Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Danske fuglenavne -> Grønlandsk Stenpikker ?

Forfatter Indlæg
Torben Back Sørensen
postet: 29. januar 2011 kl. 13:40  emne: Grønlandsk Stenpikker ? 
I en fuglebog fra Orkney stødte jeg på navnet ” Greenland Wheatear” og har forsøgt at finde frem til det korrekte danske navn bl.a. via denne udmærkede side.

http://www.eurobirding.com/birdnames/birdnametranslator...

Grønlandsk Stenpikker burde være det mest nærliggende (logiske) og det fandt jeg også frem til i Fugle i Felten (FiF) side 264. Herefter ville jeg så krydschekke i bogen ”Danske navne på alverdens fugle” men her kommer jeg i tvivl.

Går man ind i Stikordsregisteret findes ”Stenpikker” ikke med, men da den i FiF står opført under ”Drosler” prøver jeg så under ”Drosler”, men heller ikke held med dette. Så tilbage i FiF for at finde dens videnskabelige navn ( Oenanthe) og der var gevinst med reference til side 254. Her står en række ”stenpikkere” opført, men de er opført under ”Jordsangere og fluesnappere” hvilket der helt sikkert er korrekt.

Jeg fandt omsider navnet ”Grønlandsk Stenpikker” men den har det engelske navn ”Northern Wheatear” hvilket er det samme som ”(alm.) Stenpikker” ( Oenanthe oenanthe). Der er dog en Asterix (*) efter Oenanthe (o.) leucorhoa, som jeg kan forstå muligvis vil betyde at den (måske) står for at blive ophøjet til en art, eller er det forkert forstået, men i givet fald den skulle blive det, hvilke kriterier bestemmer man det ud fra ?

Det er dejligt at have et opslagværk, men hvad angår brug af bogen ”Danske navne på alverdens fugle” som en hurtig reference / opslagsværk er den for mig som bruger en smule ”tung” og langsommelig at arbejde med og umiddelbar ikke helt bruger logisk opbygget. Et stikordsregister burde være en ”quick reference” mere eller mindre. Nu f.eks. med ”Drosler” i stikordsregisteret, hvor der kun refereres til side 254, findes der også en del andre drosler men de er opført under f.eks. ”Timalier og Papegøjenæb” side 230/31. Hvorfor er de enten ikke samlet under ”Drosler” eller også, hvorfor er der dog ikke bare en sidereference i stikordsregister når man ser under ”Drosler” som nu f.eks. ”Sangere”, ”Spurve”, ”Spætter” og mange andre.


Hvorfor kan en Stenpikker ikke være opført når f.eks. en Bærpikker og Blomsterpikker står opført ?
At ”Stenpikker” eller ”Pikkere” ikke er opført i Stikordsregister med sidereference forstår jeg heller ikke når man kan slå op under f.eks. ”Klyder” – ” Avocets” – ”Chaadriiformes” og det tilmed, at der kun findes den ene art, hvorimod antal af Stenpikkere er langt flere.

Summa summarum: Når jeg nu en dag står på Orkney og den "lokale" der står ved siden af siger: ”That´s a Greenland Wheatear” - hvilken betegnelse skal jeg så give den på dansk ?

På forhånd tak.

Mvh,
Torben B. SørensenTip moderator
Knud N. Flensted
postet: 29. januar 2011 kl. 23:28  emne: Re: Grønlandsk Stenpikker ? 
Det er den grønlandske underart af Almindelig Stenpikker, der refereres til. Den kaldes på dansk oftest blot Grønlandsk Stenpikker, og på latin Oenanthe oenanthe leucorhoa.
Tip moderator
Gorm Vognsen Jensen
postet: 30. januar 2011 kl. 16:24  emne: Re: Grønlandsk Stenpikker ? 
Det er nemmere at søge i den elektroniske udgave, som du kan finde på navneudvalgets side.
Tip moderator
Torben Back Sørensen
postet: 7. februar 2011 kl. 21:10  emne: Re: Grønlandsk Stenpikker ? 
Tak for svarene, og jeg skal beklage, at jeg åbenbart må have glemt at krydse af i feltet med ønske om e- mail svar – derfor mit sene svar.

Jeg er i mellemtiden blevet gjort opmærksom på følgende links og hvoraf det fremgår, at ikke alle er helt enige om hvad der er hvad og at det åbenbart ikke er helt let at skelne mellem de to arter (typer). Som en skriver burde den endog måske have betegnelsen ”Grønlands – Islands Stenpikker”. Hvorom alting er, håber jeg at møde lokale ”kendere” på Orkney, når tid kommer.

Bedste hilsner,
Torben

http://www.surfbirds.com/forum/showthread.php?t=5771...

http://www.birdforum.net/showthread.php?t=151656
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.141 sek.
til toppen