Startside I samarbejde med DOF
Home
DK obs.
VP obs.
Nyheder 
DK listen
Forum
Galleriet
 Artslister 

Netfugl.dk Forum

Netfugl.dk Forum -> Dansk Ornitologisk Forening (DOF) -> Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?

Forfatter Indlæg
Nikolaj noel christensen
postet: 28. maj 2011 kl. 18:18  emne: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Hej Allesammen

Nu har jeg efterhånden været medlem af dof ungdom i en årrække og jeg kan faktisk ikke huske helt bestemt hvor længe, men spørgsmålet om hvordan DOF kan hjælpe den unge del af foreningen dukker konstant op som en tsunami hver gang jeg befinder blandt feltens elite enten ved et twitch eller blot møder et ældre medlem i mosen ( Utterslev ).

Så her kommer spørgsmålet til jer, hvad kan DOF gøre for at hjælpe ungdommen?

Jeg mener selv at feltstationerne bør være billigere at opholde sig på, ligeledes burde time lønnen måske være højere?
Desuden kunne man fra DOF side give de unge en fast sektion i "fugle i felten", for vi har faktisk en hel del artikler liggende på vores site i forvejen om de oplevelser som DOF nu engang giver os.

Derudover kunne man give de unge gratis dofcall eller en special kategori, for vi er mange som savner muligheden for at sende ud.

Det skal dog med det samme siges, at problemet er så stort at DOF bør satse på de personlige resourcer, for der er blot ca.40 aktive i dof ungdom pt.

Mvh Nikolaj

Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 31. maj 2011 kl. 5:27  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Kære Nikolaj,

Du skal ikke råbe forgæves i vinden.

Jeg vil gerne indlede med et svar – og du kan være sikker på, at der nok efterfølgende skal komme lidt flere kommentarer; ikke mindst fra dem som i al venskabelighed vil mene, at det jeg skriver, er noget forfærdeligt vrøvl.

Først og fremmest.

Jeg tror IKKE du skal forvente hjælp fra DOF.

Det er ærligt ment i al venlighed… DOF er en ”voksenforening,” og det har den altid været. I hvert fald lige så langt min hukommelse strækker sig tilbage, dvs. fra sidste halvdel af 70’erne hvor jeg var en del af “DOF Ungdom”

Dengang var DOF i færd med at ekspandere og konsolidere. DOFerne var enormt (det var et populært udtryk) progressive, fantastisk dygtige og røg pibe - der var indlysende miljøkampe i arenaen, og derfor havde få tid til at rette blikket mod de yngre.

Således var der ganske vist en håndfuld (reelt andre yngre i foreningen…) i foreningsregi der formåede at lave nogle efterårslejre i Norge og ved Hanstholm. Det var store begivenheder og noget vi talte om i uger… På den måde fik vi også et vist kontaktnet. Men intet sammenlignet med nutidens muligheder. Der er heldigvis fremragende tiltag som ungdomslejre, Felttræf, mm.

DOF er stadig en voksenforening. Ganske vist er der kommet en stærkere ungdomsafdeling, og I bliver skam taget seriøst. Men stadig er der ingen som aner præcist hvad der skal gøres for at ”hjælpe” jer.

Det er godt og frisk at stå frem med armene over kors og forlange hjælp. Måske en anelse forkælet attitude vil vi ældre ornitologer sige, men vi forstår godt hvad I mener – og I har helt sikkert ret.

Min X-generation (hedder den vist) skulle have gjort det samme – dengang i sluthalvfjerdserne. For med mindre man var intellektuelt afkom, kunne udtrykke nogle svære ord der sødmefyldt nåede de langhåredes ører og ellers blev betragtet som en kommende ”foreningsmand” - åbnedes portene. For andre var der ingen hjælp at hente.

Sådan var det dengang, og vel skifterne tiderne men behersker du den rette jargon og er dygtig til at tryne (eller alternativt svine andre) fæller, skal du nok komme frem.

MEN

Heldigvis er der en ting som aldrig kan undertrykkes, og det er lysten og glæden ved at se på fugle. Det er en livslang passion og for de fleste af os ramte en uendelig kilde til glæde. Vi keder os aldrig.

At der så mangler lidt respons fra foreningens side, er nødvendigvis ikke så dårligt. De fleste rigtigt dygtige fuglekiggere behøver ikke noget fra DOF. De er opflasket i trods, og med en ubestikkelig stædighed, og med en uudslukkelig glæde for fugle.

KMO er jo et glimrende eksempel herpå - engang var KMO eneste medlem af DOF Ungdom, bare spørg ham om der var hjælp at hente i foreningsregi…

DOF er blevet en stor og voksen forening (også i bogstavelig forstand) og udadtil tales der i seriøst fakta baseret toneleje. Alle har de rigtige meninger. 68’erne der sad på taburetterne op gennem firserne og halvfemserne, er bogstaveligt også gået hen og blevet 68’ere aldersmæssigt. Det er måske et problem, men ærlig talt. De yngre kræfter har ALDRIG fyldt meget i foreningsregi. Hverken i beslutningsprocesserne, foreningsstrategien eller medlemsmæssigt!

Derfor er jeg SIKKER på at I (DOF Ungdommere) nok skal gøre det fint fremover. Vedbliv med at råbe op (I skal godt nok også råbe højere og højere efterhånden som aldersgennemsnittet vokser i foreningen) og fyld i debatterne.

For DOF kommer til at mangle yngre kræfter når ældsterådet i førerbunkeren begynder at savle i skægget.

Så skal I ikke være så hårde som os fra X-generationen der aldrig rigtigt er blevet taget seriøst med mindre man er skolelærer eller fra provinsen. Vi er generationen der som i det engelske kongehus bliver sprunget over.

Så det hviler på jer - med mindre vi også bliver dygtige til at gå på efterløn og mangle en hobby.

”Undergrunden” som de yngre kræfter altid udgør, skal nok komme frem – også i foreningsregi.

Brug det fantastiske netværk som er til rådighed i form af nutidens Internet, f.eks. her på Netfugl. I har store muligheder for at komme i kontakt med alle dem I ønsker, og der er mange at tage af. Jeg er sikker på at enhver henvendelse fra en yngre fuglekigger, altid tages seriøst og glæder os ældre.

Så… fuld fart frem!

Og begynd at spille Mosebold... så bliver du taget seriøst, råbt ad og forsøgt trynet. Det er et godt eksempel på at man kan komme langt uden nødvendigvis at have anden begavelse end at kunne spænde ben og bøvse højest :)

Mange hilsner

Michael
Tip moderator
Martin Jessen
postet: 31. maj 2011 kl. 6:40  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Hej Nikolaj!

Spørgsmålet du stiller skal jo besvares af ungdomsmedlemmerne af DOF. Det er kun jer der kan vide, hvad der skal til for at fremme jeres interesse, give jer gode oplevelser og for at få jer med i foreningens øvrige aktiviteter.
Så umiddelbart er jeg ikke sikker på, at dette er det rigtige forum. Jeg vil foreslå, at du stiller samme spørgsmål på DOF ungdoms Facebookgruppe, og at i der i fællesskab får diskuteret hvad i mener der mangler af tiltag. Kunne dette ende ud med en lille "ønskeliste", som kunne sendes videre til DOF's ungdomsudvalg, så ville det da sikkert være en rigtig god støtte til udvalget (og foreningens) arbejde!

Og så vil jeg da godt være den første, som siger at Michaels indlæg er noget vrøvl ;-)
Nej, faktisk er det meget fornuftigt, men jeg kan dog ikke lide den første sætning, om at ungdomsmedlemmerne ikke skal forvente hjælp fra DOF, og den fornemmelse man får af at læse indlægget, om at det er svært at blive "accepteret" i foreningen.

Jeg ved, at der i foreningsregi bliver snakket meget om de lave ungdomstal, og om hvad man kan gøre for at ændre dette. Vi har jo bla. et ungdomsudvalg, som Michael også skriver, og alene det beviser jo, at DOF gerne vil støtte op omkring ungdomsmedlemmerne.

For mig at se ligger problemet lidt i en ond cirkel, idet der er meget få ungdomsmedlemmer, og det gør det svært for mange af lokalafdelingerne, at holde gang i ungdomsaktiviteter, og manglende ungdomsaktiviteter gør det mindre attraktivt at være ungdomsmedlem i DOF.
Man skal tænke på, at langt størsteparten af foreningens aktiviteter foregår på lokalafdelingsniveau, og at det udføres af frivillige. Så det er her "grundydelsen" skal komme fra, men som Michael også skriver, så har man nok ofte svært ved at finde ud af, hvad man reelt skal gøre for at forbedre situationen. Mange steder er der også mangel på resurser, og har man så stort set ingen ungdomsmedlemmer, så nedprioriteres indsatsen måske(?)
Lokalafdelingerne, og DOF generelt, har dog gang i mange andre aktiviteter, og jeg har bestemt ikke det indtryk, at det er svært at blive accepteret i disse kredse, bare fordi at man er ung. Jeg vil nærmere tro, at det er lige modsat! Det er dog nok ret sjældent at man her møder andre på sin egen alder. Det siger næsten sig selv, når man ved hvor få ungdomsmedlemmer der er, men når først man er i felten, hvor meget betyder det så egentligt?
Så det gælder også om, at man benytter sig af de tilbud, som DOF har ud over ungdomsaktiviteterne. Så tror jeg faktisk, at det er forholdsvist let at knytte kontakter, og få mulighed for at deltage i aktiviteter og komme med andre på ture.

Men prøv at få en indbyrdes snak på Facebook, og lad os så høre hvad i finder frem til! (og tænk ikke kun i penge, men især i aktiviteter/tilbud)

MJ
Tip moderator
Mathias Blicher Bjerregård
postet: 31. maj 2011 kl. 15:15  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Jeg kan ikke helt genkende det, at der så væsentligt et behov for hjælp. I de år jeg var aktiv i DOF-ungdom, syntes jeg der var kanongode forhold, man blev som MJ siger accepteret, der var masser af succesfulde lejrarrangementer, takket være en række frivillige folk, bl.a. MWK, HSF, JLL, RTJ m.fl. Der var et rigtigt fedt blad i de år, som så senere blev til hjemmeside og forum.

Jeg savnede i hvert fald ikke noget.

Nu skal jeg ikke være en lyseslukker, hvis der virkelig er et behov for et eller andet boost, er det da fint at få det bragt på banen. Dette indlæg har blot til hensigt at anerkende det virkelig flotte stykke arbejde, Ung-Ud og diverse ledere udførte i hvert fald i årene 2005-2009, hvor jeg var med på det meste. Det var fremragende!

Mht. at kunne melde ud - så vidt jeg har forstået kan alle melde ud på dofcall uafhængigt af om man er tilmeldt? Eller hvad?

Vedr. timelønnen: man skal vist huske på, at observatørjobbet er ulønnet, så de 150 kr. er diæter. For en 19-årig, der lige er gået ud af gymnasiet, er der næppe en masse udgifter, så det er det intet problem at få pengene til at række. Kan nemt klares med det halve (dette er ikke en opfordring til at halvere mine diæt-penge;) ). Dof har jo i forvejen svært ved at skaffe økonomien til stationerne, så jeg synes de nuværende forhold er absolut i orden.

Mvh Mathias
Tip moderator
Ole Friis Larsen
postet: 31. maj 2011 kl. 22:41  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Kære alle

Unge er heldigvis ligeså forskellige som alle andre mennesker, og der er vidunderligt mange måder at se på fugle på. Derfor er det heller ikke helt let at vide, hvad DOF skal gøre for de unge.

Det handler ikke om 'timelønnen' eller prisen for overnatninger på feltstationerne. Det ville være skønt, hvis der var råd til at give mere eller gøre det billigere, men det er der ikke, og det har ikke noget med ungdomspolitik at gøre, men med økonomiske realiteter.

Desuden er DOF baseret på frivilligt arbejde, for hvor går ellers grænsen for, hvem der skal have betaling? Hvis observatører skal have timeløn, skal der så ikke også være timeløn til turledere, bestyrelsesmedlemmer, caretakere og mange andre? Det vil aldrig kunne lade sig gøre. De frivillige i DOF laver så meget arbejde, at det ville koste 9,5 millioner kroner om året, hvis de skulle have løn for det.

Problemet med at skaffe flere unge medlemmer eksisterer i mange organisationer, både ornitologiske foreninger i andre lande og foreninger for andre interesser i Danmark.

Hvis nogen havde den helt rigtige opskrift, ville der være rift om at få fat i den.

Og vores mangel på viden om, hvad vi skal gøre for de unge, betyder ikke, at vi ikke er interesseret i at gøre noget for de unge i DOF. Tværtimod.

DOF har nedsat en task force til at undersøge og komme med ideer om, hvad foreningen kan gøre for at få flere unge medlemmer.

Dels vil det være sjovt og vigtigt at få unge medlemmer nu, dels vil der også om 30 år være brug for medlemmer, som har været i foreningen i lang tid og har stor erfaring med både fugle og DOF.

Nogle har skrevet her, at DOF er en forening for voksne. Nej, det er mest voksne fra 'det grå guld', der er medlemmer af foreningen lige nu, men interessen for fugle har ingen alder, og vi kan sikkert sagtens finde ud af opleve mange fugle sammen, men selvfølgelig er der også brug for, at unge kan have deres forum i foreningen, ligesom seniorer, kvinder og andre har deres specialgrupper.

Og hvad skal DOF så gøre for de unge? Det arbejder task forcen med, og det er ikke til at vide, hvad den vil foreslå. Den er kun lige akkurat sat i gang.

Men det er altså også sådan, at en forening bliver skabt og holdt i live af de medlemmer, der er aktive og markerer sig. Jo mere, de få unge, der er i foreningen, markerer sig, så også andre unge får øje på dem, jo flere vil de kunne lokke ind i DOF. Sådan var det for mange år siden, da unge meldte sig ind i DOF i 1960'erne og 1970'erne og begyndte at forandre foreningen, så den blev til det DOF, vi kender i dag. Der var ingen, der inviterede os eller gjorde noget særligt, for at unge skulle melde sig ind dengang. Vi meldte os ind, fordi vi var interesserede i fugle, og DOF var det naturlige mødested.

I dag er tiderne anderledes, og der er ingen grund til at slå unge oven i hovedet med, hvordan det var i de 'gode gamle dage', som slet ikke altid var så gode endda ... men derfor gør det jo ikke noget, hvis de få unge, der er i foreningen, selv erobrer noget mere plads til flere unge, mens I venter på, at task forcen helt sikkert også kommer med nogle gode ideer.

Der er ikke den store forskel på livet, verden og DOF - det er sjovere at erobre det selv, end at få det af de gamle, for så får man det mere, som man selv vil have det.

Det er godt at se her på netfugl, at der er unge fuglefolk, der blander sig. I lokker helt sikkert flere ud af busken - brug også DOF Ungdom på Facebook, DOF's ungdomsudvalg eller bank selv nogle systemer sammen, som I kan bruge til jeres egne fællesskaber og arrangementer i foreningen.

Tip moderator
Nikolaj noel christensen
postet: 5. juni 2011 kl. 21:45  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Hej Allesammen

Jeg vil først og fremmest gerne beklage det sene svar, men det sociale overskud har ikke været det største.

Michael dit indlæg er langt fra vrøvl, men derimod et meget godt udtryk for hvordan foreningen så ud og om hvordan den har forandret til det den er idag.

Mathias jeg er enig med dig at der i årene 2005 til 2009 er blevet gjort et stort samt ikke mindst væsentligt ungdoms arbejde, specielt båret af MWK.
Dette har også som du selv udtaler givet os et forum, som blev rigeligt benyttet og givet en ualmindelig stort socialt udbytte, som har resulteret i en mere sammen tømret ungdom i foreningen. Desuden har vi nu fået facebook gruppen der fra starten har givet udslag til både twitch, turer og diverse aktiviteter som gættefugl m.m
Jeg synes dog stadig godt der kunne gøres mere, for vi skal ikke mangle ambition, tværtimod.

Martin jeg synes din ide om en ønskeliste lader til at være en god ide, så jeg vil stille det samme spørgsmål i facebook forumet ved kommende lejlighed.

Ole du skriver at DOF har nedsat en taskforce med henblik på de unge og spørger ind til hvad den mon vil foreslå. Her vil jeg foreslå at tage en gruppe af de mest aktive unge i foreningen og hive dem ind i taskforcen, så man kan rette et endnu skarpere blik på de unge samt hører om deres perspektiver på hvad foreningen har gjort rigtigt ind til.

Mvh Nikolaj
Tip moderator
Morten Heegaard
postet: 5. juni 2011 kl. 21:54  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Spørg ikke "Hvordan kan DOF hjælpe undgdommen?", men "Hvordan kan ungdommen hjælpe DOF?"!

Go' obs fra Feehaar
Tip moderator
Michael Westerbjerg Andersen
postet: 6. juni 2011 kl. 5:40  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Som flere af ovenstående indlæg viser, er der en velvilje og indsats for at fremme ungdomsarbejdet i DOF.

Jeg er sikker på at de yngre DOFere er velkomne i foreningsarbejdet - vidt som bredt.

Når jeg skriver at DOF er en "voksenforening" er det ikke nødvendigvis ironisk eller slet ment. Det er blot min personlige mening, og at det mest er voksne er nødvendigvis heller ikke dårligst; erfaring kommer med alderen, og ikke så få steder skal erfaringen/de ældre vige for yngre. Det er også tåbeligt!

Jeg tror de fleste som læser mine indlæg forstår at jeg krydrer med drillerier, og at det nødvendigvis ikke altid er så hårdt ment som det er sagt.

Og omvendt!

Det gælder også for mine holdninger til DOF. Respekten for DOF er for mit vedkommende intakt, og engang skal jeg nok også melde mig ind igen.

Der er brug for et stærkt DOF.

Så DOF-Ungdom... bare klø på. Som Morten Heegaard skriver og øvrige, er der brug for jer - og hvis "dørene i foreningslivet åbner lidt trægt - så spark til."

Ingen grund til pessemisme og alt for megen navlepilleri!

Med venlig hilsen

Michael
Tip moderator
Nikolaj noel christensen
postet: 6. juni 2011 kl. 16:57  emne: Re: Hvordan kan DOF hjælpe ungdommen?  
Hej Feehaar

Det er nu gjort :)

Mvh Noel
Tip moderator


Post et indlæg til tråden
Denne tråd er lukket for yderligere indlæg!til toppen copyright © 2002-2005 Netfugl.dk - Danmark
kontakt os: netfugl@netfugl.dk - om os: webmasters - genereret på 0.113 sek.
til toppen