brådne kar.

Fik lige en telefonsamtale, hvor der er i Fugleværnfondens reservat i Hyllekrog, er set to mænd, hvor den ene havde et redskab med håndtag, som måske kunne bruges til at grave op med. Det vides ikke med sikkerhed, og nummerpladen blev desværre heller ikke set. Under samme samtale blev det nævnt, at en anden havde set to mænd i Søholdt Storskov med lige så mistænkelig adfærd.

Man kunne faktisk godt forestille sig DOF arrangerer ture til sjældne ynglefugle med dertil hørende oplysning bl.a. omkring at holde afstand til de ynglende fugle, så de ikke forstyrres.

Konklusionen kunne være: Jo flere til at holde øje, des større chance for glade mennesker, der ønsker at beskytte sårbar natur.
Tip moderator
erik ehmsen
postet: 4. juni 2012 kl. 20:46  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Der findes sælgere der graver op!
havde en eng med over 200 huller for et par år siden, det gik ud over majgøgeurter. Så her var det med profit for øje!
mojn Erik Ehmsen
Tip moderator
Allan Haagensen
postet: 5. juni 2012 kl. 1:09  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Det er sørgeligt at sådanne individer findes. Det skete også for et par år siden på Køge Sydstrand, hvor der var blevet masse-opgravet af Baltisk Gøgeurt (Dactylorhiza majalis subsp. baltica). Værdien af disse er vel blevet formidsket efter DNA undersøgelser af planterne her, viste sig at være noget andet end Baltisk Gøgeurt, nemlig Ringplettet Gøgeurt (Dactylorhiza majalis subsp. integrata var. junialis)(Internationalt er det videnskabelige navn også Dactylorhiza praetermissa subsp. junialis).
Tip moderator
erik overlund
postet: 5. juni 2012 kl. 12:42  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
http://nordjyske.dk/nyheder/risikerer-faengselsstraf-fo...
Tip moderator
Jan Lindgaard Rasmussen
postet: 5. juni 2012 kl. 17:03  emne: Re: Orkidé-tyve på spil 
Jammerligt ud over alle grænser! Jeg har netop været en tur i Allindelille og Store Bøgeskov, og var glad for dagens oplevelser, da jeg i 16-radioavisen hørte om det. Er video-overvågning en mulighed? Det virker ikke så kompliceret ved diverse rovfugle- og uglereder, men relevant fx ved frueskoene, og måske flueblomsterne.

VH Jan.
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.118 sek.
til toppen