Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Fugle og ornitologi -> Sorthovedet Måge

Forfatter Indlæg
Lars Hansen
postet: 5. marts 2007 kl. 13:16  emne: Sorthovedet Måge 
Sorthovedet Måge ankommer i disse dage til sine danske ynglepladser. Gennem den sidste uges tid er der observeret fugle flere steder i den sydlige del af landet. Også Hættemåge er begyndt at etablere kolonier.
Sidste år blev der fundet 19 par Sorthovedet Måge og i forhold til året før steg bestanden hele 170 %. Der er derfor håb om endnu flere ynglepar i år. I 2006 blev mange af parrene fundet i kolonier af Stormmåge, hvilket tidligere kun er sket helt undtagelsesvist.
I en Stormmågekoloni kan Sorthovedet Måge forholdsvist let spottes, mens de i Hættemågekolonier kan være noget sværere at finde.
Her i starten af sæsonen kan et godt kneb være at observere kolonien før solopgang, da fuglene tilsyneladende forlader kolonien meget tidligt for at tage på (dags)lange fourageringstogter.
Sorthovedet Måge er en DATSY-art, som jeg er artskoordinator for. I lighed med tidligere år vil jeg forsøge at få hele den danske bestand optalt og hertil har jeg brug for al den hjælp, jeg kan få.
Hvis du observerer Sorthovedet Måge - også uden for kolonier - vil jeg meget gerne modtage en hilsen fra sig. Som tak skal du få en samlet rapport efter ynglesæsonen.
De danske fugle menes at overvintre i NW-Europa og her er der vinteren igennem foretaget intensive aflæsninger af ringe. Flere af de danske ynglefugle er ringmærket og sidste år blev næsten alle unger desuden forsynet med en farvering.
Hvor det er muligt, vil jeg derfor opfordre folk til at kigge godt efter, om fuglene er ringmærket og, hvis muligt, naturligvis forsøge at aflæse nummeret, evt. tage nogle fotos.
Alle iagttagelser kan lægges ind på DOF-basen eller sendes til mig direkte på e-mail lah@hansen.mail.dk
På forhånd tak til alle kommende observatører.
Med venlig hilsen
Lars Hansen
Tip moderator
Bjarne Nielsen
postet: 14. marts 2007 kl. 0:22  emne: Re: Sorthovedet Måge 
Hej Lars

Igår d. 13. marts observerede jeg et stk. Sorthovedet måge på øen Katholm ud for Als.
Det var et meget velkomment gensyn med arten, som jeg oprindeligt opdagede på øen i 1994.

Bortset fra året efter, 1995, blev arten set årligt indtil og med 2004.
I 2005 og 2006 blev den ikke observeret, og jeg havde sådan set affundet mig med, at landets mest trofaste Sorthovedet måge var forsvundet fra "sin lokalitet". Derfor blev jeg yderst glædeligt overrasket, da jeg igår opdagede den sorte hætte midt i Stormmåge-kolonien på nøjagtig samme sted, som den indtog i de tidligere år.
Jeg kan ikke med sikkerhed sige, om mågen er adult eller yngre, evt. 3K, da jeg det meste af tiden kun så ryg og hoved af fuglen.

Muligvis var der også en juv. fugl på øen. På et tidspunkt gik en fugl uden hætte ned ved siden af den gamle og "snakkede" lidt med den, inden den fløj lidt bort og gik ned i en lille lavning i tangen. Pga. modlys kunne jeg ikke se fuglens dragt særlig godt, men tidligere år har ingen af Stormmågerne forsøgt tilnærmelser mod den Sorthovedet, tværtimod er den blevet jaget bort hver gang, den har forsøgt at nærme sig dem.

I nærmeste fremtid vil fuglen/-e blive checket, så vi kan få fuldstændigt styr på antal, alder og deslige.

Med venlig hilsen
Bjarne Nielsen
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.189 sek.
til toppen